Çocuklar da strese girer! Çare: yoga

Modern hayatın getirdiÄŸi en büyük sorunlardan bir tanesi de stres. Özellikle ebeveynlerin çocuklardan beklediÄŸi baÅŸarı onları küçük yaÅŸlardan itibaren strese sokuyor. Stresin yarattığı gerginlik çocukların bedenlerine, nefeslerine ve zihinlerine yansıyor. Ä°ÅŸte tam da bu noktada ‘çocuk yogası’ imdada yetiÅŸiyor. Çocuk Yogası EÄŸitmeni Hikmet Gürbüz tüm çocuklara yoga yapmalarını öneriyor.Â

Haberin Devamı

Çocuk yogası nedir?

Yoganın farkındalık, denge, doğru nefes ve gevşeme gibi temel faydalarının eğlenceli ve uygulanabilir hale gelecek şekilde uyarlanmış halidir. Yoga, akıldan geçen düşüncelerin kontrolüdür. Düşünceler sözlere, davranışlara ve eylemlere yansır. Yani önce düşünür sonra konuşur, davranır veya eylemlerimizi gerçekleştiririz. Çocuk yogasında da duruşları hayvanlar, doğa ve objelerden esinlenerek hikâyelerin içerisine yerleştirilerek yaptırıyoruz. Isınma hareketlerinde müzik kullanıyoruz. Böylece hem nefeslerini kullanmayı öğreniyor, hem eğleniyor hem de sakinleşiyorlar. Hikâyelerle de hayal güçlerini geliştirerek onları rahatlatıyor ve yoga sayesinde düşüncelerine odaklanabiliyorlar.

Çocuklar da strese girer Çare: yoga

Haberin Devamı

Çocuklar neden yoga yapmalı peki?

Günümüz çocukları teknolojinin esiri. Ev ile okul sıraları arasında mekik dokuyorlar. Özellikle büyük şehirlerde çocukların doğada koşma, sıçrama, tırmanma gibi fırsatları yok denecek kadar az. Uzun süre hareketsiz kalıyorlar. Boyun arkası kasları başın ağırlığını taşımak için saatlerce yanlış pozisyonda çalışıyor. Omuzlar öne doğru yuvarlanıyor. Bu aynı zamanda çocukların ruh halini etkileyerek depresif hissetmelerine de sebep oluyor. Depresyondaki kişilere bakarsanız duruşları öne kapanıktır. Çocukların bedenlerini keşfedip canlandırmaları bir ihtiyaçtır. Yoga; kasları doğru duruşta dengeler ve güçlendirir. Yoga yapan çocuklar bedenlerinde dengeyi daha kolay sağlar. Nefes çalışmalarında ise doğru nefes alıp vermeyi küçük yaşta keyifli bir şekilde öğrenirler. Bu da hayatlarının geri kalanında onlara sağlıklı bir yaşam sunar. Yoga felsefesinde her zaman doğru olmak, zarar vermemek, halinden hoşnut olmak gibi kavramlar vardır. Derslerdeki hikâyelerle bu kavramlara değinilir. Günlük hayattan örneklerle güzel bir öğretici ortam oluşturulur. Tüm bunlar çocuklar için yararlıdır.

Çocuklar da strese girer Çare: yoga

Haberin Devamı

Yogaya kaç yaşında başlamalılar?

3-12 yaş, çocuk yogası için uygun olan yaş aralığıdır. Çocuğun kasları nasıl esner ve güçlenirse bedeni de ona göre şekil alır. Sonraki her çalışma yoga ile attığı sağlam temeller üzerine eklenecektir.

Çocuk yogası aile ile birlikte yapılabilir mi?

Elbette. Bir çocuk için ebeveynleriyle geçirdiği her dakika kendisi ve gelişimi için çok değerlidir. Birlikte yoga duruşlarını ve nefes çalışmalarını yaparak aralarındaki bağı keyifli bir şekilde güçlendirebilir. 

Çocuklar da strese girer Çare: yoga

Günümüz çocuklarında disleksi, dikkat etksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, teknoloji bağımlılığı gibi sorunlar görülüyor. Yoga bu tür sorunlara da çare olur mu sizce?

Haberin Devamı

Düzenli olarak yoga yapıldığında, stres kaynaklı birçok hastalığın önlenmesine yardımcı olur ve sağlığı olumlu yönde etkiler. Erken yaşta başlanan yoga, astım, uykusuzluk, sindirim sorunları, hiperaktivite ve öğrenim güçlükleri gibi çeşitli tıbbi sorunlar için önleyici bir etken olur. Çünkü sinir sistemini, iç organlarını ve salgı bezlerini uyarır. 

Çocuklar da strese girer Çare: yoga

YOGANIN ÇOCUKLAR İÇİN 5 YARARI

• Vücutlarını daha iyi tanımalarını, vücut bölümlerini daha iyi kullanabilmelerini öğretir.
• Sosyal ilişkilerini arttırır, stres ve gerilimden uzak tutar.
• Enerjilerini doğru yönde kullanmalarını sağlar.
• Esneklik, güç, odaklanma ve gevşeme becerisi kazandırır.
• Fiziksel, akılsal, sosyal ve ruhsal açıdan sağlıklı ve dengeli olmalarını sağlar.

Haberin Devamı

DÄ°Åž HEKÄ°MÄ° KORKUSU NASIL AÅžILIR?

Sadece çocuklar değil, yetişkinler de diş hekimine gitmeye korkuyor. Peki, bu korku nasıl aşılır? 'Çocuklarla Bir Ömür' programının bu haftaki konuğu Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Osman Çetin açıklıyor.

Haberin Devamı

HADÄ° ANNE GÄ°DELÄ°M

Topaç yapıyoruz

Çocuklar ahşap topaçlar yapacak, sonra da onları istedikleri gibi süsleyip oynayacaklar.

Yer: Ä°stanbul-Trumpland
Tarih: Bugün/Yarın
Saat: 14.00
Fiyat: Ãœcretsiz
Tel: (0212) 348 78 67

Çocuklar da strese girer Çare: yoga

Bremen mızıkacıları

Beyaz konağın Aşçıbaşısı Memo, yemek kitabı ile masal kitabını karıştırınca olanlar olur. Bremen Mızıkacıları kendilerini bir anda konağın mutfağında bulurlar, işte o zaman komik olaylar başlar.

Yer: İstanbul-Oyuncak Müzesi
Tarih: Bugün
Saat: 13.30
Fiyat: 35 TL
Tel: (0216) 359 45 50

Çocuklar da strese girer Çare: yoga

Karagöz’le Hacivat’ın şapkası

Çocuklar kartonlarla ve rengârenk boyalarla Hacivat ve Karagöz şapkaları tasarlayacak.

Yer: Ä°zmir-Ä°zmir Park
Tarih: Bugün
Saat: 15.30
Fiyat: Ãœcretsiz
Tel: (0232) 250 11 12

Çocuklar da strese girer Çare: yoga

Süper kahramanlarla fotoğraf atölyesi

Bu atölyede çocuklar istedikleri kostümleri giyip sahneye çıkıp poz verecekler ve fotoğraflar çekilecekler. Böylece fotoğraf sanatını hem drama ile sahne duruşunu deneyimleyecekler.

Yer: Ankara-CerModern
Tarih: Bugün/Yarın
Saat: 14.00/16.30
Fiyat: 45 TL
Tel: (0312) 310 00 00

Çocuklar da strese girer Çare: yoga

HAFTANIN KÄ°TABI

‘Zuzu ile babası’ Sevdiği ve beğendiği şeyleri çocuğuyla paylaşmaya çalışan bir baba ile tatlı oğlunun birbirinden güzel maceralarını anlatıyor.

Yayınevi: Hep Kitap
Yazar: Refik DurbaÅŸ
Tür: Hikâye
Sayfa: 64
Fiyatı: 12 TL

Çocuklar da strese girer Çare: yoga

Yazarın Tüm Yazıları