PRP işe yarıyor mu

PRP yeni ve popüler bir biyoterapi yöntemi, daha açık yazılımı ile biyolojik bir tedavi. Tedaviye karar verildiğinde önce kanınız alınıyor. Santrifügasyon gibi bazı özel işlemlerle pıhtılaşma hücrelerinden zengin bölümü ayrılıyor.

Haberin Devamı

PRP yeni ve popüler bir biyoterapi yöntemi, daha açık yazılımı ile biyolojik bir tedavi. Tedaviye karar verildiğinde önce kanınız alınıyor. Santrifügasyon gibi bazı özel işlemlerle pıhtılaşma hücrelerinden zengin bölümü ayrılıyor. Bu özel bölüm de tedavi amacıyla dize, cilde veya saçlı deriye enjekte ediliyor. Tedaviyi önce cilt yaşlanmasını geciktirmeye kararlı estetik uzmanları denediler. Ciddi bir fayda sağlamadı. Onları saç kaybını önlemeye çalışan saç merkezleri izledi. Orada da etkili sonuçlar alınamadı. Şimdi de ortopedist ve fizik tedavi uzmanları deniyor. “İşe yarıyor” diyenler de var, “en ufak bir faydası olmuyor” diye düşünenler de. Detaylar için alttaki kutuya geçebiliriz.

PRP’yi kimler, nerede kullanıyor?

Diz eklemi ya da tendon yaralanmalarında PRP enjeksiyonlarının işe yarayabileceğini gösteren bilimsel çalışmalar olsa da çoğu ortopedist bu uygulamanın herhangi bir yararının olmayacağı düşüncesinde.
PRP ile saçlı derideki saç kaybını önlemek, hele hele yeni saç çıkmasını sağlamak ise adeta imkânsız.
Keza cilt kırışıklıklarını giderme ve kozmetik amaçlarla cilde yapılan PRP enjeksiyonlarının da işe yarayabileceğini söylemek en azından şimdilik mümkün değil.
Bu son iki uygulamanın (yani saçlı deri ve cilde PRP enjeksiyonlarının) işe yaradığını gösteren ciddi bir kanıt da maalesef yok.
Özeti şudur: PRP enjeksiyonu yaptırmayı düşünüyorsanız bir değil, birkaç kez düşünün. Yaptırdığınız merkezin teknolojik imkânlarını dikkatle araştırın. Uygulayan hekimin bu konudaki geçmiş deneyimleri hakkında bilgi sahibi olun.

Haberin Devamı

Gençlerin saçları neden dökülüyor

Genç erkeklerin canını sıkan sorunlardan biri de saç dökülmesidir. Son yıllarda sorunun daha da önemli ve yaygın hale geldiği kesin. Erkek tipi saç dökülmesinin esas nedeni androjenik hormonlara olan genetik hassasiyet.
Erkeklik hormonu testosterondan dihidrotestosteron oluştuğunda bu son madde hassas kişilerde kıl foliküllerini etkileyerek zayıflatıyor, saç dökülmelerini tetikliyor.
Yani sorun biraz da testosterondan dihidrotestosteron dönüşümünün yoğunluğu yanında saçlı derideki genetik hassasiyet ile ilgili gibi görünüyor.
Zaten bu nedenle tedavide bu dönüşümü engelleyen maddeleri ihtiva eden ilaçlar (alfa redüktaz baskılayıcıları) kullanılıyor.
Diğer taraftan stresin, kötü beslenmenin, sık kilo alıp vermelerin, saçlara uygulanan kimyasal (jöleler) ve ısıl işlemlerin (fönleme), kalitesiz saç boyaları ve şampuanların, rastgele kullanılan her türlü saç desteğinin de bu tür dökülmeleri hızlandırabileceği bilinmeli.
Erkek çocuklardaki alın ve tepe bölgesi saç dökülmeleri muhtemel bir kelliğin işareti olabilir. Bu nedenle süreci dikkatli yönetmek, bir dermatolog ile işbirliği yapmak lazım.

Haberin Devamı

Keten tohumunun faydaları

◊ Çok güçlü bir bitkisel omega-3 kaynağı.
◊ Çok etkili bir kanser önleyici bitkisel östrojen lignan deposu.
◊ Harika bir posa yapılanması var. Bu sayede kabızlıkla mücadelede tek başına bile en az ilaçlar kadar ilgi görüyor.
◊ Yine posa yapılanması nedeniyle kolesterolü dengelemede ve bağırsak kanserinden korunmada da işe yarayabiliyor.
◊ Tansiyonu dengelemede de -az da olsa- işe yaraya-bileceği anlaşılıyor.
◊ Güvenilir bir bitkisel protein kaynağı olduğu kabul ediliyor.
◊ Kan şekeri ayarına da destek oluyor.
◊ Kilo verme programlarının da vazgeçilmezi olarak gösteriliyor.

Neden buzlu badem?

Geçen hafta Bodrum’da deniz sonrası evde akşam keyfi yaparken masaya yine bir çanak buzlu badem konuldu, ardından da bizim meraklı küçük Aleyna’nın sorusu geldi: “Osman dede neden buzlu bademi bu kadar çok seviyorsun?”
Aleyna’ya anlattık-larımın özeti şu:
Badem mükemmel bir besin. Her şeyden önce çok güçlü bir bitkisel protein ve kalsiyum kaynağı. Çeyrek su bardağı bademde yaklaşık 8 gram civarında bitkisel protein var.
Orta boy bir yumurtada 6 gram protein olduğu düşünülürse bademin nasıl bir protein bombası olduğu daha iyi anlaşılır.
Bademin kalsiyum zenginliği de mühim. Özellikle büyüme çağındaki kızların, genç hanımların ve tabii ki yaşlılık döneminde kemik erimesinden korunmak isteyenlerin kemiklerine kalsiyum depolamak istediklerinde bademi hiç unutmamaları lazım.
Badem aynı zamanda harika bir lif kaynağı. Güçlü posa yapısı onu ayrıcalıklı bir noktaya yerleştiriyor. Demir, magnezyum, potasyum gücü, biotin ve riboflavin zenginliği de unutulmamalı.
Bademin arginin zenginliğini de bir kenara not etmekte fayda var. Arginin doğal bir damar genişletici.
Bitmedi, bademin kabuğunda bile hikmet var. O ince kırmızı kahverengi kabuk bol miktarda antioksidan polifenol ihtiva ediyor. Bademin sağlık yararları denince sfingolipid içeriği de unutulmamalı. Bunlar bir tür yağ. Hücre zarının bütünlüğünü korumada ve fonksiyonlarını sürdürmede çok önemliler.
Özetle pek çok kuruyemişte olduğu gibi bademde de şifa var.
Bütün mesele miktarı abartmamakta, 30 gram ile sınırlamakta. Çünkü yüksek kalorili bir besin, fazlası yağlanmaya yol açabilir.

Haberin Devamı

Keten tohumundan nasıl faydalanmalı?

◊ Tam tohumları değil, öğütülmüş halini tercih edin.
◊ Tercihiniz taze öğütülmüş ürün olmalı. Bekleyince çok kısa sürede oksitlenebiliyor. En iyisi evinizde siz kendiniz öğütün.
◊ Keten tohumu tozunu koyu renkli ağzı iyice kapalı cam bir kapta ve buzdolabında saklayın.
◊ 1-2 çay kaşığı ile başlayıp dozu yavaş yavaş artırın. 1 yemek kaşığı güvenli bir dozdur.
◊ Keten tohumu tozu bol su ile içilebilir.
◊ Salatanıza, yoğurdunuz ya da çorbanıza da ekleyebilirsiniz.
◊ Evde yaptığınız ekmeklere, çörek ve kurabiyelere, kahvaltı gevreklerine de keten tohumu tozu ilave etmeniz de mümkün.

Yazarın Tüm Yazıları