Her halini seviyoruz: Patates

Bu hafta patatesli iki tarifim var. Biri patlıcan yerine patatesle yaptığım hünkârbeğendi... Yoğurtlu patates yemeğiyse haspirli, özel bir tat; servisten yarım saat önce pişirip dinlendirirseniz çok daha lezzetli olur, bilginiz olsun.

Haberin Devamı

PATATESLİ HÜNKÂRBEĞENDİ

(6-8 kişilik)

NE LAZIM?

1 kg iri parçalara ayrılmış dana ön kol (ya da kuşbaşı dana eti)

1 iri soğan (yemeklik doğranmış)

1 yemek kaşığı biber salçası

1 yemek kaşığı domates salçası

4 yemek kaşığı zeytinyağı

1 çay kaşığı tuz

Karabiber

Her halini seviyoruz: Patates

Beşamel sosu için;

2 tepeleme yemek kaşığı un

4 su bardağı süt

2 patates (haşlanmış ve rendelenmiş)

4 yemek kaşığı zeytinyağı

1/2 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

NASIL YAPARIM?

Tencereye 4 yemek kaşığı zeytinyağını koyup kızdırın, etleri ekleyip karıştırarak 7-8 dakika pişirin. Soğanları ilave edip 2 dakika daha kavurun. Salçayı da katıp 5 dakika kadar pişirdikten sonra tuz ve karabiberle tatlandırın.

Haberin Devamı

Etlerin üzerini 4 parmak geçecek kadar sıcak su ilave edin ve orta ısılı ateşte, etler iyice yumuşayıncaya kadar, yaklaşık 1-1.5 saat pişirin (Bu işlemi düdüklü tencerede daha kısa sürede yapabilirsiniz).

Patatesli beşamel sos için bir başka tencereye zeytinyağını koyun. Yağ kızar kızmaz unu ilave edin ve sürekli karıştırarak un köpük köpük olup hafifçe sararıncaya kadar 1-2 dakika kavurun.

Kavrulmuş una azar azar sütü ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Süt kaynamaya başlayınca altını kısın. Patatesi, sürekli ve hızla karıştırarak tencerenin içine aktarın. Karıştırarak 5 dakika daha pişirin.

Patatesli beşamel sosu servis tabağına yayın. Üzerine sosuyla beraber etleri gezdirin. Maydanozla süsleyip servis edebilirsiniz.

GAZİANTEP’İN YOĞURTLU PATATESİ

(4-6 kişilik)

NE LAZIM?

500-600 gr kuşbaşı kuzu eti

1 soğan

4 orta boy patates

9-10 su bardağı su

1 su bardağı haşlanmış nohut

Her halini seviyoruz: Patates

Yoğurtlu sos için;

5 yemek kaşığı tepeleme süzme yoğurt (400 gr kadar)

1 yumurta

2 tatlı kaşığı un

1 yemek kaşığı tereyağı

1 çay kaşığı tuz

Haberin Devamı

Kırmızı biber

Patatesleri kızartmak için;

Sıvıyağ

Ayrıca;

2 çay kaşığı haspir (yalancı safran)

NASIL YAPARIM?

Kuşbaşı etleri bir tencereye koyup üzerine 9 bardak su ekleyin. Soğanı soyup bütün olarak içine koyun, orta ateşte haşlanmaya bırakın. Etler pişince soğanı içinden çıkarın, soğanı kullanmayacağız.

Patatesleri soyun, kuşbaşı etten büyük olacak şekilde küp küp doğrayıp sıvıyağda kızartın.

Yoğurtlu sos için bir kâseye yoğurt, yumurta ve unu koyun, iyice çırpın. Pişen etin suyundan 2 kepçe alarak yoğurtlu sosun içine koyup yine çırparak karıştırın. Sonra da bu sosu pişen etlerin üzerine yavaş yavaş aktarıp karıştırın.

Kızarmış patatesleri, nohudu, tuzu ve kırmızı biberi tencereye ekleyin. Sık sık karıştırarak patatesler iyice yumuşayıncaya kadar pişirip ocaktan alın.

Haberin Devamı

Gaziantep’in yöresel baharatı haspiri sıcak yemeğin üzerine serpiştirin. Sıcak sıcak servise sunun. Dilerseniz haspiri (kuru nane de eklenebilir) kızgın tereyağında 1 dakika kadar pişirdikten sonra da katabilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları