Beyin zindeliği mi beden zindeliği mi

SAĞLIKLI, keyifli, huzurlu bir ömür sürmek ve bize bağışlanan hayatı, hastalıklardan uzak, neşeli, formda ve zinde tamamlayabilmek hepimizin ortak ve değişmez arzusu.

Haberin Devamı

Ama bu hedefe ulaşabilmek için bize düşen bazı görev ve yükümlülüklerin de olduğu kesin. Bu görevlerin başında da “düzenli egzersiz alışkanlığı” geliyor. Peki, sadece bedensel egzersizler yapmak yeterli mi? Beden zindeliği her şeyi halleder mi? Kesinlikle hayır! Bilelim ki en az beden zindeliği kadar önemli ve hatta ondan daha da öncelikli olan mühim bir iyi hayat ayrıntısı var: BEYİN ZİNDELİĞİ! Ayrıca araştırmalara bakılırsa beyin zindeliği, beden zindeliğinden daha da öncelikli ve önemli gibi görünüyor. Nedenine gelince...

UNUTMAYIN BEYNİNİZİ DÜZELTİN GERİSİ KOLAY

ZİHNİMİZİ huzur içinde ve ömür boyu tıkır tıkır çalışır durumda tutabilirsek fiziksel zindeliğimizi koruyup kollama çalışmalarına daha çok zaman ayırıyor, egzersiz seçimlerimizi daha dikkatli yapıyor ve sürdürüyoruz. Beynimizi uzun ve sağlıklı bir hayata programladığımızda bedenimiz de ister istemez onu izlemek zorunda kalıyor. Çünkü hedefimiz “iyi hayat” ve “iyi yaşlanmak” olduğunda daha doğru, daha düzenli, daha dengeli ve sağlıklı şeyler yiyip içiyor, daha güvenli sosyal ilişkiler kuruyor, hayata daha olumlu bakmaya başlayıp daha sakin ve mutlu bir hayat sürmeye odaklanıyoruz. Zihin zindeliğimiz arttıkça özgüvenimiz de artıyor. Sosyal bağlarımız güçleniyor, stresimiz azalıyor, bağışıklığımız kuvvetleniyor. Neticede de böyle bir hayat sürünce fiziksel zindeliğimiz kendiliğinden güç kuvvet kazanıyor.

Haberin Devamı

ÖZETİ ŞUDUR: Pek çok bilimsel ve uzun süreli iyi hayat çalışması -örneğin Mac Arthur İyi Yaşlanma Çalışması- beyin zindeliğini daha iyi koruyan ve sosyal bağları daha güçlü olanların beden zindeliğine odaklananlardan daha iyi bir hayat sürdüğünü, daha kaliteli bir yaşam şansı yakaladığını ve daha uzun yaşadığını gösteriyor.

Beyin zindeliği mi beden zindeliği mi

KISA BİLGİ BEYİN ZİNDELİĞİ İÇİN 10 EMİR

1- Olumlu bir bakış geliştirin ve bunu kalıcı kılın.

2- Sosyal bağlarınızı olabildiğince çoğaltın ve güçlendirin.

Haberin Devamı

3- Duygusal evinizi de zaman zaman temizlemeyi, hayatınızı zenginleştirmek yerine zorlaştırıp zarar veren eski ve yıpranmış ilişkilerinizi sonlandırmayı ihmal etmeyin.

4- Sağlıklı bir cinsel yaşam hedefleyin.

5- Bilinçli farkındalık meselesini içselleştirin ve günlük yaşamınızın vazgeçilmez bir parçası haline getirin.

6- İnanç dünyanızı zenginleştirip manevi yaşamınızı derinleştirin.

7- Sağlıklı bir doğal ve sosyal çevreniz olsun.

8- Her daim yeni hobiler, eğlenceli yeni alışkanlıklar edinmeye gayret edin.

9- İçinde bulunduğunuz zamana odaklanıp daha nitelikli bir hayat için gayret gösterin; yaratıcı, üretici ve yenilikçi olma kararlılığınızı ısrarla devam ettirin.

Haberin Devamı

10- Beyninizi her yaşta ve her koşulda esnek tutun, beyin kaslarınızı geliştirmek ve beyin kitlenizi yeniden yapılandırmak için gerekiyorsa OKULA GERİ DÖNÜN!

Beyin zindeliği mi beden zindeliği mi

EGZERSİZ DOĞRU BİLİNEN EGZERSİZ YANLIŞLARI

YANLIŞ 1 Egzersiz kilo verdirmez!

EN tehlikeli ve en anlamsız efsanelerden biri budur. Oysa egzersiz bilinçli ve düzenli yapıldığında kilo kaybı için adeta bir piyango ikramiyesi gibidir. Düzenli egzersiz yapmak özellikle insülin direncine bağlı göbek bölgesi yağlanmalarında mükemmel sonuçlar verir. Ayrıca ne kadar çok egzersiz yaparsanız o kadar çok kalori yakarsınız. Egzersiz yaparken ne kadar fazla kasınız çalışıyorsa, kalori kaybınız da o kadar artar. Kas dokunuz ne kadar fazlaysa egzersizle yakacağınız kalori miktarı o oranda yükselir.

Haberin Devamı

YANLIŞ 2 Egzersizle bölgesel olarak incelebiliriz!

ÇOK özel bazı teknolojiler kullanmazsanız bölgesel incelme hâlâ hoş ama boş bir beklentiden başka bir şey değildir. Hele hele bazı kremler bu işi asla başaramaz. Ayrıca sadece egzersizle de bunu başarmayı beklemeyin. Mesela, bacak kaldırma egzersizleri yaparak ya da daha fazla yokuş yukarı yürüyerek sadece baseninizdeki yağları yakamazsınız. Bölgesel yağlanma sorununu çözmek hâlâ çok zor bir konu. Ama yine de üç beyazdan (un, şeker, yağ) kaçınır ve bazı teknolojik desteklerden (zerona, biyokavitasyon, radyofrekans gibi) faydalanırsanız az da olsa mesafe alabileceğinizi söyleyebilirim.

Beyin zindeliği mi beden zindeliği mi

YANLIŞ 3 Egzersizden sonra sadece protein yemeliyiz!

Haberin Devamı

EGZERSİZ çabasını proteinli bir gıda ile desteklemek spor merkezlerinde konuşulan en yaygın efsanelerin başında gelir. Egzersiz, protein gereksinimini bir miktar artırır. Eğer biraz da kas yapmak istiyorsanız, kaslarınızın yapım ve onarımı için bir miktar ekstra proteine ihtiyacınız vardır. Ama sağlıklı ve dengeli beslendiğinizde zaten bu proteini almış olursunuz. Ekstradan bir yumurta ya da birkaç köfte yemek bu ihtiyacı karşılamak için yeterli.

YANLIŞ 4 Acı yoksa fayda da yoktur!

EFSANE olmaktan öte son derece tehlikeli bir öneri! Bu, hematolog, ortopedist ve fizik tedavi uzmanlarının ortak görüşüdür. İnsan bedeni çok özel şartlar dışında yoğun ve ağır egzersizler yapmak için tasarlanmamıştır. Hafif ya da orta yoğunluktaki aktiviteler sağlık için çok daha faydalıdır. Kaslarınızı ağrıtan, eklemlerinizi zorlayan, tendonlara aşırı yük bindiren her türlü aktivite ortopedik sorunlara yol açabilir. Daha da önemlisi, aşırı ve yoğun fiziksel aktiviteler fazla miktarda serbest radikal üretimine yol açtığı için vücudu yorar ve daha hızlı yaşlandırır.

YANLIŞ 5 Karnitin takviyesi yağları kasa çevirir!

BU efsanenin karnitin üreticileri tarafından çıkarıldığını zannediyorum. Bir kere şu nokta çok önemli: Kas kastır, yağ yağdır. Kas yağa, yağ kasa dönüşmez. Vücuttaki kaslarınız kullanılmazsa azalır, özel bazı çabalarla (örneğin güç egzersizleriyle) artar. Düzenli egzersiz yaparsanız, kaslarınız büyür, gelişir, ağırlık ve hacim olarak artar. Ama hiçbir doğal ya da yapay kimyasal -karnitin dahil- yağları kasa dönüştürmeyi beceremez. 

Yazarın Tüm Yazıları