ArtAnkara heyecanı

Ankara bu hafta resim sanatı açısından önemli bir etkinliğe ev sahipliği yapacak.

Haberin Devamı

“ArtAnkara-2.Çağdaş Sanat Fuarı” 9 Mart Çarşamba günü açılacak, 13 Mart Pazar günü geç saatlerde kapanacak. Ülke genelindeki ekonomik durgunluk sanat dünyasını da etkilemiş durumda. Ekonomide olumsuz sinyaller gelmeye başladığı zaman, ilk kısıntının yapıldığı alanlar kültür-sanattır. Kitap, gazete, CD, resim vs. alımı durdurulur. Bu nedenle ArtAnkara’nın, galerilerin, ressamların bütçelerine olumlu katkılar sağlamasını diliyorum.
Fuar bu yıl da geçen yıl olduğu gibi ATO Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenecek. Geçen yıl yaşanan aksaklıkların bu yıl tekrarlanmamasını diliyorum. Fuarın önemini ve desteklenmesi gerektiğini biliyorum. Ancak bundan etkinliğin daha iyi olması, daha ileriye götürülmesi amacıyla eleştirisel bakış açısını devre dışı bırakacağımız anlamı çıkarılmamalı. Geçen yıl beyaz örtüyle kaplanan panolar, zemine döşenen halıların fuarı gezenler için barındırdığı tuzaklar, herkesin dilindeydi. Bu ve benzeri aksaklıkların ortadan kaldırılmış olduğunu umuyorum. Fuara Ankara’dan ve başka illerden galeriler katılıyor. Ziyaretçiler hem günümüz ressamlarından, hem de Türk resim tarihinde önemli yer edinmiş sanatçılardan eserleri fuarda görme imkanı bulabilecekler. Fuara katılacak galerileri ve eserleri sergilenecek ressamların hepsini buraya yazabilmek mümkün değil. Ama Ankara’da resimle ilgilenenlerin yakından bilip tanıdığı galerilerin neredeyse tamamı fuara, ünlü isimlerle katılıyor. Fuar girişinde temin edilebilecek, katılımcıların yer aldığı broşürlerden kimin hangi reyonda olduğunu rahatlıkla bulabilirsiniz. Fuar boyunca resim sanatıyla ilgili birçok etkinlik olacak, sanatçılar ve sanat eleştirmenlerinin katılımlarıyla sohbet tadında mini konferanslar düzenlenecek.

Haberin Devamı

ÜNAL’IN RESİM SEVGİSİ

Fuar bu yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da desteğini almış durumda. Madem bakanlıktan laf açıldı size önemli bir bilgi vereyim. Malumunuz sanatla yakından ilgilenen siyasiler, her zaman ilgi çekmiştir. Şiir yazan, beste yapan, enstrüman çalan bakan ve milletvekilleri, kamuoyunda yaptıkları siyasi faaliyetlerden daha çok konuşulur ve merak uyandırır. Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal da seleflerinden farklı bir çizgi izleyeceğini gözler önüne serdi. Yıllardan beri içinde taşıdığı resim merakının, bakanlık görevinin ardından iyice depreştiği bilgisine ulaştım.
Siyasi hayatından önce amatörce yağlıboya resim çalışmaları yapan ancak bu konuda tekniği ilerletmek isteyen Ünal, göreve geldikten sonra bakanlığının çalışma konusu gereği, sanat ve sanatçılarla daha yakından ilgilenmeye başlamış. Ünal’ın ilk işi bakanlığa ait hizmet veren resim atölyesi olup olmadığını sormak olmuş. İsteyenlere resim kursu veren böyle bir atölyenin olmadığını öğrenen bakan, derhal bu hizmetin alt yapısının oluşturulması talimatı vermiş. Resim tekniğini geliştirmek için de Ankaralı bir ressamdan fırsat bulduğu zamanlarda ders almaya başlayan Ünal’ın, fuarın açılışına katılıp katılmayacağı ise merak konusu.

Haberin Devamı

SERBEST’İN MAVİ TUTKUSU

Fuarla birlikte galerilerdeki sergiler devam ediyor. Sergisi devam eden ressamlardan birisi de Gültekin Serbest. Serbest’in “Mavi’ye takıldı renklerim” adını verdiği sergisi 20 Mart’a kadar Bilkent’teki RC Artgallery’de görülebilir. Sergiyle ilgili düşüncelerini anlatan sanat eleştirmeni Ümit Yaşar Gözüm, “Balkanlardan Anadolu’ya göçlerin kültür, sanat ve edebiyatımıza, yeni renkler, tınılar ve desenler taşıdığı gerçeğine Serbest’in resimlerinde yeniden tanıklık ediyoruz” diyerek, sanatçının bize Kosovalı olduğunu hatırlatıyor. Serbest’in sergilenen eserlerinde tavus kuşu-İstanbul birlikteliğinin yanısıra mitolojik figürleri de görüyorsunuz. Serbest’in resimlerinde özellikle neden İstanbul’u işlediğini, eleştirmen Gözüm’ün şu değerlendirmesi ortaya koyuyor:
“Gültekin Serbest resmi, kurgu ve renktir. Her resmin arka planı, her dizinin kurgusu bir araştırmacı titizliğini ve sancılarını taşır içinde. Fırçası paletindeki renklerle ve tuvalle buluştuğunda aslında tamamlanmıştır resim. Kurgunun neresinde yumuşak geçişler, nerede öldürücü fırça darbelerini atacağına tanık olmak! Bu ancak sanatçının kendinden geçtiği şövalenin başında ya da sergiye çıkan resmin gerçekliğinde yakalar izleyiciyi(...) Sanatçı özellikle kentin yeni silüetini oluşturan gökdelenlerle topografyası sarsılan bir kent imgesi resmediyor. Bir anlamda minyatürleştirdiği kentin, kaybolan perspektifinde, derinlikten ve ışıktan yoksun kalmış tarihin izlerini devleştirerek kültürel mirasın çığlığını yansıtıyor tuvaline(...) Kentlerin de insanlar gibi, bir yanıyla sanal diğer yanıyla gerçek bir belleğe sahip olduğu, Serbest’in tuvale aktardığı İstanbul üzerinden izleyiciye verdiği içkin bir mesajdır.”

Haberin Devamı

KENTTE NE VAR?

8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle birçok galeride kadın konulu sergi var. Diğer bazı etkinlikler de şöyle: ODTÜ Sanat Günleri-11 Mart’ta başlıyor (ODTÜ Kültür-Kongre Merkezi), Ali Şentürk-9 Nisan’a kadar (Galeri Nev-GOP), Günnur Özsoy-16 Mart’a kadar (Siyah Beyaz/Kavaklıdere), Mustafa Salim Aktuğ-15 Mart’ta açılacak (Atlas Sanat/Cinnah Cad.), Abit Güner-Yarın açılacak (Sevgi Sanat/Çankaya), Sevda Mant Şen-22 Mart’a kadar (Aysel Gözübüyük Sanat/Alacaatlı), Maria Brzozowskaya-11 Mart’a kadar (Galeri Sanat Yapım/Şenyuva), Orhan Cebrailoğlu-11 Mart’ta açılacak (Alev Sanat/Çayyolu), Nejat Orhan-Bugün açılacak (ANKÜSEV/Çankaya), Günseli Saylam-Bugün açılacak (Çağdaş Sanatlar Merkezi/Çankaya), Ayla Seyman-20 Mart’a kadar (Galeri M/Armada AVM), İclal Karaçete-21 Mart’a kadar (Kore Kültür Merkezi/Çankaya), Ramazan Can-25 Nisan’a kadar (Hotel Houston/Çankaya).

Yazarın Tüm Yazıları