Yapay zekâlı eğitim dönemimiz hayırlı olsun

Sıklıkla öğrencilerin kopya çekme aracı olmasıyla gündeme geliyor ama yapay zekâ teknolojilerinin potansiyeli sadece bununla sınırlı değil. Sanat akımlarından fizik kuramlarına, bilimin neredeyse tüm alanlarından sorulara cevap veren çevrimiçi ansiklopediler, denklemin sadece fotoğrafını yükleyerek çözümüne ulaştığınız internet siteleri artık yapay zekâ desteğine de sahip. Bunlar öğrenim hayatını kolaylaştırabilir.

Haberin Devamı

Yeni okul dönemi teknomedeniyet tarihimizde bir ilk sayılabilir. ChatGPT marifetiyle yapay zekânın eğitim sistemine her kanaldan gireceği ilk öğretim yılı olacak. Her geçen gün gelişen ve bilgiyi derleyebilme kapasitesiyle şaşırtan ChatGPT bu yılın ilk büyük teknoloji haberiydi (1 Ocak 2023 tarihli Hürriyet Pazar). Hemen ardından kopya çeken öğrenciler ve bazı okullarda yasaklanması gündeme gelmişti. ChatGPT eğitim sistemi için önemli bir soru işareti. Terazinin bir yanında kolaya kaçan öğrencilerin ödevlerini ve projelerini yapay zekâya yaptırma ihtimali var. Diğer yandaysa akıllı öğrencilerin başarılarını daha da arttırma potansiyeli... Öğrenci dediğin kopya çeker, hatta kimi zaman öğrenciler kopya hazırlarken bir konuyu daha iyi bile öğrenebilir. Şimdiyse ChatGPT hiçbir nesle kısmet olmamış bir kopya aracına dönüşebileceği gibi makine öğrenimi teknolojisiyle eğitim sürecini zenginleştirme imkânı da taşıyor. Doğru kullanıldığında geleceğin yapay zekâ destekli profesyonel dünyası için gerçek bir hazırlık aracı aslında. ChatGPT ile birlikte eğitim dünyasının nasıl evrileceği derinlikli ve keyifli bir konu. Daha sonra daha kapsamlı yer vereceğim. Bu hafta, verimli olacağını düşündüğüm birkaç kaynakla öğrencilik hayatını kolaylaştıracak pratik uygulamalar paylaşmak istiyorum.

Haberin Devamı

Sınırsız bilim kaynağı

Matematik denklemlerinden tutun tarihe iz bırakmış insanlara, sanat akımlarından fizik kuramlarına kadar bütün akademik konularda muazzam bir bilgi kaynağı olan Wolfram Alpha ile tanışmak, eğitim hayatını baştan sona değiştirebilir. Hem bir arama motoru hem de bilgi kütüphanesi olarak çalışan site artık ChatGPT’nin Plus sürümüyle de entegre çalışabiliyor. İkisini bir arada kullanmak, bilimkurgulardaki her şeyi bilen bilgisayarlarla çalışmak gibi olmalı. wolframalpha.com

Basit ama işlevsel

Google’ın yapay zekâ motorlarıyla
çalışan Socratic, bilim alanında her türlü soruya cevap vermek üzere tasarlanmış, basit ama işlevsel bir uygulama. Adım adım matematik çözümleri, tarihi bir olayın genel hatları veya biyolojik bir sürecin ayrıntıları gibi konuları özet halinde görüntülemeye yarıyor. Elinin altında bulundurmak, ödev hazırlarken veya sınavlara çalışırken büyük kolaylık sağlayabilir. socratic.org

Haberin Devamı

Verimli çalışma teknikleri dijitalleşti

Bu iki yöntemi çalışma hayatına adapte eden öğrencilerin gelecekte başarılı olma şansı yüksek. Kanban, Japonlar tarafından keşfedilmiş çok basit bir süreç takip tekniği. Ödev ve proje aşamalarının takibini kolaylaştıran bu yöntemle günlük hayatını bile düzene sokabilirsin. Kanban ile bütün işler üç gruba ayrılıyor: Yapılacak (todo), yapılıyor (doing), yapıldı (done). Klasik teknikte bir mantar pano üç sütuna bölünüyor ve post it’lere yazılan işler ilerledikçe yan sütuna kaydırılıyor. Bu basit ve çok etkili yöntemi dijitale taşıyan onlarca uygulama var. Trello bunların en düzgün ve kapsamlı çalışanı. İş dünyasında standart haline gelmeye başlayan Trello ve benzeri uygulamalar öğrencilik hayatını kolaylaştırırken iş yaşamına da ufak ufak hazırlanmalarını sağlayabilir.

Haberin Devamı

Pomodoro ise zaman yönetimi odaklı bir çalışma tekniği. İtalyanca ‘domates’ anlamına gelmesinin sebebi tekniği icat eden Francesco Cirillo’nun meşhur domates şeklindeki zamanlayıcı tasarımı. Çalışma planını 4 periyoda bölüyor. Her biri 25’er dakikalık periyotlar arasında 5’er dakika mola var. Mola vakti geldiğinde ne yaparsan yap bırakıp başka bir şeyle ilgilenmen gerekiyor. 4’üncü molanın süresi 20 dakika. 8’inci periyodun sonundaysa ya öğlen arası gibi uzun bir mola veriliyor ya da çalışma tamamlanıyor. iOS tarzı sade kullanım seviyorsanız Focus, sevimli bir arayüz isterseniz Bear Focus Timer favori uygulamalardan.

En karmaşık denklemleri çözmek onların işi

Haberin Devamı

Matematiğe hâkim olmak her beynin harcı değil. Ancak matematik kabiliyetiyle analitik düşünme yeteneğini bir tutmamak gerekiyor. Matematiği yeterli olmadığı halde mantık ve rasyonel düşünebilme yeteneğiyle programcılık gibi işlerde başarılı olmak mümkün. Üstelik matematik öğrencileri bile ileri düzey konularda veya karmaşık denklemlerde zorlanabiliyorlar. Mathway ile Photomath en zor denklemleri kolayca çözmek üzere tasarlanmış uygulamalar... Problemin fotoğrafını çekerek cevaba hızlıca ulaşmak mümkün.
mathway.com ve photomath.com

Yazarın Tüm Yazıları