Yaz mı sonbahar mı

Başlıktaki bu güzel ve anlamlı soruyu geçtiğimiz günlerde NTV’deki “YENİ HAYAT” programımda bana eşlik eden Nefise Karatay sordu.

Haberin Devamı

Kısa ve öz yanıtım ise şu oldu: Eğer saç ve cilt yıpranmasından, “dış yaşlanma”dan bahsediyorsak yaz özellikle kontrolsüz güneşlenme nedeniyle cildimizi de saçımızı da yaşlandırabiliyor. Güneşin ve diğer dış şartların tetiklediği bu hızlı dış yaşlanma sürecine ise “PHOTO AGING” deniyor. Yaz yaşlanmasının nedeni tabii ki sadece güneş değil. Klor deposu kirli havuzlar, çevresel kirlenmeden nasibini almış denizler ve diğer sular da saçımızı ve cildimizi fazla tahrip edip dış yaşlanmayı hızlandırabiliyor. Ama bana sorarsanız “iç yaşlanma” söz konusu olduğunda yaz ruhlarımıza yüklediği pozitif enerjiyle bizi yaşlandırmaz tersine gençleştirir. Ama isterseniz gelin biz tıpkı yaz gibi “YAZ YAŞLANMASI” meselesini de bir kenara bırakalım, serinliğiyle ufak ufak bizi sarıp sarmalamaya başlayan sonbaharı “Nasıl daha yeni bir başlangıç yapabiliriz?” sorusuna yanıt arayarak karşılayalım.

Haberin Devamı

Yaz mı sonbahar mı

BİR ÖNERİ ‘Sil baştan’ yapalım

Şu kesin: İYİ YAŞAYAN, İYİ YAŞLANIR. Ruhen ve bedenen formda ve zinde olmak, yaşadıklarıyla övünmek, istediğinde başını alıp gidebilmek ve istediğinde de kaldığı yerden ya da “Sil baştan” diyerek yeniden başlayabilmek her zaman, her koşulda, hepimiz için mümkündür. Ve çok iyi biliyoruz ki hayatımızı özellikle yaşlanma sürecimizi olumlu yönde etkilemek, yaşlanırken de sağlığımızı koruyup yaşam kalitemizi yükseltmek düşündüğümüzden çok daha kolay bir şeydir. Eğer “yeni bir sonbahar başlangıcı yapmak”, eğer daha iyi ve daha güzel bir hayat yolculuğuna çıkmak istiyorsak bize “yeni yol haritaları, yeni ipuçları, yeni bilgiler, yeni besteler, notalar, yeni ve farklı adımlar” gerektiğini unutmayalım. Bilelim ki “hayat bize bağışlanmış muazzam bir yolculuk” ve o yolculuğu etkileyen en önemli faktör bizim “yaşam tarzı seçimlerimiz”. Eğer serinliğiyle bizi yavaş yavaş kucaklayan bu yeni sonbaharla birlikte yeni bir başlangıç yapmak istiyorsak, işe yeni bir hayat planı yaparak ve tekrarlayıp durduğumuz yaşam tarzı yanlışlarımızdan “Sil baştan” deyip vazgeçerek yola çıkmak zorundayız. Hazır mıyız?

Haberin Devamı

Yaz mı sonbahar mı

KESİP SAKLAYIN BU HAFTANIN SAĞLIK NOTLARI

VARAN 1 TİROİD HASTASIYSANIZ...

Tiroid bezi hasta olanların uzak durmaları gereken 3 takviye var.

- A vitamini / Beta karoten

-B1 vitamini / Tiamin

- Alfa lipoik asit

Yaz mı sonbahar mı

VARAN 2 TİROİD HASTALARINA İYİ GELEN TAKVİYELER

Tiroid hastalarına özellikle HAŞİMOTO hastalığı teşhisi alanlara tavsiye edilen 3 temel destek var.

- Selenyum

- E vitamini

- C vitamini

VARAN 3 BAL MI ŞEKER Mİ

Besin değeri söz konusu olduğunda tabii ki “bal şekerden daha değerli” bir besindir. 100 gram balda 40 mg civarında antioksidan var. Aslında aynı durum kalori değeri söz konusu olduğunda da geçerli. Zira balın küçük de olsa bir kısmı “0 kalorili su!” içerir. Bu nedenle 100 gram bal 300, 100 gram şeker ise 400 kalori ihtiva eder.

Haberin Devamı

Yaz mı sonbahar mı

VARAN 4 PİŞİRMEYELİM Mİ

İki seçiminde farklı avantaj ve dezavantajları var.

PİŞİRMENİN FAYDALARI...

- Lezzeti arttırır.

- Çiğnemeyi kolaylaştırır.

- Sindirimi destekler.

PİŞİRMENİN ZARARLARI...

- Vitamin kaybı.

- Antioksidan kaybı.

- Mineral kaybı.

- Enzim kaybı.

VARAN 5 MAGNEZYUM NE YAPAR

İster doğal yoldan ister takviyelerle kazanın ama ne yapıp edin vücudunuzu asla magnezyum fakiri yapmayın. Çünkü magnezyumun düşündüğünüzden fazla sağlık faydası var.

İLK BEŞ

- Krampları azaltır.

-Yorgunluğu önler.

- Uykuyu destekler.

- Ağrıları frenler.

- Stresi dengeler.

Yaz mı sonbahar mı

İKİNCİ BEŞ

- Tansiyonu düşürür.

- Migren ataklarını hafifletir.

- Aritmiyi baskılar.

- Enerjiyi yükseltir.

- Depresyonu frenler.

Haberin Devamı

VARAN 6 ŞİŞMANLATMAYAN MAKARNA VAR MI

“Makarna sağlıklı mı, değil mi?” sorusu sağlık gündeminin en popüler ve değişmez maddelerinden biridir. Bana sorarsanız usulünce pişirilen ve kararında tüketilen bir makarna tabağı basit bazı koşullara dikkat edilirse sizi asla şişmanlatmaz. Peki, hangi makarna daha az şişmanlatır?

- Çok değil, az pişenler.

- Sıcak değil, soğuk tüketilenler.

- Çok az yağ eklenenler.

- Sebze ile birlikte pişirilenler.

- Yoğurt, peynir veya kıyma (protein) ilave edilenler.

Yaz mı sonbahar mı

VARAN 7 POTASYUM ZENGİNİ BESİNLER HANGİLERİ

Potasyum en az kalsiyum, magnezyum, sodyum kadar önemli bir mineral. Ve o “muhteşem mineral dörtlüsü”nün vazgeçilmez üyelerinden biri. Peki, hangi besinlerde daha çok potasyum var?

Haberin Devamı

Yaz mı sonbahar mı

- Muz.

- Kayısı.

- Şeftali.

- Kivi.

- Kestane.

- Siyah zeytin.

- Lahana.

- Kuruyemişler.

Yazarın Tüm Yazıları