Antalya iftarı

Akdeniz Diyeti, tüm dünyada sağlıklı beslenmenin en iyi yollarından biri olarak görülüyor.

Haberin Devamı

Tam tahıllar, kurubaklagiller, meyve, sebze, zeytinyağı gibi sağlıklı yağlar Akdeniz diyetinin özünü oluşturuyor. Durum böyle olunca Antalya’ya, sağlıklı beslenmenin kalesi demek abartı olmaz. Tam bir meyve ve sebze cenneti, Antalya. Akdeniz iklimine sahip Antalya bölgesinin iç kesimlerinde karasal iklim özellikleri kendini gösteriyor. Bu da her çeşit sebze ve meyve yetiştirilmesine yardımcı oluyor.

Köfteli Demre Kebabı

Antalya iftarı

MALZEMELER

* 500 gr köftelik dana kıyma (döş eti ve tek çekim)
* 1 yumurta
* 1 orta boy kuru soğan
* 1 su bardağı yulaf ezmesi (galeta unu ya da ekmek içi de olur)
* 1 çay kaşığı tuz, karabiber, kimyon, kırmızı toz biber.

Sebze harcı için:
* 1-2 orta boy patlıcan
* 4 yeşil sivri biber
* 1 kırmızı kapya biber
* 7-8 diş sarmısak.

Haberin Devamı

Tarhana sos için:
* 2 yemek kaşığı toz tarhana
* 2 tatlı kaşığı biber salçası
* 4 yemek kaşığı zeytinyağı
* 2 su bardağı sıcak su
* İsterseniz 50-100 gr tereyağı.

YAPILIŞI

Köfte için; kıyma, yumurta, rende soğan, yulaf ezmesi, tuz ve baharatları bir kabın içine koyup iyice yoğurun. Baş parmağınız şeklinde kalın ve uzun köfteler yapın. Köfteleri 35-40 cm çapında ve sıvı yağla yağlanmış fırın kabının içine yan yana dizin. Patlıcanı alacalı soyun, biberleri de baş parmak şeklinde dilimleyip bir kabın içine koyun. Sarmısakları incecik doğrayıp sebzelerle karıştırın.

Bir kâsenin içine; tarhana, salça, zeytinyağı ve sıcak suyu azar azar koyup, bir taraftan da çatalla iyice çırpın. Fırın kabına dizdiğiniz köftelerin üzerine sebzeleri karışık dizin. Biraz tuz serpin. Sonra da sosu üzerlerine gezdirin. İsterseniz fındık kadar parçalar halinde tereyağını en üste dağıtabilirsiniz.

Pişirme kâğıdını alıp akan suyun altında ıslatıp, iki elinizle buruşturun. Sonra da fırın kabınızın üzerine bu ıslak pişirme kâğıdını sıkıca kapatın. Fırını 180 derece alt-üst ayara getirin ve 5 dakika önceden ısıtın. Sıcak fırında en az 55-60 dakika pişirip çıkarın.

Tahinli Antalya Piyazı

Antalya iftarı


MALZEMELER

Haberin Devamı

* 5 su bardağı haşlanmış kuru fasulye (konserve de kullanabilirsiniz)
* 3 yeşil soğan (ince doğranmış)
* 2 yeşil sivri biber (ince doğranmış)
* Yarım demet maydanoz (ince doğranmış)
* İsteğe bağlı 1 kırmızı soğan (incecik yarım ay doğranıp, tuz ve sumak ile yoğrulmuş) k 3 haşlanmış katı yumurta k 3-4 kiraz domates.

Sos için:
* 3 yemek kaşığı haşlanmış kuru fasulye (iyice ezilecek)
* 1 Türk kahvesi fincanı tahin (normal boy fincan)
* 4-5 diş dövülmüş sarmısak
* 1 limonun suyu
* 1 Türk kahve fincanı elma sirkesi (ben kendi sirkemden kullandım)
* 1 çay kaşığı tuz, kimyon, pul biber.

Ayrıca:
İsteğe bağlı 1 haşlanmış yumurta sarısı.

YAPILIŞI

Kuru fasulyeyi derin bir kaba koyun. Üzerine yeşil soğan, sivri biber, maydanoz ve dilerseniz kırmızı soğanı ekleyip karıştırın.
Sos için; tahini derin bir kaba koyun (eğer çok katıysa üzerine yarım bardak kadar ılık su ekleyip daha akışkan hale getirin). Üzerine iyice ezilmiş kuru fasulyeleri, dövülmüş sarmısak, sirke, tuz, baharat ve dilerseniz yumurta sarısını da ekleyerek iyice karıştırın.
Hazırladığınız sosu fasulyenin üzerine gezdirip iyice karıştırın. Dörde böldüğünüz yumurta, kiraz domates ve maydanoz ile süsleyerek servise sunun.

Yazarın Tüm Yazıları