Çocuk kitabı seçerken nelere dikkat edilmeli?

Anne babalar çocukların kitap okumasını istiyor ve çocuklar okumadığında bundan yakınıyor, ama yapılan açıklamalara göre Türkiye’de çocuklar yetişkinlerden daha çok kitap okuyor. Ancak asıl önemli olan çocukların nitelikli eser okuması! Peki, ama bu nasıl mümkün olur?

Haberin Devamı

Türkiye Yayıncılar Birliği rakamlarına göre ülkemizde her yıl ortalama 10 bin çocuk kitabı yayımlanıyor. Çeviri kitaplar da bu rakama dahil. Bu kitapların içinde elbette çok kaliteli olanları var, ancak onları fark etmek her zaman mümkün olamayabiliyor. Burada ailelere düşen görevler var:

- Bunlardan ilki kitapları ailelerin de okuması. Çocuğunuzun neleri okuduğunu bilmek ve onunla konuşabilmek için çocuğunuzun okuduğu kitabı siz de okuyun.

- Çocuğunuzun istediği kitapları almasına izin verin. Böylece okuma alışkanlığını desteklemiş olacaksınız.

- Okuduğu kitap hakkında sohbet edin, çocuğunuzun kitapla ilgili görüşlerini öğrenin. Eğer sakıncalı ifadeler varsa fark etmesini sağlayın.

- Kitabın baskı kalitesi de çok önemli. Elbette resimleri iyi çizilmiş, baskı kalitesi iyi olan kitaplar da aşağı yukarı fikir verir. Ancak yine de en önemli ölçüt her zaman içeriktir. İçerik çocuğa göre mi, çocukta olumlu etki bırakıyor mu, kitap edebi zevki yansıtıyor mu? Bunlara da bakmak gerek.

Haberin Devamı

‘Bir Hayal Bir Oyun’ kitap oldu

Zorlu Holding’in Zorlu Çocuk Tiyatrosu’yla ortaklaşa gerçekleştirdiği ve benim de jürisinde olduğum "Bir Hayal Bir Oyun" öykü yarışmasında dereceye giren ilk 15 çocuğun yazdığı 15 hikâye “Bir Hayal Bir Oyun & 15 Hayal-15 Öykü” adı altında kitaplaştırıldı ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda çocuklara armağan edildi. Kelime Yayınları’ndan çıkan kitap çocuklar için büyük bir heyecan vesilesi ve aynı zamanda başarmaya olan inançlarını da kuvvetlendirecek cinsten. Demek ki, hayal ettiğimizde ve istediğimizde o hayaller gerçek olabiliyor. Bu güzel kitap da bunun en büyük kanıtlarından biri.

Kitapta öyküsü yer alan çocuklarımızın isimleri şöyle: Elif Sude Dobra, Çağla Çalova, Cansu Akça, Ali Eren Ayaz, Ayla Güneş, Rüzgar Kabasakal, Beyza Akpolat, Defne Zeynep Sayın, Ahmet Taylan Yasak, İnci Demirayak, Klara Keskinkılıçyan, Sarya Kuruş, Nilsu Şen, Demir Gülen ve Ayşe Nil Genç’in öyküleri yer alıyor. Hepsini kutluyorum.

Kitaptaki öyküleri bir kez daha okuyunca kendi kendime “Çocuklarla çalışmakla yetişkinlerle çalışmak çok farklı!” dedim. En büyük fark yaratıcı olma meselesiyle karşımıza çıkıyor. Çocuklar yetişkinlerden çok daha yaratıcılar. Bir çocuğun düş dünyası içinde herhangi bir konu sınırsız bir şekilde kendine yer bulabilir. Örneğin bir çocuk, bir ‘pamuk şeker ağacı’ hayal edebilir ama bir yetişkin için ağaç kahverengi gövdeli yeşil dallı ‘gerçek’ bir ağaçtır. Ben bunun en güzel örneklerinden birini “Bir Hayal Bir Oyun” projesinde gördüm. Yazdıkları öyküler, çocukların ne kadar derinlikli düşünebildiğini gösteriyor. Ayrıca çocuklarla iş birliği yapmak, onlarla çalışmak gerçekten çok keyifli ve kolay. Yetişkinlerle çalışırken daha zorlu süreçlerden geçiyorsunuz. Çocuklardaki temel farklardan biri ise gerçekten çok samimi olmaları. Yetişkinler için çok ‘çocukça’ gelebilecek düşünceler çocuklar için gerçekten birer hayal ama biz yetişkinler o hayalleri pek fark edemiyoruz. Eğer fark edersek, çocukların yapabilme, becerebilme ve hayali eyleme dönüştürebilme yetilerinden faydalanabiliriz. Aksi halde bizim için de çok zor olur her şey.

Haberin Devamı

Çocuk kitabı seçerken nelere dikkat edilmeli

40 yazardan 40 kadın hikâyesi: İlham Veren Adımlar

İstanbul Vakfı tarafından yayımlanan ve bu topraklara damgasını vurmuş birbirinden önemli 40 kadının etkileyici hikâyesini anlatan “İlham Veren Adımlar” kitabı çocuklarla buluştu. Kitabın satışından elde edilecek gelirle kız çocukları için bilim merkezi yapılması planlanıyor. Kitapta Adalet Ağaoğlu’ndan Duygu Asena’ya, Muazzez İlmiye Çığ’dan Füreya Koral’a, Satı Kadın’dan Nakiye Elgün’e, Ioanna Kuçuradi’den Remziye Hisar’a kadar bu topraklarda yeşermiş çok değerli kadınlarımızın kısa hikâyeleri yer alıyor. Hikâyeleri Sunay Akın, Candan Erçetin, Gülten Dayıoğlu, Nasuh Mahruki, Kürşat Başar, Kandemir Konduk, Ayşe Kulin, Pelin Batu gibi pek çok önemli isim kaleme almış. Ben de kitapta, dünyanın ilk çocuk hakları mitingini Taksim Cumhuriyet Meydanı’nda çocuklarla birlikte gerçekleştiren Nakiye Elgün’ün hikâyesini yazmaya çalıştım. Bu kitabın çocuklarımıza ilham olmasını diliyoruz.

Haberin Devamı

Çocuk kitabı seçerken nelere dikkat edilmeli

Yazarın Tüm Yazıları