Onu kim sevmez ki!

Bu hafta sofralarımızın baştacı pirinçle yaptığım iki pilavın tarifini vereceğim. Biri, ılık veya soğuk servis etmeyi de çok sevdiğim limonlu pilav... Diğeriyse faydaları saymakla bitmeyen zerdeçalla pişirdiğim...

Haberin Devamı

LİMONLU PİLAV

Onu kim sevmez ki

(4 kişilik)

NE LAZIM?

 2 su bardağı baldo pirinç

1 çay bardağı zeytinyağı

1 büyük soğan

3 su bardağı sıcak et suyu (tavuk suyu da olur)

2 diş sarımsak (ezilmiş)

1’er çay kaşığı tuz, toz şeker

Ayrıca;

1 havuç (haşlanmış)

1 su bardağı konserve bezelye

2 sap yeşil soğan

1/2 demet dereotu

1 Türk kahvesi fincanı zeytinyağı

1 limonun suyu 

1 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi

NASIL YAPARIM?

Pirinci 1 çay kaşığı tuz attığınız sıcak suda 40 dakika kadar bekletin. Soğanı yemeklik doğrayın. Sarımsakları ezin.

Zeytinyağı, soğan ve sarımsakları bir tencereye alın, orta ısılı ateşin üzerine oturtun. Sürekli karıştırarak 3-4 dakika kavurun.

Haberin Devamı

Pirinci yıkayıp süzün, tencereye aktarın. Karıştırarak 7-8 dakika, pirinçler nişastasını salıp birbirine yapışıncaya kadar kavurun.

Sıcak et ya da tavuk suyunu, tuz ve şekeri ekleyip karıştırın. Pilav suyunu tamamen çekinceye kadar pişirip altını kapatın, yaklaşık 20-25 dakika dinlendirin.

Haşlanmış havucu tavla zarı formunda doğrayıp derin bir kaba aktarın. Suyu süzülmüş konserve bezelyeyi katın.

Taze soğan ve dereotunu ayıklayıp incecik doğrayarak ilave edin.

Limon suyunu, limon kabuğu rendesini ve zeytinyağını da katıp tüm malzemeleri iyice karıştırın.

Demlenen pilavın kapağını açın. Hazırladığınız sebzeli karışımı pilavın üzerine aktarın. Nazikçe karıştırıp ılımaya bırakın.

PORTAKALLI-ZERDEÇALLI PİRİNÇ PİLAVI

Onu kim sevmez ki

(4  kişilik)

NE LAZIM?

2 su bardağı pirinç (baldo öneririm)

1 iri soğan

1 iri portakalın kabuğunun rendesi

2 çay kaşığı toz zerdeçal

3 kuru kayısı

50 gr tereyağı + 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı

2 yemek kaşığı dolmalık fıstık

3 su bardağı tavuk suyu

2 çay kaşığı tuz

Karabiber

NASIL YAPARIM?

Pirinci tuz attığınız bol ılık suda 30 dakika kadar bekletin. Sonra bir tel süzgece alın ve akan suyun altında bolca yıkayıp süzdürün.

Haberin Devamı

Bir pilav tenceresinde tereyağı ve zeytinyağını eritin, incecik doğranmış soğanı ilave edin.

5 dakika kadar, soğan iyice yumuşayıncaya dek kavurun.

Portakal kabuğunun rendesi, zerdeçal ve fıstıkları ilave edip karıştırarak 2-3 dakika kavurun.

Süzülen pirinçleri tencereye aktarın. Yine karıştırarak 5-7 dakika daha pişirin.

Sıcak tavuk suyunu ilave edip ince ince doğranmış kayısıyı ekleyin. Hafifçe karıştırıp tencerenin kapağını kapatın.

Orta ateşte pilav suyunu tamamen çekinceye dek pişirip ocaktan alın. 30 dakika demlendirip servise sunun.

Yazarın Tüm Yazıları