CHP’li belediyeler yurt işini sıkı tutmaya başladı

Yurt sıkıntısının en önemli nedeninin pandemi dolayısıyla öğrenci kapasitelerinin düşürülmesi olduğu belirtiliyor. Bir başka nedenin de yurt yapma yetkisinin YURTKUR’dan alınarak Spor Bakanlığı Yatırım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne devredilmesi olduğu söyleniyor. Onun da yeni yurt yapmak yerine ‘kiralama’ yöntemini tercih etmesi sorunu büyütüyor.

Haberin Devamı

Bir yetkili “Her şey hesapsız kitapsız yapıldığı için büyük sıkıntı yaşanıyor. Bakanlık hiç yaşananları görmez mi, ille de Tayyip Erdoğan’ın birkaç laf etmesi mi gerekiyor? Yeni yurt yapmak insanın aklına hiç gelmez mi?” diyor.

Bakanlığın, üniversiteler ve belediyeler ile işbirliği yapması gerekir. Aksi koordinasyonsuzluktur.

Yoksa bu ihmallerin arkasında tarikat-cemaat dengelerini düşünmek yatıyorsa bu gençlere yazıktır. Bazı üniversiteler, Spor Bakanlığı’nın arsa talebine nasıl olumsuz yanıt verir, anlaşılmıyor emin olun.

Bu da sorgulanması gereken ayrı bir zafiyettir. Eğitimde din tacirliğinin hesabı bir gün sorulur. Özetle bu politika yanlışlığı nedeniyle en az 200 bin öğrencinin sefillik yaşaması hiç kimseyi rahatsız etmiyor.

Cumhurbaşkanı, ABD dönüşünde, bu mağduriyetin giderilmesi için ciddi bir program uygulamasına geçecek.

Haberin Devamı

CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun da belediyeler kanalıyla, bir süre önce CHP’nin başlattığı ‘Cumhuriyet Yurtları’nın yaygınlaştırılması için 30 Eylül’de İstanbul’da toplanacak belediye başkanlarına yeni hedefler göstereceği kulislerde dolaşıyor. İstanbul’da Büyükşehir, öğrenciler için 5 bin kapasiteli yurt yaparken, Ankara’da kapasitenin her geçen gün artarak binleri bulduğu belirtiliyor. CHP’li belediyeler yurtların denetimini YURTKUR’a yani devlete veriyor, dinci vakıfları işletmelerden uzak tutuyor.

LÜLEBURGAZ’A BALKAN GÖÇ ANITI

ATATÜRK’ün “Muhacirler kaybedilmiş topraklarımızın aziz hatıralarıdır!” dediği göçlerin, Bulgaristan’dan gelen son 1978-80 mecburi göçün anısına Erol Özgür Parkı’nda yaptırılan “Balkan Göç Anıtı” geçen hafta Kırklareli gezisinde Kemal Kılıçdaroğlu tarafından açıldı. Kendisi de 1989 göçmeni olan Erol Özgür, Lüleburgaz Belediyesi’nde başkan yardımcılığı görevindeyken pandemiden vefat etmiş ve adına 5 bin metrekarelik bir park yapılmıştı.

Lüleburgaz Belediye Başkanı Murat Gerenli, heykeltıraş Dr. Öğr. üyesi Ferit Yazıcı’ya teşekkür ederek, Lüleburgaz’ın geçmişten günümüze kadar pek çok medeniyete ev sahipliği yaptığını, son olarak Kurtuluş Savaşı’nda Milli Mücadele’ye büyük destek veren Rumeli Paşaeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Kongresi’nin yapıldığı bir cumhuriyet kenti olduğunu hatırlattı ve şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“93 Osmanlı–Rus Harbi ile başlayan, Balkan Harbi, 1. Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı sonrasında demografik yapısı Balkanlar’dan gelen göçlerle şekillenmiş ve hâlâ göç almaya devam eden Lüleburgazımıza bu Balkan Göç Anıtı’nı kazandırmaktan büyük mutluluk duyuyoruz.”

NORVEÇ’TE ZAFER SOSYAL DEMOKRATLARIN

5.5 milyon nüfusa sahip Norveç’te yapılan seçimde 169 sandalyeli meclis yeniden belirlendi. 11 Eylül 2017’deki son seçimden sonra Muhafazakâr Parti, İlerleme Partisi ve Liberal Parti’den oluşan koalisyon hükümeti kurulmuştu.

2013’ten beri ülkede en uzun süre iktidarda kalan siyasetçisi ve liberal ekonomilere olan katı bağlılığıyla ‘Demir Erna’ denilen 60 yaşındaki Başbakan Erna Solberg’in lideri olduğu Muhafazakâr Parti öncülüğündeki merkez sağ koalisyonu kaybetti. Muhafazakâr Parti’nin oy oranı yüzde 20 oldu. Solberg hükümeti COVID-19 salgını sırasında başarılıydı. Norveç, Avrupa’da en az ölümün olduğu ülkeydi. Buna rağmen kaybetti.

Haberin Devamı

Norveç petrol zengini bir İskandinav ülkesi. Değişken petrol fiyatlarına karşı ekonomiyi korumak, sosyal sigorta fonuna destek olmak için 1990’da Norveç Varlık Fonu kurulmuş. Devlet harcamalarının yaklaşık beşte biri varlık fonundan alınıyor. 1.3 trilyon dolar ile dünyanın en büyük varlık fonu olan Norveç Varlık Fonu, 2021 yılının ilk yarısında 111 milyar dolarlık kâr açıkladı.

Norveç ile Türkiye’nin ticaret hacmi 1.505 milyar dolar civarında. (729 milyon dolar; ithalat: 776 milyon dolar.) Norveç’te 20 bin civarında Türk yaşıyor. Yılda 300 bin civarında Norveçli turist Türkiye’ye geliyor. Değişik bir ülkenin seçim sonucu da değişik olabiliyor. ‘Refahın kaynağından vazgeçelim’ diyen kazanabiliyor seçimi. Takip etmekte yarar var.

Haberin Devamı

BİLİYOR MUSUNUZ?
‘CEPSEL’ ÖNERGELER

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök’ün, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yasa Teklifi ile, en düşük emekli aylığının net asgari ücret düzeyine çıkarılmasını önerdiğini...

CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır’ın, Meclis’e verdiği bir önergeyle gazilerin malullük kararından sonra 20 yıl süreyle sigortalı çalışma ve 5000 gün prim yatırmaları halinde yaşlılık aylığı bağlanmasını öngören düzenlemenin 15 yıl ve 3600 gün olarak değiştirilmesini ve uygulamanın 1 Ekim’de başlamasını istediğini...

KARŞIYAKA Belediyesi tarafından Mavişehir’deki Bekir Coşkun Pako Parkı içerisinde yaptırılan ‘Bekir Coşkun Heykeli’nin bugün 16.00’da törenle açılacağını...

Haberin Devamı

ÇANAKKALE Troya Müzesi’nin, Avrupa Müze Akademisi Özel Ödülü’ne layık görüldüğünü; 2020’de de Avrupa Yılın Müzesi Özel Takdir Ödülü’nün verildiği müzenin, iki ödülü birden alan ilk Türk müzesi olduğunu...

Yazarın Tüm Yazıları