Kedi videolarındaki gizli tehlike

Şu söz hep söylenir: “İnternet, kedi sahipleri video ve fotoğraflarını paylaşabilmesi için bulundu.” Bunu doğrulayan şeyleri yıllar içinde gördük ama şimdi bundan faydalanmaya çalışanlar olduğuna dair araştırmalara tanık oluyoruz.

Haberin Devamı

New York Times’ta Davey Alba imzalı makale, kedi köpek videolarının dezenformasyon yaymaya alet edildiğini konu alarak kritik bir uyarı yapıyor. Alba’ya göre sistem şöyle işliyor: Sosyal medyada gününüzü güzelleştiren viral videoları kullanan hesaplar, ilginizi çekerek videolarıyla etkileşim kurmanızı sağlıyor. Kuruma bağlı farklı hesaplarla sizi deyim yerindeyse avlayan kaynak, asıl amacı olan dezenformasyon içeren haber ve videoları da size haberin içine yerleştirdiği linkler vasıtasıyla gösteriyor. Böylelikle dezenformasyonun hedefine oturuyorsunuz. Konuyla ilgili bilginiz varsa aklınızı çelemeyebilirler ama kararsızlar ya da bilgisizler söz konusuysa dezenformasyon her konuda insanların karar mekanizmasını etkileyebilir.

Kedi videolarındaki gizli tehlike

Haberin Devamı

Sonuç: Düzenli olarak kedi köpek videoları, haberleri, hikâyeleri paylaşan mecranın müdavimi olan siz, günün birinde onların etkisi altına girme tehlikesiyle karşı karşıya kalıyorsunuz.

YANILTICI İÇERİK

Videoyu, haberi, oluşturan ya da paylaşanlar arasında bir lisans anlaşması varsa bu konuda sosyal medya platformlarının yapabileceği bir şey olmuyor ancak dezenformasyon üzerine çalışan danışmanlık şirketi Card Strategies’in CEO’su Melissa Ryan, makaledeki açıklamasında, oluşturulan etkileşim tuzağı nedeniyle yanlış bilgi yayan hesapların sosyal medya akışlarınızda daha fazla karşınıza çıkabileceğinin altını çiziyor. Ve ekliyor: “Etkileşim, yanlış veya yanıltıcı içerik yayınlayan yayınlardan gelse bile, platformlar etkileşimi her şeyden daha fazla ödüllendirmeye devam ettiği için işe yarıyor.”

Uzmanlar da sosyal medyanın varlık sebebi olan bu sevimli paylaşımların herhangi bir algoritmadan etkilenmeyeceğinin altını çiziyor. Özetle, kedi köpek videosu varsa izlenecektir. E peki ne yapacağız? Artık kedi köpek videoları da mı izlemeyeceğiz? Sosyal medyada bu habere tepki gösterenler haklı olarak bunu sormuşlar. Siz yine izleyin tabii ama şu yapılabilir: Belki bir süre sosyal medyadan uzak kalıp, sokağımızdaki kedileri, köpekleri besleyip, onların iyi yaşam şartlarına kavuşmaları için uzaktan izleyici olmak yerine elimizi taşın altına koyabiliriz. Bir de bu açıdan bakalım.

BU KÖPEKLERİN HAYATINI ASTROLOJİ KURTARIYOR

ASTROLOJİ insanı değilim. Baştan söyleyeyim. Belki alıcısı olur, o nedenle bu haberi paylaşayım sizinle. Çoğu ilginç olay gibi yine ABD’den sesleniyorlar bize. Squarespace, Los Angeles’taki sahiplendirme merkezi “Wags&Walks” ve New York’tan sahiplendirme girişimi “Muddy Pwas”la işbirliği yapmış ve köpek sahiplenmek isteyenlerle, burçlarına göre sınıflandırdıkları köpekleri eşleştirmeye başlamış. Squarespace yöneticisi Ashley Calame diyor ki: “Bir evcil hayvanı koruyucu bir ebeveynle eşleştirirken uyumluluk çok önemli bir faktör. Uyumluluk için burçlardan daha iyi ne olabilir?” Bu eşleştirme yöntemi işe yaramış, sahiplenme oranında yüzde 20’lik bir artış görülmüş. Köpeklerin burçları nasıl belirleniyor sorusuna cevapları da şöyle: Köpekler doğum belgesiyle gelmediği için davranış özelliklerinden burç ataması yapıp ona göre sınıflandırıyorlarmış sahiplendirilecek köpekleri. Muddy Paws koruyucu program yöneticisi Juliette Mazza da diyor ki, “Çok farklı türde koruyucu fırsatlar var ve astroloji bunu açıklamanın bir yolu haline geldi.” İlginç girişimin çok geçmeden Türkiye’de de kendine yer bulacağını tahmin ediyorum.

Haberin Devamı

HAYVANLARIN ERGENLİĞİ NASIL GEÇİYOR

KONU başlığı ilgi çekici ve doyurucu cevapları var. Acaba hayvanlar da bizler gibi varoluşsal sancılar çekiyorlar mı, nasıl sorguluyorlar çevrelerini, yaşamlarındaki değişimin farkındalar mı, bundan nasıl etkileniyorlar gibi konular için danışabileceğimiz bir çalışma “Delişmenlik Çağı: Ergenlikten Erişkinliğe İnsanların ve Diğer Hayvanların Destansı Yolculuğu”. Yazarlar Barbara Natterson-Horowitz ve Kathryn Bowers, “Vücudumuz ister deriyle kaplı olsun ister pullar ya da tüylerle, ister koşarak hareket ediyor olalım ister uçarak, yüzerek veya sürünerek, erişkinliğimizi inşa eden ve biçimlendiren biyoloji hepimizde ortaktır” diyor. Şiirsel Taş’ın çevirdiği eseri okumanızı öneririm.

OKUMA ÖNERİSİ

Kedi videolarındaki gizli tehlike


Ergenlikten Erişkinliğe İnsanların ve Diğer Hayvanların Destansı Yolculuğu
Barbara Natterson Horowitz & Kathryn Bowers
Çeviren: Şiirsel Taş
352 Sayfa, 62 TL, Metis Yayıncılık

OKUR FOTOSU
ZİLLİ VE ARKADAŞI

OKURUMUZ Nihan Atalay, kedisi Zilli’nin fotoğrafını paylaşmış bizimle. Yanında da Zilli’nin yastık arkadaşı Pisi var. Rahatlarını bozmadan sevgilerimi yolluyorum. Sizden de fotoğraflarınızı bekliyorum.

Kedi videolarındaki gizli tehlike

Haberin Devamı

NOT: Kediniz ya da köpeğinizin fotoğrafını #dunyagüzeli etiketiyle ve Hürriyet’i mention’layarak sosyal medyada paylaşın ya da sdemirel@hurriyet.com.tr adresine mail atın, seçip paylaşalım...

Yazarın Tüm Yazıları