Hırsızların hedefi yolcular

Ne kadar önlem alınsa da tüm dünyada özellikle havalimanları ve uçaklarda hırsızlık olayları önlenemiyor. Bir bakıyorsunuz, bagaj bölümünde bavullar parçalanıyor, içindekiler alınıyor. Veya uçakta çantanızdan paranız, cep telefonunuz el değiştiriveriyor.

Haberin Devamı

Ulaşım Emniyet Dairesi’nin (TSA) verilerine göre, ABD’de son 4 yılda havalimanlarında yolcular hırsızlıkla ilgili 30 bin 621 bildirimde bulundu. 2.5 milyon dolarlık eşya çalındı. New York JFK’de, Miami ve Los Angeles’ta bagaj alanında görev yapan ve mafyalaşan gruplar çökertildi. 500’den fazla TSA çalışanı, güvenlik kontrollerinde hırsızlık yaptığı için atıldı.

 

Polisin ısrarlı takibine, ağır yaptırımlara rağmen hırsızların gözdesi uçak yolcuları. Yorucu uçuşlar, farklı ortamlar, yolcuların yanlarında taşıdığı eşyalar hırsızlığa karşı cazibeyi artırıyor. Sadece bagaj alanı veya uçak içi değil, bekleme salonlarından havalimanına giden metroya, hatta otobüslerin bagajlarına kadar farklı yerlerde hırsızlıklara rastlanıyor.

 

Haberin Devamı

Dünyada bu konuda en çok şikâyet ABD’de alınıyor. Yolcu sayısının fazlalığı, terminallerde güvenlik kamera sayısının azlığı gibi nedenler hırsızlığı tetikliyor. En çok şikâyet New York’taki havalimanlarından geliyor. Los Angeles, Orlando ve Miami hırsızlıkta New York’u izliyor. Hırsızlar genellikle Londra, Tokyo, Hawaii, Dubai, Milano’ya giden bavulları karıştırıyor. ABD dışında Güney Amerika’da Brezilya, Avrupa’da İtalya bagaj hırsızlığı yüksek olan ülkeler.

 

UÇAKTA HIRSIZLIĞA 7.5 YIL HAPİS

 

13 Nisan’da THY’nin Şanghay-İstanbul seferinde meydana gelen olayda, kabin memurunun dikkati, Çinli hırsızı ele vermişti. Gece uçuşunda baş üstü bagajından bir başka yolcunun 400 dolarını çalan yolcu, kabin memuru tarafından yakalandı. İnişte polise teslim edildi. İstanbul’da mahkemeye çıkartılan Çin vatandaşı Wuyın Zou, 7.5 yıl hapse çarptırıldı. Son yıllarda uçaklarda hırsızlık hızla artıyor. Özellikle Çin’den gelen ve organize çalışan gruplar, uzun menzilli uçuşları tercih ediyor. Aralarında business uçup ciddi vurgun yapanlar da var. Özellikle Uzakdoğu’da egzotik yerlere giden uçakları mesken tutuyorlar. ‘Uçak fareleri’ olarak adlandırılan hırsızlar, daha uçağa binmeden soyacakları yolcuyu belirliyor, takibe başlıyor. Genellikle operasyon gece saatlerinde herkes uyurken yapılıyor. Kabin memurları ışıklar kapatıldığında kabini sık sık kontrol ediyor. Ama bu hırsızlar o kadar profesyonel ki, işlerini saniyeler içinde tamamlıyorlar. 

 

Ne yapmalı? 

 

Haberin Devamı

1- Kesinlikle kargoya verdiğiniz çantanıza değeri çok yüksek şeyler koymayın. Bazı havalimanlarında bagaj bölümündeki ‘mafya’ bagajlar röntgen cihazından geçerken ‘değerli’ olanları ayırıyor ve içindekileri alıyor. Mücevher, kamera, bilgisayar en çok çalınanlar listesinde ilk sıralarda. 

 

2- Bavulunuzu hazırladıktan sonra kapatmadan cep telefonu ile fotoğrafını çekin. Teslim aldığınızda bu fotoğrafla yeni halini karşılaştırın. Herhangi bir hırsızlık başvurusunda bu fotoğraf işinize yarayacaktır. 

 

3- Bavulunuzda kilit sistemi varsa, bunun TSA standartlarında olan yani güvenlik görevlilerinin elindeki anahtarla açabilecekleri sisteme sahip olmasına özen gösterin. Eğer bu kilit yoksa, bavulunuzu kilitlemeyin veya TSA onaylı bir asma kilit takın. 

 

Haberin Devamı

4- Çok pahalı bavullar hırsızların ilgisini hemen çekecektir. Standart görünümlü, hırsızları daha uzak tutan renkli modelleri tercih edin. 

 

5- Uçaktan indikten sonra oyalanmadan bagaj konveyörüne gelin. Bavullarınızı takip edin. Bazı hırsızlar erken gelip içine pek fazla bir şey koymadığı bavulu yerine benzer olan ve gözüne kestirdiği başkasının çantasını alıp gidebiliyor. 

 

6- Kabin içi hırsızlık için yanınızda değerli mücevher, nakit para varsa, bunu çantanızla birlikte baş üstü bagaj bölümüne koymayın. Küçük bir çanta ile koltuğunuzun yanında, elinizin altında bulundurun. Hareketlerinize dikkat edin.

 

7-  Riskli yerlere giderken bavulunuzu plastik kaplatabilirsiniz.

 

Haberin Devamı

En ilginç hırsızlıklar

 

-Bir Türk işadamı, 2 Mayıs’ta Dubai-Hong Kong arasında uçarken inişte yanında taşıdığı 257 bin doların çalındığı iddiası ile polise başvurdu.

 

- Geçen ocak ayında THY’nin İstanbul-Bangkok uçağında bir Çinli yolcu hırsızlık yaparken başka bir yolcu tarafından kameraya alındı. Yolcu inişte polise teslim edildi.

 

- Florida Palm Beach Havalimanı’nda Delta Havayolları görevlisi uçağın altına yüklenen 282 bin 400 doları çalmıştı. Hırsız, sırt çantasıyla havalimanından çıkışta yakalandı.

Yazarın Tüm Yazıları