Kılıçdaroğlu’nun danışmanları (2) Kime, neyi danışıyor

Gazeteci Orhan Gökdemir’in “Başkanın bütün danışmanları hep dinci, sağcı ve tarikatçı” başlıklı yazısının son bölümünü aktarıyoruz:

Haberin Devamı

“Az zaman sonra AKP’li geçmişiyle tanınan Erdoğan’ın eski danışmanı İbrahim Uslu’yu da danışman kadrosuna aldı Kılıçdaroğlu. Uslu, Deniz Baykal’a yönelik kaset komplosundan Kılıçdaroğlu’nu sorumlu tutmuştu.

Haberci Celal Eren Çelik’in başka bir listesi var. Çelik ‘Kılıçdaroğlu kime, neyi danışıyor?’ başlıklı yazısında şöyle diyor: Siyasal partilerde ‘Genel Başkan Danışmanlığı’ son derece önemli konumlardır ve bu konumlarda yer alan kişiler aslında parti genel başkanın ‘görünmez beyni’ fonksiyonu gördükleri ve genel başkanlar ile son derece yakın mesai yaptıkları için aslında parti politikalarına çoğu kişi ve tabii kamuoyu pek fark etmeden son derece önemli etkide bulunurlar. Bu bağlamda bu tip ‘danışman atamaları’ öyle üzerinde durulmadan geçilecek konular değildir. Lakin CHP’de bu danışmanlık konusu ve Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘Genel Başkan Danışmanı’ noktasındaki tercihleri oldukça enteresan bir tabloyu da beraberinde getirmekte.”

Yazı şöyle devam ediyor:

Haberin Devamı

Celal Eren Çelik’in ‘enteresan’ diyerek kibarca ifade ettiği şey, beyefendinin bütün danışmanlarını dinci, sağcı, tarikatçılar arasından seçmesi.

Çelik’in listelediği danışmanlar arasında gerçekten de ‘enteresan’ tipler var. Bunlardan biri AKP MKYK ‘yedek’ üyesi Ali Arif Özzeybek... Özzeybek, 2010 yılında ANAP’ın genel başkanlığını yaparken, Kılıçdaroğlu tarafından keşfedilmiş. CHP’ye transfer edilerek 2015 seçimlerinde vekil adayı yapılmış, seçilemeyince ‘STK’lardan Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı’ olarak atanmış. ‘Başdanışman’ 2019’de AKP’ye geçmiş, CHP’ye ‘başdüşman’ olmuş. Fark etmişsinizdir, ikisi arasında ses benzerliği de var!”

ÇİLLER, AĞAR VE MUMCU İLE ÇALIŞTI

“Bir diğer vaka, vaktiyle Tansu Çiller’in danışmanı olan Şükrü Karaca’dan da söz etmek gerekir. Karaca, ‘kankası’ Mümtazer Türköne ile birlikte Çiller’in döneminin ‘derin devletini’ aklamak için kullandığı ‘Bu devlet için kurşun atan da kurşun yiyen de şereflidir’ sözlerinin metin yazarıymış. İbrahim Şahin’e yol arkadaşlığı, Mehmet Ağar’a ve Erkan Mumcu’ya da danışmanlık yapmış. 2014 yılında geçirdiği kalp krizi sonucu CHP genel başkanı başdanışmanı olarak hayata veda etmiş.

Haberin Devamı

Kürt Bölgesinde AKP’ye yakın Kırvar aşireti reisi ve 21. dönem AKP Milletvekili olan Ahmet Karavar da CHP’de genel başkan danışmanı olarak atananlardan...”

DEMİREL TAKIMINDAN

Süleyman Demirel’in mutemet adamı ve kısa bir dönem Devlet Bakanı olan Cemil Erhan, Demirel ölünce emekliye ayrılmış. 2014 yılında 76 yaşındayken Kılıçdaroğlu’nun ısrarlı talebiyle danışman atanmış, ardından 7 Haziran seçimlerinde CHP’den milletvekili adayı yapılmış.

Mustafa Kemal’e ‘kefere’ diyen eski Fazilet Partisi ve HAS Parti kurucusu Mehmet Bekaroğlu malumunuzdur. Kılıçdaroğlu, Mehmet Bekaroğlu’nu önce vekil, sonra PM ve MYK üyesi, sonra genel başkan yardımcısı yapmış. Delegeler üstünü çizip liste dışı bırakınca o da danışmanlığa atanmış. Celal Eren Çelik’in listesinden aktardım.”

Haberin Devamı

“Geçen yıl yeni bir danışman buldu. Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde görev yapan Türk Kültürünü Araştırma Enstitüsü üyesi Türkolog Prof. Dr. Kemal Üçüncü’yü, CHP AR-GE Bilim, Yönetim, Kültür Platformu Akademik Danışmanlığı’na atadı. Üçüncü, ülkücüydü, kendi deyişiyle 30 yıldır ‘babaevi’ MHP’ye oy veriyordu.

Abdurrahman Yargucı CHP’nin içinden gelip de danışman atanabilen ender kişilerden biri. O da bir patron. CHP’nin ideolojiden arındırılmasını, pragmatik bir parti olarak yoluna devam etmesini savunuyor. Laikliğe ve Cumhuriyete arkasına dönmüş Y-CHP’nin mucitlerinden yani.”

Önemsediğimizden değil, kimi nereye atarsa atasın ama solumuzu arkasına takmak istedikleri unsurun kısa danışman tarihi bu. Görüldüğü gibi yolundan hiç sapmıyor, hiç hata yapmıyor, hiç şaşırmıyor. Sağcıları, dincileri, faşistleri bulup danışman yapıyor büyük bir isabetle. Taktik falan değil yani. Kılıçdaroğlu işbirliği yaptığı sağcılar kadar sağcıdır; Karamollaoğlu kadar dinci, Akşener kadar ülkücü, Babacan kadar piyasacı, Davutoğlu kadar ihvancıdır. Kılıçdaroğlu Cumhuriyetçi ve laik halkımızı, ülkeyi Tayyip Erdoğan’dan kendisinin kurtaracağına inanıyor.”

Haberin Devamı

Yarın: Gerçek danışmanlar, asıl sorun maaşlı danışmanlar, bir de maaş alıp siyaset yapanlardan da söz edeceğiz.

GÜNÜN SÖZÜ

NEŞET Ertaş ne demiş: ‘Nerede bir türkü söyleyen görürsen korkma yanına otur. Çünkü kötü insanların türküleri yoktur.’ (Mahmut KIRMIZIGÜL’den)

YENİ KİTAPLAR

İŞ hayatına turizm ve havacılık alanlarında başlayan, Arapça ve İngilizce dillerinden kokartlı rehber olarak tercümanlık yapan Ömür Kahraman, THY İtalya Bari Müdürlüğü’den emekli olduktan sonra 4.5 yıl yaşadığı, kültür, zengin tarih, gastronomi, doğa, deniz mekânı Puglia ve bölgesini anlatan ‘Puglia’da Bir Ömür’ kitabının ilk imza törenini Çorlu’da yeni açılan Penguen Kitapevi’nde yaptı.

Haberin Devamı

Burak Saytekin ‘Bilimin Bilinmeyen Tarihi-Arşimet’in Katlinden Kekule’nin Rüyasına Heyecan Verici Bir Yolculuk’ (Epsilon), Doç.Dr. Zeliha Tekin ‘Metaverse 101’ (Scala), Beyza Aksoy ‘Siyam-Kış Güneşi’ (Epsilon)

MESAJ PANOSU
Antik Çağ’dan günümüze

İBB, Tarihi Yarımada’da tamamlanan ve yapım süreci devam eden projelerini, özel bir sergide bir araya getiriyor. Her biri İstanbul’un kültürel mirasına ve tarihi kimliğine uygun olarak geliştirilen 60 proje İstanbullularla paylaşılacak. Beyazıt Meydanı’nda ‘Antik Çağ’dan Günümüze 3 İstanbul 1 Tarihi Yarımada’ açık hava sergisi İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından bugün 11.30’da ziyarete açılacak.

Matematik olarak düşünün

ANKARA’da suyun ASKİ’ye maliyeti 24 TL; ASKİ’nin su satış fiyatı 13 TL; ASKİ’nin yıllık geliri: 1.8 milyar TL; ASKİ’nin yıllık elektrik gideri: 2.3 milyar TL.

Elektriğe zam yapıp suya indirim öneriyorlar.

Belediye ne yapsın, vatandaş ne yapsın?

Metin ALTAY

BİLİYOR MUSUNUZ?
Milas’ın yağ ve balı

MİLAS Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Reşit Özer’in, Milas’ın Sakarkaya kırmızı çam balı ile birlikte Türkiye’nin ilk ve tek coğrafi işaretli ürünü olan Milas (Memecik) zeytinyağlarının da satışa sunulmaya başlandığını, Amerika’ya bu yıl yarım litresi 30 TL’den 60 bin şişe/30 ton yağ gönderdiklerini, bu ürünlerin tezgâhlarda yer almasını sağlayan İzmirli girişimci Selahattin Tezcan’a teşekkür ettiklerini bildirdiğini...

Yazarın Tüm Yazıları