Bolluk ve bereketin simgesi...

Muharrem ayının 10’uncu günü yani 28 Temmuz aşure günü...Farklılık arayanlara Kayseri’nin sütlü aşuresini öneriyorum, çok da pratik bir tarif. Sübyeyle yaptığım aşureyeyse mutlaka elma katıyorum.

Haberin Devamı

KAYSERİ’NİN SÜTLÜ AŞURESİ (4 KİŞİLİK)

Bolluk ve bereketin simgesi...

NE LAZIM?

◊ 1 lt süt

◊ 1 su bardağı soğuk su

◊ 3 yemek kaşığı mısır nişastası

◊ 1 su bardağı şeker

◊ 4-5 kuru kayısı

◊ 1/2 su bardağı kuru çekirdeksiz üzüm

Üzeri için

◊ 1 yemek kaşığı Hindistan cevizi

◊ 1 yemek kaşığı çekilmiş fındık

NASIL YAPARIM?

◊ Üzümleri 1 saat kadar suda bekletin.

◊ Kayısıları da tavla zarı gibi doğrayıp suda 10 dakika bekletin ve süzün.

◊ Nişasta ve soğuk suyu derin bir kapta nişasta iyice eriyinceye dek karıştırın, sonra derin bir tencereye aktarın.

◊ Nişantasının üzerine sütü ve şekeri ekleyip orta ısılı ateşte karıştırarak, tatlınız kaynayıp hafif katılaşıncaya kadar pişirin. Kaynayınca üzümleri ve kayısıyı ekleyip ocağın altını iyice kısın.

◊ Tatlıyı kısık ateşte, sık sık karıştırarak 5-6 dakika daha pişirip ocaktan alın.

◊ Henüz sıcakken kâselere pay edip soğumasını bekleyin. Üzerini çekilmiş fındık ve Hindistan ceviziyle süsleyin. Dilerseniz  ceviz, badem, fıstık veya nar taneleri de serpiştirebilirsiniz.

 

Haberin Devamı

SÜBYELİ, İSTANBUL USULÜ AŞURE (10 KİŞİLİK)

Bolluk ve bereketin simgesi...

NE LAZIM?

◊ 2 su bardağı aşurelik buğday

◊ 1 yemek kaşığı pilavlık bulgur

◊ 1/2 su bardağı kuru fasulye

◊ 1/2 su bardağı nohut

◊ 3-4 su bardağı toz şeker

◊ 1/2 su bardağı çekirdeksiz kuru üzüm

◊ 2 orta boy tatlı elma

◊ 10-12 kuru kayısı

◊ 2 su bardağı ılık süt

Sübye için

◊ 3 yemek kaşığı pirinç

◊ 1 su bardağı süt

Üzeri için

◊ Nar taneleri

◊ 1 yemek kaşığı taçın

◊ Fındık içi, ceviz, badem, Hindistan cevizi

NASIL YAPARIM?

◊Yıkayıp süzdüğünüz buğday, kuru fasulye ve nohudu ayrı tencerelere alın. Üzerlerine 4 parmak çıkacak kadar soğuk su koyup tencerenin ağzı açık şekilde 1 gece bekletin. ◊ Sübye için yıkanmış pirinci de bir kâseye koyun, üzerine çıkacak kadar su ekleyip 1 gece bekletin.

◊ Ertesi gün buğday, kuru fasulye ve nohudu büyük bir tencereye aktarın, yıkayıp süzdüğünüz bulguru katın. Üzerini 10 santim çıkacak kadar sıcak su ilave edin ve malzemeler iyice yumuşayıncaya kadar sık sık karıştırarak pişirin.

◊ Pirinci süzün. Bulgur tanesi büyüklüğünde olacak şekilde robotta çekin ve bir kâseye alın. 1 bardak süt ekleyin.

◊ Üzümleri ve küp küp doğranmış kayısıları 10 dakika suda bekletin ve süzün.

◊ Tenceredeki baklagiller yumuşayınca küp küp doğradığınız elmaları, azar azar sübyeyi, kayısı ve üzümleri ekleyin; bunu yaparken sürekli karıştırın.

◊ 10 dakika sonra ılık sütü ve şekeri katıp karıştırın. Kısık ateşte 15 dakika daha pişirin. Dinlendirip kâselere paylaştırın
ve dilediğiniz şekilde süsleyin.

Yazarın Tüm Yazıları