Kediler mi daha akıllı köpekler mi

Böyle bir kıyaslama durumunda tabii ki oyumu, yaşamını kedilerle paylaşan bir insan olarak kedilerden yana kullanabilirim. Ama her cinse eşit mesafede durup kararı bilim insanlarına bırakmalıyız. Bilim de burada işin çetrefilli olduğunu söylüyor.

Haberin Devamı

New York’taki Barnard College’da köpek davranışı uzmanı olan Alexandra Horowitz, Live Science’a araştırmacıların köpekler konusunda sadece zekâyı tek başına çalışmadığını, farklı yönlere de baktığını anlatıp, kedilerin kendi yapmaları gereken şeylerde, köpeklerin de köpeklerin yapması gereken şeylerde iyi olduğunu söylüyor. Bu nedenle kıyaslamayı sağlıklı bulmuyor.

Maine’deki Unity College’dan Kristyn Vitale de hayvan davranışlarının üç geniş bölümde incelendiğini belirtiyor: Problem çözme yeteneği, kavram oluşturma ve sosyal zekâ. Vitale, insanların kedileri soğukkanlı ve ilgisiz olarak görmelerine rağmen aslında kedilerin genellikle köpeklerle aynı seviyede sosyal zekâ sergilediklerini anlatıyor.

Kediler mi daha akıllı köpekler mi

Haberin Devamı

ARALARINDA FARK YOK

2005 yılında yapılan ve kedi-köpek kıyaslaması içeren araştırmadaysa iki türün de insanların işaret ettiği ipuçlarını kullanarak gizli yiyecekleri bulma yeteneği arasında büyük fark göremedi. Aynı çalışmada kedilerin, köpeklere kıyasla dikkat çekme davranışlarının bazı bileşenlerine sahip olmadığını ortaya koydu.

ŞARTLARI İYİLEŞTİRELİM

Ez cümle, zekâ olarak kıyaslama yapmayı bırakabiliriz. Bilim insanları da bize bunu salık veriyor. Ne yapalım o zaman? Didaktik olacak ama olsun. Sokakta gördüğümüz kedi köpeği daha iyi şartlara kavuşturmak için çabalamak, becerebiliyorsak sahiplenmek, imkânımız yoksa da sahiplendirmek için uğraşmak yeterli sanırım.

Kediler mi daha akıllı köpekler mi

TARİHTEN BİR YAPRAK
BATMAZ SAM

Ara ara böyle ilginç kedi portreleri paylaşmak istiyorum. İlk portre için İkinci Dünya Savaşı dönemine gidelim. 27 Mayıs 1941’de Alman savaş gemisi Bismarck, Polonyalıların da desteğini alan İngilizlerin saldırısının ardından battı. 2.200 kişilik mürettebattan sadece 118 kişi hayatta kalırken, savaş esirlerini almak için batığın olduğu alana yanaşan İngiliz destroyeri HMS Cossack, kurtulanlar arasında beklenmedik bir canlı buldu: Siyah beyaz bir kedi, denizde bir tahta parçasının üzerinde hayata tutunmaya çalışıyordu.

Haberin Devamı

İngilizler, gemiye kediyi de aldılar. Ardından HMS Cossack başka görevlere giderken mürettebatın yeni eğlencesi Oscar adı verilen bu kedi oldu. Cebelitarık’a yol alan HMS Cossack, Almanların saldırısıyla batırılırken, Oscar yine hayatta kalanlar arasında yer aldı.

TABLOSU DENİZCİLİK MÜZESİ’NDE

Bu olaydan sonra “Unsinkable Sam” lakabını aldı. Yani “Batmaz Sam”. Yeni görev yeri de HMS Ark Royal oldu. Ama saldırılar bitmemişti, bu gemi de saldırıya uğradı ve kurtulanlar arasında Batmaz Sam de vardı. Hayatta kalanlarla HMS Lightning’e transfer oldu.

Bu olayla 9 canının 3 tanesini batan gemilerden kurtularak harcayan Sam’in ‘deniz’ günleri de sona erdi. Hayatının kalanını, Belfast’taki, Denizciler Evi’nde geçirdi. Sam, 1955’te, en azından bilinen süresiyle 14 yıllık hayatının sonuna geldi.

Haberin Devamı

Onun hatırasına Georgina Shaw-Baker tarafından yapılan tablo, Britanya Ulusal Denizcilik Müzesi’nde sergileniyor.

Kediler mi daha akıllı köpekler mi

OKUR FOTOĞRAFI
ÇARLİ’YLE TANIŞIN

Okurlarımız Tülin ve Sefa Özincegedik, köpekleri Çarli’nin fotoğrafını, “Çok akıllı ve çılgın delikanlımızla tanışın. Adı Çarli. Herkese selamlar gönderiyoruz” notuyla paylaştı. Biz de Çarli’ye sevgilerimizi gönderiyoruz. Sizden de fotoğraflarınızı bekliyoruz.

NOT: Kediniz ya da köpeğinizin fotoğrafını #dünyagüzeli etiketiyle ve Hürriyet’i mention’layarak sosyal medyada paylaşın ya da sdemirel@hurriyet.com.tr adresine mail atın, seçip paylaşalım... 

Yazarın Tüm Yazıları