Köpekler için bir umut var... Kanser aşısı yolda

KÖPEKLER ve onların sağlığı için endişelen herkese ümit verici bir haber.

Haberin Devamı

Yale Üniversitesi’nden romatoloji profesörü Mark Mamula, köpeklerde bazı kanserleri yavaşlatabilen ve durdurabilen bir aşı geliştirdiğini duyurdu. Şu anda hayvan tedavilerini düzenleyen ABD Tarım Bakanlığı tarafından inceleme sürecinde olan tedavi, son sekiz yıl içinde çok sayıda klinik denemeye tabi tutuldu ve iyi sonuçlar geldi. Bugüne kadar 300’den fazla köpek, ABD ve Kanada’daki 10 merkezde bir dizi klinik deney kapsamında aşıyla tedavi edildi. Hakemli bir çalışmada yayınlanan bulgular, tedavinin tümörlere yerleşebilen ve bağlanabilen antikorlar oluşturduğunu ve daha sonra tümör büyümesinden sorumlu sinyal yollarına müdahale ettiğini gösterdi.

Araştırma ekibine göre aşı, belirli kanserleri olan köpeklerin 12 aylık hayatta kalma oranlarını yaklaşık yüzde 35’ten yüzde 60’a çıkarıyor. Köpeklerin çoğunda tedavi, tümörleri de küçültüyor.

Haberin Devamı

Köpekler için bir umut var... Kanser aşısı yolda

KANSER TÜRLERİ BENZİYOR

Mamula, “Köpekler de tıpkı insanlar gibi kendiliğinden kansere yakalanıyor; tıpkı insan kanserleri gibi büyüyor, metastaz yapıyor ve mutasyona uğruyor” diyor. Köpekleri ve insanları etkileyen kanser türleri bile benziyor: İnsanlar gibi köpekler de melanom, meme kanseri, kolon kanseri ve osteosarkoma yakalanabiliyor. Mamula, “Bu hastalıkların tedavisi söz konusu olduğunda, bu benzerlikler önemli bir fayda sağlıyor. Bir türdeki kanseri anlamak, bilim insanlarının diğer türdeki kanseri anlamalarına yardımcı olacaktır. Ve biri için işe yarayan tedaviler aslında her ikisi için de işe yarayabilir” diyor.

Aşının insanlardaki etkinliğine ilişkin klinik testlerin başlatılması gelecekte atılacak mantıklı bir adım olsa da, Mamula şimdilik aşının köpekler için onayını almaya ve daha geniş kullanım için dağıtılmasına odaklanmış durumdaymış. Köpeklerin iyileşmesi insanlar için de yol gösterecek.

ÜNİVERSİTEYE HEYKELİ DİKİLDİ

İNGİLTERE’deki Essex Üniversitesi kampusuna 16 yaşındaki Pebbles’ın heykeli dikildi. 5 Mart günü de Kampus Kedisi Günü ilan edildi. Kedi ilk kez 2010 yılında kampusta görülmüştü. Kampusta bulunduğunda Pebbles’ın sahibine kedinin mikroçip aracılığıyla ulaşılmış ve sahibine geri verilmiş ancak birkaç gün sonra kedi üniversiteye geri dönmüş. Bunun üzerine okul yönetiminin de talep etmesiyle sahibi kedinin mutlu olduğuna karar verip burada kalmasına izin vermiş. Şimdi 16 yaşında olan Pebbles, vahşi yaşamın peşinden çok fazla gitmiyor, kampusta tembellik etmeyi ve personel tarafından beslenmeyi tercih ediyor. Gün içinde sık sık uyuklarken bulunabiliyor. Pebbles üniversitede insanların hayatına büyük bir neşe katıyor ve pek çok öğrenci onun varlığından büyük mutluluk duyuyor.

Haberin Devamı

Köpekler için bir umut var... Kanser aşısı yolda

OKUR FOTOSU

İBRAHİM VE ZEYTİN’İN MUTLULUĞU

OKURUMUZ Ayhan Kibritçi, günümüzü güzelleştiren bir fotoğraf gönderdi. Notu ve fotoğrafını aynen iletiyorum: “Abimler, kedileri Zeytin ve kardeşi Peynir’i yaklaşık 4 yıl önce sahiplendiler. Çok küçüklerdi. 20-25 gün biberonla beslediler. Peynir insanlara çok yakın, Zeytin ise tam tersi, insanlardan uzak, kendi halinde takılırdı. Zeytin başka insanlara hırlar, tıslar fakat abimlerin bebeği İbrahim’le çok iyi anlaşıyor. Bebek ne yaparsa yapsın Zeytin ona kızmıyor.” Okurumuza fotoğraf için teşekkür ediyorum. İbrahim ve kedilere sağlıklı mutlu, hep bir arada bir ömür diliyorum.

Köpekler için bir umut var... Kanser aşısı yolda

Yazarın Tüm Yazıları