Cenk Eren’e geçmiş olsun

Fırsat buldukça arınmak, ruhsal ve bedensel toksinleri azaltıp hafiflemek gayet akla yatkın bir düşünce. Ama her şey gibi detoksun da kendine has kuralları, kendine özel yolları, yöntemleri var. Kurallara uyulmadığında tatsız sonuçlar doğabiliyor. Muhtemelen detoks yapacağım derken sahnede bayılma noktasına gelen Cenk Eren’in yaşadığı da böyle bir şey.

Haberin Devamı

Ne kadar dikkatli olursanız olun, ruh da beden de kirleniyor, ruhsal kirlenme bedeninkinden daha fazla, sonuçları daha ağır oluyor. Fırsat buldukça arınmak, ruhsal ve bedensel toksinleri azaltıp azıcık hafiflemek, hatta mümkünse köşe bucak temizlenip pirüpak olmak bu nedenle masum ve akla yatkın bir düşünce.
Ama her şey gibi detoksun da kendine has kuralları, kendine özel yolları, yöntemleri var. Yapılması şart olan yanları, yapılmaması gereken hataları var. Detoks yapacağım derken sahnede bayılacak duruma gelen Cenk Eren’in yaşadıkları da muhtemelen böyle bir şey.
Cenk’in durumunu görüp canı sıkılan Esin Övet köşesinden seslenmiş: “Osman Müftüoğlu lütfen detoks için bir şeyler söylesin. Bu iş faydalıysa faydalı, zararlıysa zararlı desin!” Sorunun cevabını daha önce de verdim ama tekrarda fayda olduğu açık. Önce sevgili Cenk’e geçmiş olsun diyelim, sonra da kafanızda detoks yapma düşüncesi varsa BUYURUN diyelim...

Haberin Devamı


İYİ Mİ, KÖTÜ MÜ?

DETOKS HASTA EDEBİLİR

Detoksun size iyi gelip gelmeyeceği, fayda mı, zarar mı vereceği detokstan ne anladığınız ve nasıl bir detoks programı uyguladığınıza bağlıdır. Detokstan anladığınız “yola detoks diye çıkıp 5 günde 10 kilo verdiren, sabahtan akşama sebze suyu içirip sizi ölüm oruçlarıyla baş başa bırakan kürler” ise işiniz zordur. Böyle yaparsanız ciddi riskiniz var.
Hele bir de işi ticari hale getirip “vicdan detoksunu cüzdan detoksuna çeviren” merkezlerden birine paçanızı kaptırdıysanız yandınız! Yok, eğer aklınızdan geçen şok diyetlerle kilo vermek değil de birkaç günlük bir arınma, kafanızı dinleyip doğayla baş başa kalma, enerji toplayıp yenilenmekse o başka...
Usulüne uygun yapıldığı, bedenden çok ruha anlam yüklendiği, beden değil ruh temizliğinin öncelendiği her detoks işe yarar. Bu arada kısa süreli, temiz, doğal, güvenli, kalorisi az, antioksidan, mineral, vitamin gücü yüksek bir beslenme modeli uygularsanız, metabolizmanız da, mide-bağırsaklarınız da size müteşekkir kalır.
İşin özeti budur, böyle yapmazsanız işiniz zordur, başınıza her türlü sorun gelebilir.

Haberin Devamı


BİR BİLGİ

DETOKSUN MUHTEMEL ZARARLARI

* Ağır ve çok düşük kalorili detoks programları kan şekerinizi düşürüp hipoglisemi krizlerine davetiye çıkarabilir.
* Tansiyonunuzu kritik rakamlara indirerek hipotansiyon nöbetleri yapabilir.
* Enerji kaynağı olarak kaslarınızdaki proteini kullanıp kaslarınızı eritebilir.
* Bilinçsiz detokslar çok düşük kalorili beslenildiğinde beyin dokusunun kendi kendini yemesine yol açabilir, depresyona sokabilir.
* Detoks yapacağım derken sıvı ve elektrolit kaybından ölebilirsiniz. Potasyumunuz, sodyumunuz aşırı oranda düşebilir.
* Kalp aritmileri ortaya çıkabilir.
* Uyku ritminiz bozulabilir.
* Kronobiyolojik dengeniz alt üst olabilir.
* Metabolizmanız durma noktasına gelebilir.
* Bağışıklığınız zayıflayabilir.
NOT: Esin Övet’in arkadaşının başına geldiği gibi, size “10 günde 7 kilo verdiren detoks programları”nı takiben 1 haftada 15 kilo geri de kazanabilirsiniz! Etrafınızdaki kronik diyetçilerin, diyet gazilerinin çoğu 3-5 kiloluk fazlalıktan kurtulacağım diye detoksçulara paçasını kaptırıp obez hale gelen detoks mağdurlarıdır.

Haberin Devamı

BİR SORU

HER DETOKS TEHLİKELİ Mİ?

Doğru planlandığı, dozunda yapıldığı, kişiye özel uygulandığı, hedef olarak tartı aletlerinin göstereceği rakamlar değil de ruha eklenen pozitif duyguların seçildiği detoks programları faydalıdır.
Detoksla birlikte bedeninizi ve ruhunuzu birlikte arındırabiliyorsanız, bedeninizden çok ruhunuza odaklanabiliyorsanız, detoks yaparken metabolizmanızı alt üst edebilecek ağır kalori kısıtlamalarından, çakma beslenme modellerinden, sebze suyu karışımlarından, “bağırsak yıkama” seanslarından, “ayak detoksu” gibi şaklabanlıklardan uzak kalabiliyorsanız, kafanızı dinleyebileceğiniz, kendinizle baş başa kalıp hafifleyebileceğiniz, iyi duygular yükleyen ortamlardaysanız, detoks faydalı bir süreçtir.
Prensip olarak 3-5 günü geçecek her detoks programından önce gidip doktorunuzla konuşun. Bedensel ve ruhsal durumunuz, vücut fonksiyonlarınız neye, ne kadar müsaade ediyor sorun. Şeker hastalığı, tansiyon yüksekliği, organ yetmezliği veya başka önemli bir sağlık sorununuz varsa; yaşınız 20’den az, 60’tan fazlaysa; hamile veya emziren bir anneyseniz; hele hele gecenin bir yarısında insanları eğlendirmek için sahnede performans sergilemek durumundaysanız, doktora gitmenize de gerek yok, detoks size uymaz, vazgeçin.

Haberin Devamı

ÖNEMLİ UYARI

HAPLA ZAYIFLANMAZ!

Yurtdışından ithal ettikleri bir zayıflama hapını adımı, resmimi ve Kelebek’teki bir yazımı kullanarak internetten satmaya çalışan uyanıkları uyarıyorum. Hakkınızda yasal işlemler başlatıldı, bilginize.
Okurlarıma da şu mesajı veriyorum: İsmimi, resmimi ve yazdıklarımı kullanarak zayıflama hapı satmak isteyen bu kişilerle hiçbir bağlantım yok. Zayıflama haplarına güvenerek, hele hele diyet ve egzersiz yapmadan, yalnızca ot, çöp yutarak kilo vermenin imkânsız olduğunu yüzlerce kez yazdığımı lütfen unutmayın. Kilo vereceğim derken hapı yutmayın!


2P DİYETİ (2. HAFTA)

4. GÜN PERŞEMBE
KAHVALTI

1 adet kepekli beyaz peynirli tost (içine domates ve biber dilimleri ekleyin)

ÖĞLE YEMEĞİ
Salata (1 tatlı kaşığı zeytinyağı ilaveli)
Pırasa çorbası
1 kutu probiyotik yoğurt
Esmer ekmek
* PIRASA ÇORBASI: 1 kg. pırasayı incecik doğrayın. İçine 2 küçük boy kereviz, 1 adet limon suyu ekleyin, 3 su bardağı su ilave ederek pişirin. 1 su bardağı süt, kimyon, tuz ve kıyılmış dereotu ilave ederek kısa süre daha kaynatın. Tüm malzemeler iyice piştikten sonra blender’dan geçirin.

ARA ÖĞÜN
* EV YAPIMI TARHANA CİPSİ: 1 su bardağı toz tarhanayı ıslatıp hamur haline getirin. Merdane yardımı ile açarak hamuru inceltin. Küçük çay bardağı ile kesin. Yağlı kağıt üzerine bir fırın tepsisine sıralayın, üzerine fırça yardımıyla zeytinyağı sürün ve çörek otu serperek fırınlayın. Bu arada 2 çorba kaşığı yoğurdu çırpın, içine nane, pul biber ekleyerek tarhana cipslerinizi batırarak tüketeceğiniz dip sos yapın.

AKŞAM YEMEĞİ

Salata (1 tatlı kaşığı zeytinyağı)
Probiyotik soslu hindi
Bulgur pilavı
* PROBİYOTİK SOSLU HİNDİ: 500 gr. ince dilimlenmiş hindi fileto, 4 diş sarımsak, 1 çay kaşığı tuz, 2 çorba kaşığı elma sirkesi, 2 çorba kaşığı peynir suyu, 1 su bardağı yoğurt, karabiber, kişniş... Sarımsakları ezin, yoğurdun içine baharatlar, elma sirkesi ve peynir suyu ile birlikte ekleyerek iyice karıştırın. Hindi filetolarını her tarafı karışımın içerisinde kalacak şekilde içine yerleştirin. En az 6 saat dolapta bekletin. Ardından yağlı kâğıt üzerinde fırında pişirin.
DYT. NİLÜFER BAYRAM

Yazarın Tüm Yazıları