Yazarken ‘b’ ile ‘d’yi karıştırıyorsa...

Çocukların uzaktan eğitim görmesi, ailelerin çocuklarını daha iyi gözlemlemesine olanak tanıdı. Pek çok anne-baba birinci sınıftaki çocuklarının okuma-yazma, toplama-çıkarma hataları yaptığından şikâyetçi ama bunun sebebi uzaktan eğitim olmayabilir. Uzmanlar uyarıyor: “Dikkat eksikliği, öğrenme güçlüğü ve disleksiye dikkat!”

Haberin Devamı

Uzaktan eğitim sürecinde bazı anne-babalar, çocuklarının temel becerileri yerine getiremediğinden şikâyet etti. Bu, dersleri iyi öğrenemediği anlamına mı gelir?

Uzman Psikolog Ramazan Şimşek: Olağan koşullarda bir öğrencinin okulun 1. dönem sonu veya 2. dönem başında okuma-yazma becerilerini kazanması beklenir. Eğer yazın hâlâ okuma-yazma becerilerinde eksiklikler varsa sebepler aramak gerekir. Dikkat eksikliği, disleksi, disgrafi veya diskalkuli mümkün.

Prof. Norma Razon: Eğer birinci sınıf öğrencisi okumada, yazıda, diktede, basit aritmetik işlemlerin çözümünde zorlanıyorsa, bu işlemleri akranlarıyla aynı zamanda öğrenemiyorsa, zorlanmasını açıklayacak özel öğrenme güçlüğünden şüphelenmek gerekir.

Anne-babalar bu durumu nasıl anlayacak?

Dr. Ramazan Şimşek: Birinci sınıfın sonuna geldiği halde dakikada 60-70 kelimeyi doğru bir biçimde okuyamıyorsa, yazmasında hatalar varsa, özellikle ‘b’ ve ‘d’ harflerini karıştırıyorsa, sayıları veya harfleri ters yazıyorsa ve hatta okuma ve yazmaya karşı bir direnç varsa çocuğun öğrenememesinin altında başka bir sebep olabilir.

Yazarken ‘b’ ile ‘d’yi karıştırıyorsa...

Haberin Devamı

Prof. Dr. Norma Razon: Renkleri tanımamak, gün-ay ve mevsimleri sayamamak, sağı solu ayırt edememek, bir gün öğrenileni ertesi gün hemen unutmak bazı göstergeler olabilir. Ancak bunlardan birini veya birkaçını yapamayan her çocukta öğrenme güçlüğü olduğu da düşünülmemeli.

Peki ne yapmak gerek?

Prof. Dr. Norma Razon: Dersleri parçalara bölerek yaptırmak, sıkıldığında biraz ara vermek, onu motive etmek gerek. Özel öğrenme güçlüğü veya dikkat eksikliği olan çocuklar kesinlikle kendi kaderine bırakılmamalı, çocuk asla küçümsenmemeli.

Dr. Ramazan Şimşek: Dikkat eksikliği ve disleksiyle baş etmek birinci ve ikinci sınıfta kolayken üçüncü sınıftan itibaren zorlaşır. Bu nedenle erken önlem her zaman iyidir.

VİTAMİN EKSİKLİĞİ ÇOCUKLARIN DAVRANIŞLARINI ETKİLER Mİ?

Oxford Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre vitamin ve mineral eksikliklerinin çocukların davranışlarını olumsuz etkilediği ortaya çıkmış. Araştırmayı ve sonuçlarını Uzman Eczacı Ayşen Dincer anlatıyor…

Haberin Devamı

Haberin Devamı

HAFTANIN KİTABI

‘STEAM Şehirde’, Türkiye’nin farklı şehirlerindeki pek çok yapıyı inceliyor, doğanın ve mühendisliğin yaşamla bağını kuruyor. Üstelik kitapta birbirinden güzel etkinlikler de var.

Yayınevi: Dinozor Çocuk
Yazar: Vivet Pileton Sparkes
Tür: Etkinlik
Sayfa: 144
Fiyatı: 25 lira

Yazarken ‘b’ ile ‘d’yi karıştırıyorsa...

EVDEKAL ETKİNLİKLERİ

Buz boyama

Buzları bir kaba koyun, çocukların sulu boyayla bu buzları boyamasını isteyin. Buzların erimesiyle renklerin geçirdiği değişiklikleri izleyin. Bu etkinlik 3-7 yaş arası çocuklar için.

Yazarken ‘b’ ile ‘d’yi karıştırıyorsa...

Kuş yemi rulosu

Çocuklarınızla birlikte, iki yanına ip takılmış boş bir ruloya, fırça yardımıyla bal sürün. Sürdüğünüz kısımlara kuş yemi dökün, böylece yemler ruloya yapışacak. Sonra da ister ağaçlara ister balkonunuza asın ve kuşların onları nasıl yediğini izleyin.

Haberin Devamı

Yazarken ‘b’ ile ‘d’yi karıştırıyorsa...

Yazarın Tüm Yazıları