Bir mükemmel yaşlanma reçetesi

Unutmayalım ki “mükemmel yaşlanma” ile “hayatı uzatma” ile aynı şeyler değildir.

Haberin Devamı

Mükemmel yaşlanmak “kendiniz kalarak, yaşadığınız çevre ile uyum içinde, teknolojiye saygılı ama ondan bağımsız, şifayı ve iyileşmeyi köklerinde arayarak eşiyle dostuyla, sevdikleri ve komşularıyla kaliteli bir ömür hedeflemek, sağlığı ile ilgili tedbirleri zamanında alıp kendine yetmeyi de öğrenebilmek, yani yaşlanmaktan korkmayıp yaşamaktan keyif almayı” becerebilmektir. Peki, mükemmel yaşlanmanın bir yol haritası, bir reçetesi var mı? Tabii ki var! Ve işte o reçetede benim vazgeçilmez olduğunu düşündüğüm mucize ve doğal ilaçlar...

Bir mükemmel yaşlanma reçetesi

İLAÇ 1: HUZUR

Huzur haplarınızı her gün sabah, öğle ve akşam düzenli olarak yutmazsanız sağlıklı ve güçlü olamaz, kalamazsınız. Bu haplardan yeterince faydalanabilmek için de geçmişin sıkıntılarına takılıp kalmamalı, “Bu da geçer, bu da yeter!” diyebilmeli, inanç dünyanızı zenginleştirip şükretmeyi bilmeli, bardağın daima dolu kısmını görebilmeli, hoş görmeli, affetmeli, ruhunuzu her dem taze tutup eskitmemelisiniz.

Haberin Devamı

Bir mükemmel yaşlanma reçetesi

İLAÇ 2: HAREKET

Düzenli ve etkili aktif bir hayat sürmek “Hareket berekettir” deyip “Durmak yok yola devam” diye düşünmek, sadece bedene değil ruha da daima “Tembellik yok, aktif ol!” talimatları vermek ve “Tembellik ruha da bedene de ihanettir” diye düşünüp her fırsatta yeni aktivite çözümleri üretmek bu ilacın temel hammadesidir.

Bir mükemmel yaşlanma reçetesi

İLAÇ 3: UYKU

Eğer sağlıklı ve uzun ömür için vazgeçilmez bir ilaç arıyorsanız uyku hapını da ihmal etmeyin. Uykunuzun süresine de kalitesine de hijyenine de içeriğine de önem verin.

İLAÇ 4: BESLENME

Sağlığı her yaşta koruyup kollamak için ne çok ne az, ihtiyacınız kadar yiyip için. Yaşınız ilerledikçe hayvansal besinleri değil, bitkisel gıdaları tercih edin. Doğal besinlere öncelik verin. Yavaş yiyin ve yerken sohbet edin. Her sofranıza mutlaka bir keyif salatası da ekleyin. Bitmedi! Yiyip içtikleriniz için şükretmeyi asla ihmal etmeyin. Yaşınız ilerledikçe de “Can boğazdan gelmez, gider” cümlesini sık sık tekrarlayın.

Haberin Devamı

Bir mükemmel yaşlanma reçetesi

İLAÇ 5: BAĞIŞIKLIK GÜCÜ

Güçlü bir bağışıklık sizi sadece mikroplardan değil, kanserlerden de korur. Bağışıklığı güçlendiren koruyucu aşılardan mutlaka faydalanın. Bağışıklık desteklerini akıllıca kullanın.

İLAÇ 6: BELLEK

Sağlam bir bellek, işleyen bir beyin, düşünen bir akıl, bilgece ve zarafetle yaşlanmanın vazgeçilmezleridir. Her fırsatta okuyun, izleyin, gezin, öğrenin ve hayal edin. Belleğinize de egzersiz yaptırmayı ihmal etmeyin. Bellek zehirlerinden korunun, bellek desteklerinden faydalanın.

İLAÇ 7: DAMAR KAS-KEMİK

Sağlam kas ve kemikleriniz yoksa ayakta, sağlam damarlarınız yoksa hayatta kalmanız güçleşecektir. Kaslarınıza, kemiklerinize ve damarlarınıza gözünüzün içi gibi bakın. Kan basıncınızı dikkatle izleyin. Kan yağlarınızı özenle takip edin. Egzersizden asla vazgeçmeyin. Kilonuzu dikkatle izleyin.

Haberin Devamı

İLAÇ 8: SOSYAL İLİŞKİ

Bu hapı daha çok ve sık yutmak için daha çok dost ve arkadaşa ihtiyacınız olacaktır. Sosyal kulüplere, yardım derneklerine üye olun, oralarda görev alın. Toplumsal destek gruplarına, sivil toplum örgütlerine katılın. Yaşınız ne olursa olsun sosyal ilişkilerinizi güçlü ve kalıcı tutmaya çalışın.

Bir mükemmel yaşlanma reçetesi

İLAÇ 9: YAVAŞLAYIN

Yaşınız ilerledikçe hızınızı azaltıp yavaşlayın. Kendinizle daha çok baş başa kalmaya çalışın ve korkmadan iç hesaplaşmalar yapın. Aşırı hızın hayat otobanında da tehlikeli kazalara yol açabileceğini unutmayın.

İLAÇ 10: DOĞAL KALIN

Mümkün olduğu kadar doğal bir çevrede ve doğayla iç içe yaşayın. Ve mümkün olduğu ölçüde az ilaç kullanın. Reçetesiz ilaçları bile doktorlara sormadan yutmayın. Doğal takviyelerin bile bazen size zarar verebileceklerini aklınızdan çıkarmayın. Mutlaka doğru kayıtlar içeren bir sağlık dosyası hazırlayın. Sık sık doktor değiştirmeyin ve sizi sürekli takip eden bir doktorla temasta kalmaya çalışın. Mümkünse hep aynı eczaneden alışveriş yapın. Gerektiğinde eczacınızdan da yardım alın.

Yazarın Tüm Yazıları