Sağlık Bakanı ‘BİS’ yaptı

ÖNCE isterseniz ‘BİS YAPMAK’ ne demektir, ne anlama gelir onu bir açıklayalım: ‘Bis yapmak’ sanat aleminde geçerli olan bir onur ödülü.

Haberin Devamı

Sanat aleminde ‘bis yapmak’ her sanatçıya nasip olmayan bir yüce takdir, bir değer bilme hali. Doğal olarak her sanatçıya nasip olmayan içten bir alkış tufanı. Eğer o sanatçı sanatında başarılı ve icra ettiği eserlerde takdire layık görülmüşse sahneye tekrar çağrılıyor ve alkışlar eşliğinde ondan birkaç eser daha icra etmesi isteniyor.

Sağlık Bakanı ‘BİS’ yaptı
Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca

Yeniden göreve getirilen Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca için de bence böyle bir durum söz konusu. Dr. Koca önceki görev döneminde pandemiyi birkaç sorun dışında -bana göre- başarıyla yönetti. Ses getiren pek çok işe ve projeye imza attı. Çalışkan, takım çalışmasına yatkın, nazik ve mütevazı bir bakan olarak öne çıktı ve bu yetenekleriyle o da -bana göre- ‘bis yapma’ şansını yakaladı. Peki, Dr. Fahrettin Koca’nın yeniden çıktığı bu “SAĞLIK SAHNESİ”nde ‘bis yaparken’ icra edeceği/imza atacağı yeni öncelikleri ne olmalı? O önceliklerin ilk 5’inde şunlar var...

Haberin Devamı

YENİ BAKANA TAVSİYELER

SAĞLIKTA ‘BİS’ İÇİN İLK 5

VARAN 1- DEPREM BÖLGESİNE DAHA ÇOK İLGİ: Yaklaşan yaz sıcaklarıyla birlikte deprem bölgesinde, özellikle başta bulaşıcı hastalıklar olmak üzere pek çok alanda yeni ve önemli problemler var. Kanaatimce Dr. Koca’nın ilk önceliği deprem bölgesindeki sağlık hizmetlerini yeniden planlamak ve o bölgeye yoğunlaşmak olmalıdır.

Sağlık Bakanı ‘BİS’ yaptı

VARAN 2- SAĞLIK TURİZMİ İLGİ BEKLİYOR: Ülkemiz sahip olduğu sağlık gücü yanında doğal zenginlikleri ve Türk Hava Yolları gibi dünyada her noktaya uçuş yapabilen muazzam bir ulusal hava yolu markası sahipliği sayesinde “MEDİKAL SAĞLIK TURİZMİ” açısından dünyanın en avantajlı merkezlerinden biri olmaya adaydır. Kanaatimce Amerika da dahil olmak üzere sadece birkaç ülke ile mukayese edilebilecek muazzam, yetenekli ve iyi eğitimli bir sağlık ordusuna, yeni ve mükemmel hastanelere sahiptir. Eğer iyi yönetilebilirse sağlık turizmi alanında da en az turizmin diğer alanlarındaki kadar gelir elde edebilmemiz, mevcut sağlık turizmi gelirlerini en az 4-5 katına çıkarmamız mümkündür. Peki, iyi yolda mıyız? Başarılı mıyız? Hayır! Başarılı olabilmemiz için daha ciddi, kontrollü, sağlık organizasyonlarına ve alanlara ağırlık verip yönelmemiz, bu mühim meseleyi “diş estetiği, basit estetik cerrahi girişimler, saç ekimi, mide botoksu” gibi ucuz ve kalitesi yurtdışında da tartışılmaya başlanan hizmet alanları olmaktan çıkarıp “ortopedik cerrahi, kalp damar cerrahisi, onkoloji” gibi daha büyük ve daha güçlü alanlara da kaydırmalıyız.

Haberin Devamı

Sağlık Bakanı ‘BİS’ yaptı

VARAN 3- HASTANE VE SİGORTA FİYATLARI CAN YAKIYOR: Özel hastane ve sağlık sigortası fiyatlamalarında geçtiğimiz 1 yılda neredeyse 3-4 kata ulaşan ciddi bir artış var. Ve bu artış sağlık hizmetlerine herkesin rahatça ulaşabilmesini ciddi ölçüde engelliyor. Dr. Koca’nın bu konuya da süratle eğilmesi ve ‘bis repertuvarı’na alması gerekiyor.

Sağlık Bakanı ‘BİS’ yaptı

VARAN 4- OBEZİTE PATLAMASI TEHDİT EDİYOR: Neredeyse her 4 yetişkinimizden en az 3’ü “fazla kilolu!” ya da “obez!”. Diğer taraftan obezite salgını neredeyse çocuk ve ergenleri bile tehdit eden ciddi bir sağlık sorunu olma yolunda hızla ilerliyor. Bu nedenle Sayın Bakan’ın ‘bis listesi’ni icra ederken obezite şarkısını da gündemine alması şart.

Haberin Devamı

Sağlık Bakanı ‘BİS’ yaptı

VARAN 5- TÜRKİYE YAŞLANIYOR: Üzülerek belirteyim ki Avrupa Birliği’ne giremedik ama Avrupa ülkelerinin tümü gibi biz de yaşlı bir toplum olma sürecine doğru koşarak ilerliyoruz. Bu gelişmenin sağlık açısından en önemli sonuçları ise “hipertansiyon, şeker hastalığı, kalp damar hastalığı, beyin damar hastalığı, Alzheimer, kanserler, kronik depresyon” vb. gibi kronik hastalıklardır. Sağlık maliyetleri çok yüksek olan bu ve benzeri kronik hastalıklara karşı önleyici tedbirlerin süratle alınması, bu alana en az pandemideki mücadele kadar ağırlık verilmesi ve bakanlık bünyesinde sadece bu alanla ilgili bir “KRONİK HASTALIKLAR BİLİM KURULU” oluşturulmasının gerektiğini düşünüyorum. Sayın Bakan’ın yeni dönemindeki icra listesinde mutlaka “KRONİK HASTALIKLAR” meselesi de olmalı ve “KRONİK HASTALIKLARLA MÜCADELE DAİRE BAŞKANLIĞI” mümkün olduğu ölçüde güçlendirilmelidir.

Haberin Devamı

Sağlık Bakanı ‘BİS’ yaptı

Yazarın Tüm Yazıları