‘Sorduğuma pişman oldum’

Bir arkadaşımın kızı Paris’te hukuk okuyor. Ona yağ, et ve sebze fiyatlarını sormadım, fakülte harcamalarını öğrenmek istedim. Cevaplarından ürktüm. Önemli bir üniversitede okuyor ve başarılı bir öğrenci. Saydı: “1300 Euro ev kirası, aylık 700 Euro günlük masraflar için harcama, 1000 Euro okul parası. Etti mi 3 bin Euro. Yılda iki kez uçakla İstanbul’a gelip gitme. Paris’ten yılbaşında gelip gidecek, bilet 800 Euro tutuyor. Şimdi bana ‘Para kazanıyor musun?’ diye sor. Evet kazanıyorum ama sevinemiyorum. Her gün eriyorum.”

Haberin Devamı

Mahallemizin terzisi, kasaplarının mesajını göndermiş bize: “Et ve süt ürünlerine yapılan zamlar sonrasında fiyatlarımız yarın (perşembe) itibarıyla güncellenecektir. Bugün (çarşamba) dana kıyma 80.00 TL, yarın 92.00 TL, dana kuşbaşı bugün 84.00, yarın 98.00 TL olacaktır.”

Komşumuz soruyor: Ben temizlik ve ütüye ne zam yapmalıyım? Oradan mahallemizin telefon satıcısı ve tamircisine uğradım. “İşler nasıl?” diye sordum ve acı bir gerçekle karşılaştım.

Siz bana Iphone’un fiyatlarını sorun. (Bir tipi için) 17 bin lira iken 35 bin liraya çıktığını söylersem hiçbir şey anlayamazsınız. Türk insanı bu fakirlikte bir telefon için bu parayı veremez. Pazartesi günü ben ne yapacağımı düşünüyorum kara kara. Hem telefon yok, fiyatlar fırlamış durumda aynı otomobillerdeki gibi.

Haberin Devamı

Onun yanındaki kırtasiyeci esnaf hanıma gittim, bir top kâğıt istedim, 50 lira dedi. Dehşete düştüm, daha bir hafta önce her yerde 26 liraydı.

Seyyar enginarcıya uğradım, yaz başında 6-7 lira olan enginarın adeti 10 TL olmuş. Söke’den köyden 6.5 liraya alıp nakliyeyi de kendisini karşılamış.

Bakkalımıza sordum neler oluyor diye. Gezen tavuk yumurtasının bir kolisi 40 TL oldu, taksiyle mi geziyor diye takıldı. Sütten peynire kadar her şey hep artıyor. Büyük markette fiyatları sordum, “Abi şimdi yine yeni fiyatlar geldi, eskisini sorma çoktan unuttum.”

GÜNÜN SÖZÜ

“EĞER hak haksızlıktan yüce, sevgi nefretten üstün, aydınlık karanlıktan güçlüyse çare yok usta. Biz kazanacağız!” Nâzım HİKMET

Türkiye hâlâ Amerikan cevizi mi yiyecek?
CEVİZCİLİK PATLADI

TÜRKiYE’de ceviz pazarı patlıyor; toplum cevize ne kadar sevdalıymış, hem üretimi, hem pazarı için. Yemesi de ayrı bir tat veriyor da, fiyatlarına ne demeli?

Yeni kurulan ‘Ceviz Üreticileri Birliği’nin uyarıları ve öğretileri toplumu iyice heyecanlandırmış, önceki gün bir mesaj size neyi gösteriyor:

“Dolar 13.5. İthal ceviz 3.95 dolar. Biz hâlâ 35 TL’den toptancıya veriyoruz. Gitsin ithal etsin. Vermeyin, bir ay sonra gelecekler.”

Her önüne gelen cevize merak sarmış anlaşılan. Çok kişinin ceviz fidanı ektiği, sattığı ve aldığı anlaşılıyor.

Haberin Devamı

Bir soru: “7 yaşında, 3500 ağaçtan kaç ton ceviz alırsınız?”

Bu tür soruları soranlar o kadar çok ki. “Bu cevizin cinsi nedir?”, “Cevizi topladığımda kurutma aşamasında içte kararma, buruşma oluştu, neden?”, “Toptan ceviz alacağız. Bizi arayın.”

“Osmaniye Kırıklı köyünde 100 adet çetnır ceviz dikeceğim, 6x7 metre aralık iyi mi? Dikim için tabanına hangi gübreyi  kullanayım?”

Dernek bu soruları hep cevaplıyormuş.

LEZZETLİ VE KALİTELİ CEVİZ NASIL ÜRETİLİR?

2020’de kurulan ‘Ceviz Üreticileri Derneği’nin eş başkanları Ömer R. Ergüder ile İ. Hakkı Akhan. Kendisi de bir ceviz üreticisi olan Ergüder, Derneği 22 kurucu üye tarafından 2020 yılında kurduklarını anlatıyor. Derneğin, Uluslararası Ceviz ve Kuru Meyve Konseyi’nin resmi üyesi olduğunu bildiriyor ve amaçlarını şöyle sıralıyor: “Dünya standardında dönüm başına üretim miktarlarını (550 kilogram/dekar) yakalamak ve üretmekte oldukları lezzetli ve kaliteli ceviz miktarını arttırıp 250 milyon dolara yaklaşan cari açığa pozitif katkı sağlamaktır.”

Haberin Devamı

Türkiye’de ceviz pazarı ve sorunlarını anlatmaya devam edeceğiz.

CHP TARTIŞMALARI

CHP ile ilgili yazımızın yankı uyandırdığını söylememiz lazım. ‘Ağır toplar’ hemen kulislere başladı. Canan Kaftancıoğlu’nun büyük bir ofis tuttuğu, gizli olarak da kamuoyu araştırması yaptırdığı yayılıverdi. Oranlar pek iyi çıkmamış. Kılıçdaroğlu, bu araştırmadan rahatsız olmuş. Kaftancıoğlu ile Oğuz K. Salıcı’nın arasının neden ‘limoni’ olduğu da pek anlaşılamıyormuş.

BARO SEÇİMLERİ HAFTA SONU

COVİD-19 salgını nedeniyle ertelenen Türkiye Barolar Birliği’nin Genel Kurulu 4-5 Aralık tarihlerinde yapılacak. ‘Çoklu Baro’ düzenlemesinin yasalaşma sürecindeki tutumu nedeniyle tartışma yaratan TBB Başkanı Metin Feyzioğlu ile Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan yarışacak.

Haberin Devamı

TBB Başkan Yardımcısı Av. Hüseyin Özbek, ‘Müdafaa-i Hukuk Mu, Müdafaa-i İktidar Mı?” başlıklı yazısında “TBB Başkanı siyasi otoritenin her yaptığını alkışlayıp onaylayan tutumunu sürdürmek istiyorsa oturduğu makamı, hukuku savunacak bir meslektaşına bırakma sorumluluğu altındadır. TBB Başkanlığı hukuk/savunma dili yerine yürütmenin dilinde ısrar edilerek sürdürülecek bir makam değildir” diyor.

MESAJ PANOSU

KEMAL Kılıçdaroğlu ve arkadaşlarını Allah’a havale ediyorum. Helallik isteyen adam düşmanlık yapar mı? Önümüzdeki  günlerde de millete havale edeceğim. Kendisinin kesinlikle vicdanlı olduğuna inanmıyorum. M.M.

GÜLLÜK halkı yıllardır pahalı su içiyor ve bu sorun bir türlü çözüme kavuşturulmalı. Pahalı su kullanmak Güllük halkı için bir kader olmamalı. Güllük’teki özel kurum elindeki su hizmetleri, kamulaştırılmalı ve Milas MUSKİ bünyesine alınmalıdır.

Haberin Devamı

Nevzat Çağlar TÜFEKÇİ-MİLAS

GAZİ Doğan CHP’nin gerçek emekçisiydi, il örgütü kıymetini hiç bilmedi. Eminönü ilçe sekreteriydi. Geçimini hamallıkla sağladığından çok sayılır ve sevilirdi. Daha sonra bir AVM’de koruma oldu. Cenazesi dün öğlen Sultanahmet’te kılındı, bugün Hekimhan’da toprağa verilecek.

Yazarın Tüm Yazıları