Unesco Dünya Miras Listesi
Unesco Dünya Miras Listesi Haberleri
Kapadokya’yı 115 bin turist gökyüzünden izledi
Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden ve sıcak hava balon turlarının başkenti Kapadokya bölgesini bu yıl 115 bin yerli ve yabancı turist gökyüzünden izledi.
Arslantepe, UNESCO Dünya Mirası Listesi için gün sayıyor
UNESCO Dünya Kültür Mirası geçici listesinde bulunan Arslantepe Höyüğü, kalıcı listeye dahil olmak için gün sayıyor.
Tarihi Mostar Köprüsü'nün yeniden açılışının 16. yılı
Bosna Hersek'in güneyindeki Mostar kentindeki tarihi Mostar Köprüsü'nün restore edilip yeniden açılmasının üzerinden 16 yıl geçti.
Pamukkale misafirlerini ağırlamaya hazırlanıyor
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında 19 Mart'tan bu yana ziyaretçi alınmayan Pamukkale travertenlerinin daha önceden de girişe yasak olan bölgenin büyük çoğunluğu yapılan çalışmalarla beyazlamaya başladı.
"Dünya mirası" Nemrut'un yolu kar nedeniyle kapandı
UNESCO Dünya Miras Listesi'nde bulunan Adıyaman'ın Kahta ilçesindeki Nemrut Dağı'nın yolu, kar yağışı ve tipi nedeniyle kapandı.
Safranbolu'nun ormanları beyaza büründü
Karabük'ün UNESCO Dünya Miras Listesi'ndeki Safranbolu ilçesinde bulunan ormanlar, kar yağışı sonrası kartpostallık görüntüler oluşturdu.
Tarihi Cinci Hanı geçmişten geleceğe uzanıyor
Karabük'ün Safranbolu ilçesinde bulunan, UNESCO Dünya Miras Listesi'ndeki 374 yıllık Cinci Hanı, ilçeye gelenlere konaklama ve restoran hizmeti veriyor.
Çinli turist akın ediyor! Uçmadan ülkelerine dönmüyorlar
Denizli’de yamaç paraşütü uçuşları son zamanlarda daha popüler hale gelmeye başladı. Günlük 150’ye yakın uçuşun yapıldığı kentte yamaç paraşütüne en fazla ilgi gösteren kesimin ise Pamukkale’ye gelen Çinli turistler olduğu belirtildi.
Kilosu 30 bin TL'den satılıyor! Onun için Türkiye'ye resmen akın ediyorlar
UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Safranbolu ilçesiyle özdeşleşen safran bitkisi turistlerin yeni gözdesi haline geldi.
‘Göbeklitepe çok önemli referans’
UNESCO Dünya Miras Listesi'nde bulunan ve "tarihin sıfır noktası" olarak nitelendirilen Şanlıurfa'daki Göbeklitepe Ören Yeri'nin resmi açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan ''Göbeklitepe bize insanların inançlarının peşinden giderek yerleşik hayata geçtiklerinin de ipuçlarını veriyor'' dedi.
Bursa'dan Londra'ya: ‘588 yıllık çinilerimizi geri verin’
Unesco Dünya Miras Listesi'ndeki Yeşil Türbe'nin 588 yıllık çinilerinin Londra'ya kaçırılması ve bir müzede ortaya çıkması Bursalıları harekete geçirdi.
Her şey 1986'da tarlasını sürerken bulduğu bir heykelle başladı
Şanlıurfa'da 12 bin yıllık geçmişiyle "tarihin sıfır noktası" olarak nitelendirilen ve bu yıl UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınan Göbeklitepe'nin tarladan zirveye uzanan hikayesi dikkati çekiyor. Örencik köyünde bir çiftçinin 1986 yılında tarlasını sürerken bulduğu heykellerle gün yüzüne çıkan ve Alman Arkeoloji Enstitüsünde görevli Prof. Dr. Schmidt'in dünyaya tanıttığı Göbeklitepe, son dönemde dünyanın dört bir yanından ziyaretçi ağırlıyor.
Öğrenciler Candan Erçetin ile aynı sahnede
Ortaokul 6, 7 ve 8’inci sınıflardan oluşan yaklaşık 500 kişilik orkestra ve koro Candan Erçetin ile birlikte yıl sonu konseri verdi.
Vizesiz gidebileceğiniz en cazip yurt dışı rotaları
Arkadaşlarınızla eğlenceli bir yurt dışı kaçamağı düşünüyorsanız size önereceğimiz vizesiz yurt dışı rotalarına göz atabilirsiniz. Böylece tek yapmanız gereken, vize telaşıyla uğraşmadan en eğlenceli arkadaşlarınızı seçmek ve bavulunuzu hazırlamak olacaktır.
İznik UNESCO yolunda
Efes, Unesco Dünya Mirası Listesi'ne girdi
Diyarbakır surları ve Hevsel Bahçeleri'nin ardından Türkiye'den bir yer daha Unesco Dünya Mirası Listesi'ne girdi. Almanya'nın Bonn kentinde düzenlenen Dünya Miras Komitesi 39. Dönem Toplantısı’nda Türkiye'nin “Efes” dosyası, UNESCO Dünya Miras Listesi’ne kaydedildi.
8 maddede Hasankeyf’in insanlık tarihi açısından önemi
1981'de doğal koruma alanı ilan edilen Hasankeyf, yapımı süren Ilısu Barajı ile sular altında kalma tehlikesiyle karşı karşıya. Çevreciler, Hasankeyf’in UNESCO listesine alınmazsa sular altında kalacağına dikkat çekiyor. #HasankeyfToUnesco etiketiyle konuya dikkat çekmek isteyenlerin sayısı sosyal medyada hızla artıyor. Peki adına ‘Hasankeyf yok olmasın’ kampanyaları düzenlenen ilçe neden bu denli önemli? İşte 8 maddede Hasankeyf’in insanlık tarihi
UNESCO Dünya Miras Listesi'ne girdi
Singapur Botanik Bahçesi, UNESCO tarafından ‘Dünya Mirası’ listesine alındı.
Yıldırım’da ‘Ahududu’ Coşkusu
Barcelona Park Güell
Unesco Dünya Miras Listesi'nde de yer alan Gaudi'nin eseri Park Güel'den nefis manzaralar.
Bayrama özel kültür turları
Kızılırmak Deltası’ndan sonra Gediz Deltası da UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girme yolunda... Darısı diğerlerinin başına
Her karışı farklı bir canlıya ev sahipliği yapan Anadolu’da, UNESCO kriterlerini karşılayan, insanlığa miras onlarca yer var. Hepsi barındırdığı doğal güzellikler ve canlı türleri açısından ayrı öneme sahip. Bu değerlerimizin farkına varmak için aralarından öne çıkanlarda güzel bir gezintiye var mısınız?
Kovid-19 sahne sanatlarını olumsuz etkiledi, müzeciliği sanal ortama taşıdı
Türkiye'de 2020, Kovid-19'un ortaya çıkardığı koşullar nedeniyle pek çok alanda olduğu gibi kültür ve sanat alanında da zor bir yıl olarak kayıtlara geçti.
Van'ın Şamran Kanalı 'UNESCO Listesi'ne girmeye hazırlanıyor
Urartu Krallığı döneminde yapılan ve dünya su mühendisliği harikası olarak kabul edilen 51 kilometre uzunluğundaki 3 bin yıllık Şamran Kanalı'nın dünya miras listesine girmesi için hazırlıklara başlandığı bildirildi.
Van'ın Şamran Kanalı 'UNESCO Listesi'ne girmeye hazırlanıyor
Urartu Krallığı döneminde yapılan ve dünya su mühendisliği harikası olarak kabul edilen 51 kilometre uzunluğundaki 3 bin yıllık Şamran Kanalı'nın dünya miras listesine girmesi için hazırlıklara başlandığı bildirildi.
Türkiye'nin 44 yıldır özenle korunan adresi: Safranbolu
Osmanlı döneminden kalan han, hamam, cami, çeşme ve köprülerin yanında, genellikle üç katlı, 6-8 odalı, ihtiyaçlara uygun tasarlanmış, estetik biçimde şekillendirilmiş geleneksel konakların bulunduğu Karabük'ün Safranbolu ilçesinin kaderi, 44 yıl önce adeta değişti. Türkiye'deki korunması gereken yaklaşık 50 bin kültür ve tabiat varlığının 1125'ini barındıran Safranbolu, 8 Ekim 1976'da Kültür Bakanlığı Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu Başkanlığı tarafından "Tarihsel ve Doğal Sit Alanı" ilan edildi.
Karadeniz’in Şirince’si, UNESCO'ya aday
Giresun'da 3'üncü derece kentsel sit alanı olan tarihi Zeytinlik Evleri'nin UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınması için süreç başlatıldı. Giresun Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü Başkanı ve Proje Koordinatörü Doç.Dr. Gazanfer İltar, "UNESCO kaydının yapılmasıyla birlikte Şirince gibi yeni bir turizm destinasyonu ortaya çıkacak" dedi.
Türkiye'deki dünya miraslarının yer aldığı kalıcı serginin ilki Kahramanmaraş'ta açıldı
Turizm ve Tanıtma Platformu (TUTAP) ile Kültür ve Turizm Bakanlığı iş birliğinde, Türkiye'nin UNESCO'ya tescilli dünya miraslarının tanıtılacağı kalıcı serginin ilki, Kahramanmaraş'ın Afşin ilçesindeki Eshab-ı Kehf Külliyesi'nde açıldı.
Türkiye'deki dünya miraslarının yer aldığı kalıcı serginin ilki Kahramanmaraş'ta açıldı
Turizm ve Tanıtma Platformu (TUTAP) ile Kültür ve Turizm Bakanlığı iş birliğinde, Türkiye'nin UNESCO'ya tescilli dünya miraslarının tanıtılacağı kalıcı serginin ilki, Kahramanmaraş'ın Afşin ilçesindeki Eshab-ı Kehf Külliyesi'nde açıldı.
Arslantepe Höyüğü'nde cam kolye ve bilezik bulundu
Fırat Nehri'nin batı kıyısında Malatya'ya 7 kilometre mesafedeki Arslantepe Höyüğü'nde bu yılki kazı çalışmalarında sona yaklaşılırken, kazıyla ulaşılan 53 mezarda cam kolye ve bilezik bulundu.
Arslantepe Höyüğü'nde cam kolye ve bilezik bulundu
FIRAT Nehri'nin batı kıyısında Malatya'ya 7 kilometre mesafedeki Arslantepe Höyüğü'nde bu yılki kazı çalışmalarında sona yaklaşılırken, kazıyla ulaşılan 53 mezarda cam kolye ve bilezik bulundu.
Beçin’in kalıcı listeye alınması için girişim başlatıldı
UNESCO'nun geçici Dünya Mirası Listesinde yer alan Milas'ın Beçin Mahallesindeki 'Beçin Ortaçağ Kenti Kalıntıları'nın kalıcı listeye alınması için Beçin Kalesi Kazı Başkanlığı tarafından girişim başlatıldı.
Sümela Manastırı'nı 45 bini aşkın kişi ziyaret etti
Türkiye'nin önemli inanç turizmi merkezlerinden olan ve restorasyon nedeniyle yaklaşık 5 yıl kapalı bulunan Sümela Manastırı'na, 28 Temmuz'da yeniden ziyarete açılmasının ardından yerli ve yabancı turistler yoğun ilgi gösteriyor.
Sümela Manastırı'nı 45 bini aşkın kişi ziyaret etti
Türkiye'nin önemli inanç turizmi merkezlerinden olan ve restorasyon nedeniyle yaklaşık 5 yıl kapalı bulunan Sümela Manastırı'na, 28 Temmuz'da yeniden ziyarete açılmasının ardından yerli ve yabancı turistler yoğun ilgi gösteriyor. Açılışın ardından geçen 16 günde 45 bin 257 ziyaretçiyi ağırlayan manastır, bu süre içerisinde Türkiye'nin en çok ziyaret edilen ören yerlerinden biri oldu.
Çavuşoğlu’ndan AB Temsilcisi Borrell’e tepki: Ayasofya kınamasını reddediyoruz
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Ayasofya’nın yeniden ibadete açılmasını kınayan AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’e tepki gösterdi.
Son dakika haberi... AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik'ten önemli açıklamalar
AK Parti MKYK toplantısı sonrası AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik açıklamalarda bulundu. Çelik, Ayasofya'nın ibadete açılmasından sonra UNESCO tarafından kültürel miras olarak kalıp kalmayacağı ile ilgili olarak, "Bu şekilde ibadet mekanı olarak açık olup, kültürel miras içinde olan yerler vardır. UNESCO'dakiler bilsinler; burasının evrensel mirasının korunmasında Türkiye her türlü işbirliğine açıktır. Ayasfoya'nın tüm özellikleri korunacaktır" dedi.
Türk tarihçi ve ilahiyatçılar Papa'ya sordu: ‘Cordoba için de acı çekiyor mu?’
Papa Francis haftalık vaazında Ayasofya’nın ibadete açılmasıyla ilgili, “Aklım İstanbul’da. Ben Azize Sophia’yı düşünüyorum ve çok acı çekiyorum” dedi. Türk tarihçi ve ilahiyatçılar da Papa’ya Endülüs’te kiliseye çevrilen Cordoba Camisi’ni (Kurtuba Ulu Camii) ve Haçlı seferlerinde Ayasofya’nın talan edilişini hatırlattı.
Son dakika haberi: Yunan Bakandan skandal öneri! Atatürk'ün doğduğu evi...
Son dakika haberler... Yunanistan Tarım Bakanı Makis Voridis, Ayasofya’nın ibadete açılmasına misilleme olarak Selanik’teki Atatürk Müzesi’nin (Atatürk’ün doğduğu ev) ‘Pontus Rum ya da Helenizm soykırımı müzesine’ dönüştürülmesi önerisini destekledi.
Son dakika haberler... UNESCO'ya madde madde Ayasofya cevabı
UNESCO'nun Ayasofya açıklamasına Türkiye'den yanıt geldi. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, "UNESCO Sözleşmesinde listeye kayıtlı bir varlığın işlevinin değiştirilmesine engel herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Ayasofya'nın cami olarak kullanılması kesinlikle anılan sözleşmenin ihlali değildir. Bu durum Ayasofya’nın üstün evrensel değerini asla etkilememektedir." ifadelerini kullandı.