Ateş'ten "Aşk ve Aşk"

Hafızam beni yanıltmıyorsa Ertuğrul Ateş, yaklaşık 1.5 yıl aradan sonra yeniden Ankaralı sanatseverlerle buluşacak. Sanatçı bu yılbaşında İstanbul’da açtığı “Aşk ve Aşk” isimli sergisinin bir bölümünü 3 ay aradan sonra Ankara’ya taşıyor.

Haberin Devamı

Sergilerini çoğunlukla eğitim vakıflarında açmaya özen gösteren, bu nedenle “Aşk ve Aşk”ı önce İstanbul’daki Eğitim, Kültür ve Araştırma Vakfı’nda (EKAV) açan Ateş’in Ankara sergisi de, 27 Nisan Çarşamba günü yapılacak açılışla Yıldız’daki Kılınçarslan Eğitim, Kültür ve Sanat Vakfı (KAV) galerisinde sanatseverlerle buluşacak.
“Aşk ve Aşk”, Ateş’in yeni çalışmalarından oluşuyor. Kendini belirli bir akım içinde görmekten ısrarla kaçınan, resimlerine sürrealist platform, romantik dışavurum ve mistik düşünce yapısının can verdiğini düşünen Ateş, eskiz yapmadan doğrudan tuval üzerine yağlıboya çalışan sanatçılardan. Ateş, konsept olarak neden “Aşk ve Aşk”ı tercih ettiğini şöyle açıklıyor:
“Bu konjonktürde aşk biraz lüks gibi gözükse de, bütün zamanların en güçlü fenomenlerinden biri olması bile, aşkın yeniden tanımlanması, daha doğrusu yeniden benim tanımlamam ve böyle bir yolculuğa çıkıyor olmam, bu serginin genel konseptini oluşturdu. Aşk her zaman hayatımızda olan bir şey. Yaşamın enerjisini sağlayan bir şey o. Onun peşinde olmak, onu aramak insanoğlunun öteden beri süregelen bir çabası oldu. Bu sergide de ülkenin içinde bulunduğu duruma rağmen aşkı yeniden gündeme getirmek, birbirimizi sevmenin, toplum olarak yeniden barışmanın, yeniden bir gelecek hayali kurmanın, yeniden büyük Türkiye olmanın gereklerinden birisi olan vicdanlarımızdaki, içimizdeki aşkı tanımlamak, bulmak istedim. O aşkı yeniden tanımlamak, herkesin içinde kendine ait olan aşkı yeniden bulmak için yollara düşmesini sağlamak amacıyla veya böyle bir ümitle yola çıktım. Bu konuda eğer bir parça katkım olabilirse en azından düşündürebilirsem, bu beni çok sevindirecektir. Aşkın iki halini, ruhani ve fiziksel yönlerini harmanlayıp, anlaşılmaya çalışılır bir süreçi hedefledim. Ve bu sürecin bence esas önemli olan kısmı bir sonuca varmak değil, bu yolculuğun kendisi olması. İlahi aşk aslında içimizde hep olan bir aşk. Vicdan belkide tamamiyle konuştuğumuz yer. Ben mesela vicdanımın sesini dinlemeye çalıştığım zamanlarda gözlerim dolar, adeta kendimden daha yüce daha muhteşem bir şeyle ilişki kuruyormuşum gibi hissederim. Elbette dünyevi ve fiziksel olan aşk da var. İnsanoğlu zaten bu iki açmazda debelenip, durdu. Benim yaptığım tanım bu anlamda, insanın kendisini tanımlamak için çıktığı yolculuğun adı aştır. Belki izleyiciler de ‘Aşk ve Aşk’ta kendi yolculuklarını başlatabilirler. Bu sergiyi bunu umarak da tasarladım.”

Haberin Devamı

ÜÇ GENÇ SANATÇI

Haberin Devamı

KAV Sanat’ta Ateş’in sergisinin yanısıra üç genç sanatçının eserleri de sanatseverlerle buluşacak. Mustafa Sönmez, resimlerinde kendine özgü tarzı kullanarak sıradışı insan figürlerini çeşitli hayvan figürleri ile buluşturuyor. Ekin Su Koç, çalışmalarında geçmişe ait materyallerle modern hayatı birleştirerek, danteller, aile fotoğrafları, magazin dergileri parçaları, bitkiler ve üç boyutlu kişisel objelerden oluşan çok katmanlı çalışmalar yaparak, parçalı figürleri ve geniş boş alanlarıyla varoluş, bireysellik ve kimlik kavramlarını sorguluyor. Hülya Sözer ise pasifize olmuş, kendisine ve çevresine yabancılaşmış figürlerin aksine, kendi benliğini öne çıkaran, içinde bulunduğu durumun değişmesi gerektiğine inanmış, elindekini kaybetmeyen ve korkmayan baskın kadın figürlerini seramikle birleştiriyor.

Haberin Devamı

KENTTE NE VAR?

Nazan Sönmez-27 Nisan’da açılacak (Peker Sanat/Yıldız), Nevnadir-21 Mayıs’a kadar (Galeri Nev /GOP), Sedef Yılmabaşar- Yarın açılacak (Nurol Sanat/Çankaya), Gazi Sansoy-Deniz Pireci-26 Mayıs’a kadar (Platform A/Turus AVM), Setenay Özbek-10 Mayıs’a kadar (Kent Sanat/Yıldız), Cengiz Savaş-29 Nisan’a kadar (Sevgi Sanat/Çankaya), Celal Binzet-22 Mayıs’a kadar (Bayındır Hastanesi/Kavaklıdere), Canan Bayraktar-3 Mayıs’ta açılacak (İsmail Altınok Sanat Merkezi/Kolej), Ayşe Arkün- 4 Mayıs’a kadar (Medya Sanat/Çankaya), Mehmet Hacıfettahoğlu-3 Mayıs’a kadar (Kursart/Dikmen), Güler Akalan-Belgin Onar Durmaz-Azimet Karaman-Necmettin Yağcı’dan “Soyutlamalar” karması-3 Mayıs’ta açılacak (Krişna Sanat/Çankaya), Elif Şenel-Bugün açılacak (Çağdaş Sanatlar Merkezi/Çankaya), Osman Akbay-Bahar Akçura-3 Mayıs’a kadar (Fırça Sanat/Hilal Mah.), Hüseyin Sartaş-5 Mayıs’a kadar (Emin Antik/Kale), Sema Bayram Çalapçıkay-29 Nisan’da açılacak (Galeri Kara/Kızılay), Gür Dalkıran Atölyesi karma resim sergisi-15 Mayıs’a kadar (Transparan Sanat/Birlik Mah.)

Yazarın Tüm Yazıları