Kapadokya’da lezzetin peşinde

UNESCO Dünya Miras Listesi’ne giren, benzersiz bir coğrafyaya sahip Kapadokya’da Tokmak Ailesi’nin evine konuk oldum. Kapadokya’nın benzersiz lezzetlerini tatma imkanı buldum...

Haberin Devamı

Türkiye’yi dünyaya tanıtan en karakteristik fotoğrafların başında sanırım Kapadokya, Peri Bacaları manzarası vardır. Binlerce yıl önceki volkanik patlamalar sonucunda bir düşler ülkesi görünümüne dönüşen Kapadokya, UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girmiş benzersiz bir coğrafya.

Ancak çok turistik bir yer olduğu için gerçek yemek kültürünü pek çoğumuzun bilmediği bir yöremiz. Çok ‘ballı’ bir yemek yazarı olarak evlere konuk olup, sofralarına oturabilme şansına sahip olabiliyorum.

Evinde TV çekimi yapıp, yemekler pişirdiğimiz Avanoslu Songül Tokmak, çömlek ustası bir babanın benim yaşlardaki kızı. Kendisi de bir halı ustası. Çömlekçilik yüzyıllardan beri babadan oğula geçen geleneksel bir meslek.

Biz çekim için kuru fasulyeyi çömleğin içine koyarken tam o sırada kapı açıldı ve Songül Hanım’ın kızı Nagehan içeri girdi.

Haberin Devamı

Ülkemizin en müthiş üzüm pekmezleri burada

Bu dünya tatlısı Tokmak Ailesi’nin güleç yüzlü babası Gökçen Bey de dışarıda yanan fırının başında odunların harının geçmesini, köz ateşe dönüşmesini bekliyordu.

Hazırladığımız çömlekte etli kuru fasulyeyi ve testi kebabını, odunun közüne yarı beline kadar gömerek yerleştirdi. Bu yörede kelle paçadan yaprak sarmaya kadar pek çok yemek odun fırınında ve ekecik dedikleri toprak kaplarda pişiriliyor.

Dolaz, yani pekmezli un helvasını yerken de ağzınızda muhteşem bir karamel tadını hissediyorsunuz.

Kapadokya’da ülkemizin en müthiş üzüm pekmezini bulabilirsiniz.

Üzüm bağları cenneti olan Kapadokya’da, keten gömlek, dimrit, beyaz büzgülü, kurt kuyruğu gibi pek çok beyaz üzüm çeşidinden pekmez yapılır. Bazen de farklı üzüm çeşitleri karıştırılarak sıkılır ve kaynatılır. Bir de yöresel adı köfter olan ama benim üzüm lokumu dediğim ünlü bir atıştırmalıkları vardır.

Pekmezin unla pişirilip soğutulmasıyla elde edilir. Sonra dilimlenip lokum gibi form verilir. Pekmez ürünü lokumlar enerji kaynağıdır.

Kabak çekirdeklerini es geçmemelisiniz

Kabak çekirdeğini seviyorsanız en iyisini Kapadokya’da bulabilirsiniz.
Özellikle ekim-kasım aylarında, sokaklarda dolaşan traktörlerde veya evlerin önünde kabak çekirdeği öbekleri görürseniz hiç şaşırmayın.
Ayıklanan çekirdekler az tuzla beraber taş fırınlarda kavrularak, çerez paketlerinin
içine girer.
Gökçen Bey, “Ev için hazırladıklarımızda içine un ya da süt kattığımız da olur” diyerek ek bir bilgi verdi.
İşte ekibin gözdesi olan, içi peynirli kulak mantısının başrol oyuncusu bu çekirdekler oldu. Tereyağında kavruldu ve mantının üzerine gezdirilerek altın vuruş yapıldı. Yol boyunca kabak çekirdekli kulak mantısının kulaklarını çınlattık.

 

 

 

 

 

Yazarın Tüm Yazıları