Z kuşağı ve yapay zekâ bazlı bir oyun girişimi

Bu köşede bundan sonra başarılı çıkış yakalamış veya yakalamaya yakın takımları gündeme getirme niyetim uzun zamandır vardı. Berk Özer bana ulaştığında ve yaptıkları işleri anlattıklarında mutlaka onların hikayesini sizlerle paylaşmak istedim.

Haberin Devamı

Neden?  İki temel sebebi var:

    1-Z kuşağına yönelik ürün ve servisler geliştiriyorlar. Bu grubu onların çalışmalarından daha yakından tanıma fırsatı yakalayabiliriz.

    2-Oyun sektörü ülkemizde en başarılı sektörlerden biri. Bloomberg’in raporuna göre son 5 yılda 5,24 milyar dolar yatırım alan bir sektör. Eminim on yıl sonra bir Türk oyun mafyası ortaya çıkacak (Paypal mafyasını düşünün. PayPal mafyasının en ünlü üyesi Elon Musk) – bu grupta sektörden milyar dolarlık çıkışlar yapmış girişimcileri göreceğiz. Berk ve takımı da bu yarışın içinde.

Berk Özer benim on yıla yakın yaşadığım şehir olan Boston’da şu anda. E-posta yoluyla yaptık söyleşimizi.

Şahver: Berk öncelikle kendinden ve takımından kısaca bahseder misin?

Berk Özer: Kurucu ortağım Olcay Yılmazçoban ile Bilkent Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü‘nden arkadaşız. Lisans eğitimi sonrası ben yine aynı bölümde yüksek lisans yaptım. Sonrasında yönetim danışmanı olarak dijital strateji projelerinde sorumluluk aldım. Görev alanlarımdan biri gelişmekte olan yeni teknolojileri incelemek ve bunları iş modellerine nasıl entegre edileceğini araştırmaktı. Olcay’ın ise yüksek lisans çalışmaları kapsamında MIT - LIDS laboratuvarında araştırma - geliştirme tecrübesi ve yine ABD’de bir girişimcilik tecrübesi oldu. Olcay’ın aynı zamanda teknoloji girişimlerine yatırım yapan bir risk sermayesi (VC) fonunda yatırımcı tecrübesi de bulunuyor.

 

Haberin Devamı

Şahver: SenpAI.GG fikri nasıl çıktı?

Berk Özer: Olcay'la üniversiteden arkadaşız ve birlikte birçok video oyunu oynadık. Rekabetçi düzeyde oyun oynamanın çok çaba ve zaman gerektirdiğini biliyorduk. Ancak profesyonel kariyerlerimize başladıktan sonra bu sorunu daha da yakından tecrübe ettik. İyi bir oyuncu olabilmek için saatlerce araştırma yapmak veya YouTube/Twitch gibi platformlardan iyi oyuncuları izleyerek öğrenmek gerekiyordu. Ayrıca, oyunculara hizmet veren e-spor / oyun danışmanlarının bulunduğu pazaryerleri olduğunu öğrendik. Bu model, hizmeti alacak oyuncular için faydalı olsa da, ölçeklenebilir bir is modeli değildi. Yapay zekanın bu kapsamda ölçeklenebilir ve kaliteli bir hizmet sunmak için kullanabileceğini düşündük ve SenpAI.GG fikri ortaya çıktı. 

 

Şahver: SenpAI.GG nedir?

Haberin Devamı

Berk Özer: SenpAI.GG yapay zekâ destekli bir oyuncu asistanıdır. Amatör veya profesyonel tüm bilgisayar oyuncuları için, bir maça (oyuna) başlamadan hemen önce, maç esnasında ve maçtan sonra çeşitli tavsiye ve uyarılar sunar. Maç öncesinde, karşı takım hakkında analizler sunar ve oyuncunun oynayış stiline bağlı olarak kişileştirilmiş önerilerde bulunur. Bu noktada milyonlarca maçtan elde edilmiş veriler ile eğitilmiş derin öğrenme tekniklerinden faydalanır. Maç esnasında, gerçek zamanlı olarak çeşitli uyarılarda bulunur ve öneriler sunar. Mac sonrasında ise tıpkı bir koç gibi genel performans hakkında geri bildirimlerde bulunur.

 

Şahver: Hangi problemi çözmeye çalışıyorsunuz? 

Haberin Devamı

Berk Özer: Tüm oyuncular doğal bir içgüdü olarak oynadıkları oyunlardaki becerilerini geliştirmek ve “competitive” bir şekilde kazanmak istiyorlar. Ancak, iyi bir oyuncu olabilmek, ve daha da zoru, iyi bir oyuncu olarak kalmanın karşısında pek çok engel var. Oyunun dinamiklerini öğrenmek ve son değişiklikler (meta) hakkında güncel kalmak için çok ciddi zaman ve çaba harcamaları gerekiyor. Bunu yapmanın en kolay yollarından biri oyunu oynarken veya sonrasında, daha iyi bir oyuncudan geri bildirim almak ama bu her zaman mümkün değil. Bu gibi hizmetleri sunan pazar yerlerindeki oyuncu koçları için de yüklü bir ödeme yapılması gerekiyor. En gelişmiş yapay zekâ teknolojilerini kullanarak bu tür sorunlara çözüm sunuyoruz.

 

Haberin Devamı

Şahver: SenpAI.GG ekip yapısı nasıl?  

 

Berk Özer: Kurucu ekip olarak Boston’da bulunuyoruz. Yapay zekâ algoritmalarımızı ve yazılımımızı geliştiren mühendislik ekibimiz Türkiye’de bulunuyor. Şu anda Türkiye’de 14 kişilik bir takımız. Salgından önce daha çok İstanbul’daydık ancak salgınla birlikte tüm ülkeye dağıldık. Ayrıca, içerik üretimi, kullanıcı testleri ve lokalizasyon çalışmaları için birçok farklı ülkeden (ABD, İspanya, Brezilya ve Polonya gibi) arkadaşımızla da çalışıyoruz.

 

 Şahver: Neden Boston'a gitmeniz gerekti?

 

Berk Özer: Aslında çekirdek yatırımımızı Türkiye’deki bir VC’den 2018 yılının başında aldık ve bu yatırım ile globalde ciddi bir büyüme eğrisi yakaladık. Bundan sonra, özellikle ABD’yi hedefleyerek daha da büyük bir hızla büyümeyi planlıyoruz. Olcay ile hem bu kapsamda yapacağımız is birliklerini geliştirmek hem de yeni yatırım turumuz için ABD’de bulunuyoruz. 

 

Haberin Devamı

Röportajın devamına buradan ulaşabilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları