Yağdır Mevlam su

Geçen hafta perşembe günü Bursa’da görülen mercek bulutu konuşuldu. Uzmanlar bunun yağış habercisi olduğunu ifade etti. Ama önümüzdeki aylarda beklenen yağışlar olmazsa halimiz hiç de hayra değil.

Haberin Devamı

Yağışsızlık değerlendirmesi çok yerinde bir tespit. Uludağ’da, barajlarda, tarlalarda, bahçelerde sıkıntı var.
Gelin, Aralık 2022 yağış miktarlarına bakalım.
Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’nün yayınladığı raporda “Türkiye geneli aralık ayı yağışları normalinin ve geçen yıl aralık ayı yağışlarının altında gerçekleşti” ifadesi yer alıyor. Raporun devamında, “Aralık ayı normali (1991-2020) 75.7 mm, 2021 yılı Aralık ayı yağışı 84.2 mm, 2022 yılı Aralık ayı yağışı 36.3 mm olarak gerçekleşirken yağışlarda normaline göre yüzde 52, geçen yıl aralık ayı yağışlarına göre yüzde 57 azalma kaydedilmiştir” deniliyor. Marmara Bölgesi için aynı dönem için tespit ise şöyle:
*
“Bölgenin aralık ayı yağışı 50.8 mm, normali 90.3 mm ve 2021 yılı Aralık ayı yağışı 129.2 mm’dir. Yağışlarda normaline göre yüzde 44, 2021 yılı Aralık ayı yağışlarına göre yüzde 61 azalma gerçekleşti.”
İşte size küresel ısınma.
Küresel ısınma aslında beklenen bir olgu ancak bilim insanları bu ısınmayı insan eliyle hızlandırdığımızı ve bunun da yaşamı olumsuz etkilemesinin kaçınılmaz olduğunu ifade ederken bugünleri kast ediyorlardı sanırım.
Küresel ısınmayı bırakın, bizzat kendi hayatımızda kavruluyoruz. Bir iyi yönü var belki o da ısınmaya fazla para vermiyoruz. Ama onun da acısı yediklerimizin zamlanmasıyla çıkacak korkarım.
*
Acil önlem alalım diyenlerin dinlenmemesinin vardığı sonuç bu. Artık susuz yazlar bizi bekliyor. Susuz yaz, kurak yaz, bereketsiz yaz, pahalı yaz. Sevdiğim bir işinsanı bana kalın kumaş yapmaktan vazgeçtiklerini söylemişti. Ardından da güneyden yazlık sahibi olmak yerine, daha kuzeyi tercih etmek gerektiğini söylemişti. Ne kadar haklıymış.
Kendimiz ettik kendimiz buluyoruz.
Bu satırları yazarken dışarıda adeta bir bahar havası var. Ama geleceği düşününce...Türk Sanat Müziği’nin güzel eserlerinden olan ‘Yağdır Mevlam Su’ şarkısını dinleyerek ferahlayalım biraz.
Kalın sağlıcakla...

Yazarın Tüm Yazıları