Güz sebzelerini zeytinyağlı pişirelim

Mutfağımızın en kuvvetli yönlerinden biri de çok çeşitli zeytinyağlılarımız... Havuçtan ıspanak ve alabaşa mevsimin en leziz malzemelerini katarak hazırladığım bu tarifler bitki temelli beslenmeye de uygun.

Haberin Devamı

HAVUÇLU ISPANAK PİRİNÇLİSİ (8 KİŞİLİK)

Güz sebzelerini zeytinyağlı pişirelim

NE LAZIM?

1 kg ıspanak (yıkanıp temizlenmiş)

5 yemek kaşığı zeytinyağı

1 büyük kuru soğan (ince doğranmış)

4-5 diş sarımsak (ince doğranmış)

1 büyük havuç (rendelenmiş)

2 Türk kahvesi fincanı pirinç (yıkanmış)

2 orta boy domates (veya 1 yemek kaşığı domates salçası)

4 çay kaşığı toz şeker

1’er çay kaşığı kırmızı toz biber ve kuru fesleğen veya nane

2’şer çay kaşığı tuz ve karabiber

NASIL YAPARIM?

Ispanakların kök kısımlarını kesip ayırın. Saplarını ve yapraklarını en az iki santim boyunda doğrayın. Domatesleri soyup tavla zarı formunda dilimleyin.  

Haberin Devamı

Zeytinyağını tencerede ısıtın. Üzerine soğan ve sarımsakları ilave edip orta ateşte sürekli karıştırarak 2-3 dakika kavurun. 

Pirinci ve havucu ilave edip 3-4 dakika daha kavurduktan sonra ıspanağı ekleyin. Üzerine doğranmış domatesleri hemen ilave edip baharat çeşitlerini serpiştirin. Birkaç kez karıştırdıktan sonra tencerinin kapağını kapatın ve orta ısılı ateşte kaynayıncaya kadar pişirin. Eğer yemeğin suyu azsa sıcak su ekleyebilirsiniz. 

Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısın ve 10-15 dakika daha pişirip ocaktan alın.

 

ZEYTİNYAĞLI MERCİMEKLİ ALABAŞ (4 KİŞİLİK) 

Güz sebzelerini zeytinyağlı pişirelim

NE LAZIM?

1 orta boy alabaş (küp doğranmış)

1 büyük kuru soğan (yemeklik doğranmış)

2 diş sarımsak (ince doğranmış)

1 kereviz sapı (ince doğranmış)

4-5 yemek kaşığı zeytinyağı

1 su bardağı yeşil mercimek (yıkanmış)

1’er çay kaşığı tuz, karabiber, kimyon

1 çay kaşığı toz zerdeçal (isteğe bağlı)

NASIL YAPARIM?

Geniş bir tencereye zeytinyağını koyup soğan ve sarımsağı ekleyin. Orta ısılı ateşte karıştırırken alabaşları ve mercimeği ilave edin.

Baharat çeşitlerini ilave edip tüm malzemelerin üzerine çıkacak kadar sıcak su ekleyin. Karıştırıp kapağını kapatın. Alabaş çok uzun sürede pişer, yumuşaması en az 40 dakika sürer. Bu arada suyu azalırsa ekleyebilirsiniz.

Pişince tenceresinde soğutup servise sunun. Maydanozla süsleyebilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları