Eskişehir iftarı

Şehrin mutfak kültürü sadece börek ve hamur işinden oluşuyor sanmayın. Islat tarhana, miyane, toğga, düğü köftesi, tutmaç, bıt bıt gibi çorbaları; acı-gıcı, pasa, haşlanmış ıspanak ve yumurtayla yapılan harşıl gibi yöresel ot yemekleri de var.

Haberin Devamı

Eskişehir iftarı

Yöresel yemeklerde Çerkez, Kırım ve Balkan göçmenlerinin de etkisi yoğun hissediliyor; pırasalı Arnavut böreği, dızmana, kalakay, kıvırma böreği, ağzı açık, kelem sarma... Ve tabii ki lezzetlerin kendine ait gelenekleri de bulunuyor. Torun sahibi olan erkeklerin sakal bırakma ritüeli için katlama böreği pişiriliyor. Doğum kutlamasında köbete, ölüm olduğunda ise kıygaşa-gıvırguşa yapılıyor. Arife ve kandillerde kıygaşa-gıvırguşa, evin çocuklarınca kapaklı bakır sahanlara konularak dağıtılıyor. Komşular, dağıtan çocuğa çerez ya da harçlık veriyor. Böylece çocuklar sevinirken komşuluk ilişkileri pekişiyor.

Haberin Devamı

Eskişehir iftarı

ISPANAKLI ÇERKEZ BORANİSİ/HARŞIL

MALZEMELER
* 2 demet ıspanak * 1 orta boy kuru soğan * 1 çay bardağı zeytinyağı * 4-5 tepeleme tatlı kaşığı un * 1 tatlı kaşığı tuz, toz şeker * 1 çay kaşığı karabiber, pul biber * 1 demet taze soğan

Ayrıca: * 4 su bardağı sarmısaklı yoğurt (Süzme yoğurt kullanmanızı öneririm) * 2 haşlanmış katı yumurta * 1 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi

YAPILIŞI

Ispanağı ayıklayıp iyice yıkayın. İncecik doğrayıp süzün. İncecik doğradığınız soğanı ve zeytinyağını geniş bir tencereye koyup orta ısılı ateşin üzerine oturtun. Sürekli karıştırarak 2 dakika kadar kavurun. Ocağın altını iyice açın ve ıspanağı ekleyin. Ispanağı yüksek ısılı ateşte, karıştırarak 6-7 dakika kavurun. Unu ilave edin. Un aynı zamanda sulanan ıspanağın suyunu da alacaktır. Tuz, şeker ve biberleri ilave edip kavurmaya devam edin. İncecik doğranmış taze soğanı ekleyip 10 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. İyice yumuşayan ıspanağın ılık hale gelmesini bekleyin ve sarmısaklı yoğurtla karıştırıp geniş bir servis tabağına yayın. Süzme yoğurt kullanırsanız borani çok sulanmaz. Üzerine katı pişmiş yumurtaları rendeleyip ceviz içi serpiştirin ve servise sunun.

Haberin Devamı

Eskişehir iftarı

SORPA ÇORBASI/TATAR YEMEĞİ

MALZEMELER
* 3-4 adet kuzu koldan incik eti (Veya 3-4 parça kuzu gerdan olabilir) * 15-18 su bardağı su * 1 tatlı kaşığı tuz * 1 iri boy kuru soğan * 3 defne yaprağı * Varsa 1 yemek kaşığı dolusu kuru biberiye * 4 yemek kaşığı zeytinyağı

Sos için: * 1 yumurtanın sarısı * 5 yemek kaşığı süzme yoğurt (Normal yoğurdun katı kısmı da olur) * 2 tepeleme yemek kaşığı un * 1 çay kaşığı karabiber, kırmızı toz biber

Ayrıca: * 5 yeşil soğanın sadece yeşil kısmı * 1 demet taze nane

YAPILIŞI

Büyükçe bir tencereye etleri koyup üzerine önce 15 bardak su koyun. Soğanı soyup 4’e bölün ve defne yaprağı, biberiyelerle beraber tencereye aktarın. Varsa 7-8 adet tane karabiber ve zeytinyağını da koyup, tuzunu atıp tencerenin kapağını kapatın. Orta ısılı ateşin üzerinde etleri iyice yumuşayıncaya dek en az 2 saat pişirin. Suyu azalırsa sıcak su ekleyin. Bu arada sos için büyük bir kasede yumurta sarısı, yoğurt ve unu bir tel çırpıcıyla iyice çırpın. Tuz ve baharatları katın. Öte yandan yeşil soğanların yeşil kısmını çok incecik doğrayın. Nane yapraklarını ayıklayıp, incecik dilimleyip yeşil soğanlarla karıştırın ve bir kenarda bekletin. İyice pişen, kemiklerinden ayrılacak gibi olan etleri tencereden çıkarın. Hafif soğuyunca etlerini ayıklayıp incecik didikleyin. Etin suyunu bir tel süzgeçten geçirip süzün ve et suyunu ölçün. Bu çorba için bize 25 kepçe et suyu lazım. Bu kadar et suyu yoksa, kaynamış sıcak suyla tamamlayın ve bir tencereye aktarın. Orta ısılı ateşin üzerine koyup kaynamaya bırakın. Tuz ve baharatlarını katın. Kaynayınca didiklediğiniz etleri ve yeşillikleri ilave edin. Şimdi çorba sosunu karıştırarak tencereye aktarın. Karıştırmayı hiç bırakmadan 5-7 dakika pişirip, çorbayı ocaktan alın. Servise sunun. Geleneksel usulde üzerine kızdırılmış tereyağı da gezdirebilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları