Türk elektrik filosu dünyayı fethediyor

Karadeniz Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Zeynep Harezi Yılmaz’ın aktardığı rakamlar Türklerin birçok alanda dünyada söz sahibi olduğunu ortaya koyması açısından çok önemli:

Haberin Devamı

“Dünyada 80-90 civarında ‘powership’ (yüzen elektrik santrali) hizmet veriyor. Bizim filomuzdaki ‘powership’ sayısı 36’yı buldu. Dünyadaki diğer ‘powership’ler bizimki gibi filo şeklinde değil. Dolayısıyla dünyada filo büyüklüğü olarak ilk sıradayız. Ayrıca yüzde 70’lik payla dünyada yine bir numarayız. Karayipler’den Batı Afrika’ya, Güney Amerika’dan Okyanusya’ya kadar farklı bölge ve ülkelerde elektrik sağlıyoruz.”

Elektrik insanlık için artık olmazsa olmazlar arasında. Enerji kaynaklarını çeşitlendirmek ülkeler için stratejik önem taşıyor. Bu anlamda Karadeniz Holding’in dünya çapında üstlendiği misyon sadece Türkiye için değil hizmet verdikleri ülkeler için de olmazsa olmaz noktasında. Zeynep Harazi bu ülkeleri şöyle sıralıyor:

“Dominik Cumhuriyeti, Brezilya, Gambiya, Gana, Sierra Leone, Gine Bissau, Senegal, Fildişi Sahili, Mozambik, Sudan ve Yeni Kaledonya’da elektrik sağlıyoruz. Bu ülkelerden bazılarında elektrik ihtiyacının yüzde 100’üne yakınını karşılıyoruz. Yakın gelecekte ‘yüzen santral’ kurulu gücümüzü 10 bin MW’a çıkarmayı planlıyoruz.”

Haberin Devamı

ÜLKE ÜLKE AFRİKA

Karadeniz Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Zeynep Harezi Yılmaz’ın Afrika kıtasındaki operasyonlarıyla ilgili paylaştığı bilgiler ülke ülke nasıl yayıldıklarını gösteriyor:

“Afrika yolculuğumuz 2015 yılında Gana projesiyle başladı. Gana’ya 500 MW’lık ‘powership’ ile gittik. 2016’da Zambiya’da acil dizel elektrik ihalesi açılmıştı. Biz ‘powership’i anlatarak 45 cent yerine 10-15 cent bandında elektrik sağlayabileceğimizi anlattık. Zambiya’ya ‘powership’ten elektriği Mozambik üzerinden verdik. Irak’ta 2010-2017 arasında çalıştık. Irak’taki kontratımız bitince gemilerimizi Sudan’a götürdük. 2018’den bu yana Sudan’daki faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Sudan’daki ‘powership’ kapasitemiz 350 MW. Port Sudan’daki tek elektrik kaynağı Karpowership’e ait. Üç gemimizle elektrik sağlıyoruz.

Zeynep Harezi Yılmaz ardından ibreyi Senagel’e çevirip devam ediyor:

“Senegal ile yaptığımız görüşmelerde başlangıçta bizden 100 MW enerji talebinde bulundular. Bize verdikleri alana 200 MW kapasitesi olan gemi koyabiliyorduk. Kontratı 120 MW olarak yaptık ancak talebin zamanla artacağını öngörerek 200 MW’lık gemi götürdük. İki ay geçmeden 200 MW’ın tamamına ihtiyaçları oldu. Şu anda Senegal’de 350 MW’lık güçle hizmet veriyoruz. Ayrıca, çok yakın zamanda Senegal’de sıvı yakıttan doğalgaza geçeceğiz.”

Haberin Devamı

DOMİNİK’TEN BREZİLYA’YA UZANDI

Endonezya’da beş adadaki ihaleleri kazandıklarına dikkat çeken Zeynep Harezi Yılmaz. “Fildişi Sahili’nde 100 MW kurulu güçle hizmet veriyoruz. 450 MW daha talep var. Liberya’da bir çalışmamız var. 250 MW güç kurmayı planlıyoruz. Dominik Cumhuriyeti’nde 200 MW kurulu gücümüz bulunuyor. Yeni ihale açıldığında buna 200 MW’lık bir güç daha eklemeyi planlıyoruz. Ekvator, Arjantin, Honduras, El Salvador gibi Güney Amerika ülkelerinde proje geliştirmeyi hedefliyoruz” diyor.

Brezilya “Karpowership”in amiral gemisi projeleri olduğunu belirten Zeynep Harezi Yılmaz şöyle devam ediyor: “Ülkede çok ciddi kuraklık olduğu için binlerce MW’lık ihale açıldı. Altı ayda elektrik verilmesini talep ediyorlardı. Brezilya’da dört ‘powership’, bir de FSRU’dan oluşan beş gemimiz bulunuyor. Bir adet 258 MW, iki 115 MW, bir de 79 MW kapasiteli gemiyi altı ayda devreye aldık”.

Yazarın Tüm Yazıları