Erzurum iftarı

Şehrin verimli topraklarında yetişen sebze-meyveler, Erzurum mutfağında özgün lezzetlere dönüşüyor.

Haberin Devamı

Aşotu, çiriş, ışkın, evelik, bağayaprağı, baldıran, ısırgan, burcalak, köbelek, çaşır gibi bölgeye özgü otlar, yemeklerde kendine yer buluyor. Ancak mutfakta başrol etin. Öyle ki yörede “Pişirilen yemeklerde et olmazsa Erzurumlunun karnı doymaz” diye bir laf bile var. Et yemeklerinin en önemlisi ise Erzurum’la özdeşleşmiş Cağ Kebabı. Kente özgü civil ve lor peynirleri tüm Türkiye’de sevilerek tüketiliyor. Kadayıf dolması, su böreği ve tandır ketesi de yörenin önemli lezzetlerinden.

Erzurum iftarı

Kadayıf Dolması
MALZEMELER

* 750 gr çiğ tel kadayıf
* 125 gr tereyağı (eritilip ılıtılmış)
* Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan sıvı yağ.

İçi için:
* Yarım su bardağı ceviz içi
* Yarım su bardağı fındık içi
* 1 su bardağı süt
* 2 yemek kaşığı tozşeker

Haberin Devamı

Şerbeti için:
* 4 su bardağı tozşeker
* 6 su bardağı su

Ayrıca: File badem

YAPILIŞI

Şerbeti hazırlamak için; su ve tozşekeri büyükçe bir tencereye aktarın. Orta ısılı ateşte, ara sıra karıştırarak kaynayıncaya kadar ısıtın. Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıp kısık ateşte 15 dakika daha kaynattıktan sonra ocaktan alın. Soğumasını bekleyin. Tel kadayıfı iyice didikleyerek parçalayın. Eritilmiş yağı ve sıvıyağı kadayıfa ekleyip yoğurarak yağı kadayıfa iyice yedirin. İçini hazırlamak için; ceviz içi, fındık içi, süt ve tozşekeri derin bir kapta karıştırın. Bir neskafe fincanına 2 yemek kaşığı kadayıf koyun. Üzerine sütlü karışımdan 1 kaşık ilave edin. Üzerine 2-3 kaşık daha kadayıf koyup kaşıkla bastırın. Fincanı yağlanmış bir fırın tepsisine ters çevirerek, kadayıfı tepsiye yerleştirin. Kalan malzemelere de aynı işlemleri uygulayın. Kadayıfları 5 dakika önceden ısıtıp 200 dereceye ve alt üst konuma ayarladığınız fırında üzerleri iyice kızarıncaya kadar, en az 30 dakika kadar pişirin. Fırından çıkardığınız kadayıf toplarını daha sıcakken geniş bir spatula yardımıyla servis tabağına yerleştirin. Üzerine soğumuş olan şerbeti gezdirin. Şerbeti iyice çekmelerini bekleyip, file bademle süsleyerek de servise sunabilirsiniz.

Haberin Devamı

Not: Geleneksel usulde kadayıf dolması iri parmak şeklinde yapılır ve yağda kızartılır. Biz tarifi biraz hafifletip, fırında pişirip, süt ve fındıkla çeşitlendirdik.

Yazarın Tüm Yazıları