SAKARYA - Sebzesi de bol, hamur iÅŸi de...

Ülkemizin belki de en lezzetli balkabaklarının yetiştiği ilimiz, bu sebzeyi gözlemeden tatlıya pek çok tarifte ullanıyor. Nohutlu, maydanozlu mantıysa kış için oldukça doyurucu bir seçenek.

Haberin Devamı

BALKABAKLI GEYVE GÖZLEMESİ

(6-8 kiÅŸilik)

SAKARYA - Sebzesi de bol, hamur iÅŸi de...

NE LAZIM?

* 2 hazır yufka * 2 yumurtanın sarısı

* 1 su bardağı su

* 1/2 su bardağı sıvıyağ

İç harcı için;

* 175 gr rendelenmiÅŸ sert beyazpeynir

* 2 dilim balkabağı (rendelenmiş)

* 3 taze soğan (ince doğranmış)

* 1/2 demet dereotu (ince kıyılmış)

* 1 havuç (rendelenmiş)

* 4 diş sarımsak (ezilmiş)
* 3 yemek kaşığı zeytinyağı

* 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber

* 1 çay kaşığı tuz

* 1 çay kaşığı karabiber

NASIL YAPARIM?

* Zeytinyağını geniş bir tencereye koyup orta ateşte kızdırın. Taze soğan, havuç ve sarımsakları ekleyip 2-3 dakika kavurun. Üzerine rendelenmiş balkabağını ilave ederek 3-4 dakika daha soteleyin. Tuz, karabiber ve pul biberle tatlandırıp ocaktan alın, soğumasını bekleyin.

Haberin Devamı

* Sebzeli harç soğuyunca rendelenmiş peyniri ve dereotunu ekleyip karıştırın.

* Bu sırada yufkalardan birini mutfak tezgâhına serin. Su ve sıvıyağı küçük bir kapta çırpın, fırça yardımıyla her tarafına sürerek yufkayı ıslatın.

4 tarafından içe doğru katlayarak dikdörtgen şekli verin. Yufkanın uçları birbirine çok yakın olmalı. Sonrasında keskin bir bıçakla tam ortadan 2’ye bölün. Bu işlemi diğer yufka için de tekrarlayın.

* Yufka parçalarının ortasına balkabaklı harçtan 1’er yemek kaşığı dolusu koyup kenarlarını üstüne doğru kapatarak bohça şekli verin. Börekleri ters çevirip (katlı tarafı alta gelecek şekilde) yağlı kâğıt serili tepsiye dizin.

* Üzerine fırça yardımıyla çırpılmış yumurta sarısı sürün, 175 derece önceden ısıtılmış fırında 30-35 dakika pişirin. Sıcak servis edin.

PÃœF NOKTASI

İzmir tulumu veya Mihaliç peyniri bu reçeteye çok yakışacaktır.

SAKARYA - Sebzesi de bol, hamur iÅŸi de...

NOHUTLU MANTI

(8-10 kiÅŸilik)

NE LAZIM?

Mantı hamuru için;

* 2 su bardağı unÂ* 1 yumurta

* 2 çay kaşığı tuz * Aldığı kadar su

İç harcı için;

Haberin Devamı

* 2 su bardağı haşlanmış nohut 

* 1 demet maydanoz (ince kıyılmış)

* 1 çay kaşığı kimyon * 2 çay kaşığı kekik

* 2 çay kaşığı nane

* Tuz, karabiber, pul biber

Üzeri için;

* 250 ml tavuk suyu * 2 su bardağı yoğurt

* 2 yemek kaşığı sıvıyağ * 2 diş sarımsak

* 1 tatlı kaşığı pul biber

NASIL YAPARIM?

* İç harcı için nohudu rondoda püre yapın.  Maydanozu ve baharat çeşitlerini ekleyip iyice karıştırın. * Hamur için un, yumurta ve tuzu bir kapta karıştırın. Suyu azar azar ekleyip hafifçe unlanmış tezgâhın üzerinde 5 dakika yoğuru, ele yapışmayan bir hamur elde edin. Sonra bezle örtüp 30 dakika bekletin. 

* Hamuru 2 eşit parçaya ayırın. Üzerlerine un serpiştirip oklava yardımıyla hazır yufka inceliğinde açın. Tezgâha serip 3 santimlik kareler kesin. Ortalarına 1 çay kaşığı kadar harç yerleştirip sıkıca kapatın. * Mantıları yağlanmış tepsiye yerleştirin, 175 dereceye ısıtılmış fırında kızarana kadar, yaklaşık 20 dakika pişirin. Sonra  tavuk suyunu gezdirip 15 dakika daha fırında pişirin. * Sarımsaklı yoğurt ve sıvıyağda kızdırdığınız pul biberi gezdirip servise sunun.

Yazarın Tüm Yazıları