Çarşambaları Somali night

Beyoğlu’ndaki gece kulübü Afro İstanbul’da ahalinin dörtte üçü siyah. Barmenler, DJ’ler, garsonlar... Beyazlar azınlıkta. Özel geceleri, konserleri Instagram’dan duyuruyorlar. Aralarında neler var, neler...

Haberin Devamı

Huda Juma 20 yaşında, Güney Sudanlı. Muha Ayşe 26 yaşında, Etiyopyalı.
27 Kasım’da, Taksim’deki gece kulübü Afro İstanbul’da yapılacak ‘Miss Afro’ güzellik yarışmasının katılımcıları... Birinciye 10 bin, ikinciye 7 bin 500, üçüncüye 5 bin lira ödül var. Uganda’nın Tarkan’ı Mikie Wine’ı İstanbul’a mı getiriyorlar? Yahut yeni Etiyopya müziğinin yıldızı Hewan’la yılbaşı partisi mi var? Bu ve benzeri etkinlikleri, 28 bin takipçili Instagram hesaplarından duyuruyorlar. Daha neler var, neler: Nijerya Bağımsızlık Günü özel eğlencesi... Çarşambaları Somali night... Boğaz’da tekneyle yaza veda partisi...

Atıf Yılmaz Sokak’ta izbe mi izbe bir girişi var. Erkeklere 100 lira, kızlara bedava. Asansör bozuk. Üç kat tırmanınca tavanları bile LED ışıklarla kaplı 500-600 kişilik Afro İstanbul’a giriyorsunuz.

Localar ayrı

İçeridekilerin dörtte üçü siyah. Barmenler, DJ’ler, garsonlar... Beyazlar azınlıkta. Yalnız siyahlar siyahlarla, beyazlar beyazlarla. Ayrı stantlarda, ayrı localarda. Bazı stantlarda nargile var.

Haberin Devamı
“Bu siyahlar bizim Romanlara benziyor: Doğuştan ritim duygulu, minnaktan kıvrak, gençten titretmeli...”

Gelenlerin yaş ortalaması 25-40. Kliplerden etkilenip boynuma kalın zincir falan takmam saçma olmuş. Herkes ya kapüşonlu ya kasketli. Bazen ikisi birden. Kadınlarınsa neredeyse hepsi rastalı: Kalın, ipince, kısa, uzun, tepede topuz...

Bir votka ve bir cine 270 lira ödeyip etrafı seyre koyuluyoruz. Ortam 00.00 gibi canlanmaya başlıyor. DJ Mustty, R&B ağırlıklı çalıyor. Ama ilginçtir, dans etmeye ‘Despacito’ çalınca başlıyorlar.

Bu siyahlar biraz bizim Romanlara benziyor: Doğuştan ritim duygulu, minnaktan kıvrak, gençten titretmeli, ezelden twerk (yukarı aşağı kalça sallama figürü). Ve bizim gibi zorla kaldırılmış da lütufen oynuyormuş gibi değiller. Mutlular bunu yaparken. Bizden bir başka fark da şu: Dans ederken bir yandan da şarkıyı söylemiyorlar. Sadece gülümsüyorlar.

Demeye kalmadan Türkçe: Murda ve Ezhel’den ‘Aya’, Sefo’dan ‘Bilmem mi?’... İngilizce ve Türkçe şarkıların yanında dilini anlamadığım ama çok eğlendikleri parçalar da var. Onlar çalarken elini yere koyup kalçayı havada çevirmek moda.

Güzel, güzel ama cuma akşamı beni tam kesmedi. Şöyle okkalı bir sanatçı getirdiklerinde bir cumartesi gecesi tekrar gelmeli. Instagram’da aporttayım.

Haberin Devamı

Çarşambaları Somali night
İngilizce ve Türkçe şarkıların yanında dilini anlamadığım ama çok eğlendikleri parçalar da var.

Yazarın Tüm Yazıları