Kendileri küçük, hedefleri büyük

Pek çoğumuz ocak ayının ilk günlerinde kendine hedefler koyar, bununla ilgili kararlar alır, listeler hazırlar... Çocukların neyi eksik? Uzmanlardan onlar için yeni yıl kararı olabilecek öneriler istedik.

Haberin Devamı

Kendileri küçük, hedefleri büyük
Gözde Erdoğan-Pedagog

1. ‘Hayal defteri’: Bir ‘hayal defteri’ edinip buna yapmak istediklerini yazsın. Böylece hem hayallerini kayda geçirmiş olacak hem de onları başarmanın yollarını aramaya başlayacaktır.

2. Masal saati uygulaması: Pandemi günleri de masallardaki gibi… Nasıl ki masallarda kötüyü görmeden iyiye eremiyoruz, pandemide de en kötüsünü gördük! Eğer dersler çıkarırsak iyiye erebiliriz. Evde masal saati uygulaması başlatabilirsiniz. Her gün birbirinize bir masal anlatın. Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan ‘Her Güne Bir Masal’ kitabından faydalanabilirsiniz.

Dr. Bahar Eriş-Eğitimbilimci

3. Cep telefonu sınırlaması: Çocuklar zamanlarının çoğunu harcadıkları cep telefonlarına 2020’de daha da bağlandılar. Bu nedenle bu konuyla ilgili kararlar almak gerekiyor. Örneğin, “Ders çalışırken telefonumu yan odada tutacağım” veya “Yatmadan bir saat önce ekranla ilişkimi sona erdireceğim” gibi.

Haberin Devamı

4. Kitap okuma alışkanlığı: Yeni yılda düzenli kitap okuma kararını vermek onun için büyük bir adım olacaktır. Her gün kitap okusun. Sayfa sayısının önemi yok. Önemli olan bunu düzenli bir alışkanlık haline getirmek.

Özge Selçuk Bozkurt-Çocuk gelişimi uzmanı

5. Her gün beş yeni kelime: Daha iyi düşünmek için daha çok sözcüğe ihtiyacımız var. Bu nedenle çocuğunuza bir sözlük armağan edin. Her gün anlamını bilmediği beş yeni sözcük öğrensin.

6. Mutluluk veren anılar zamanıHer akşam uyumadan önce onunla sohbet edin. Ona ve size mutluluk veren anları birbirinize anlatın. Böylece çocuğunuzun dikkatini iyi olana çekmeye yardım etmiş olursunuz.

Orhan Bahtiyar-Yazar, Düştepe Oyun Müzesi Koordinatörü

7. Sanatın rahatlatıcı gücü: Müzikle uğraşmak çocukların hem sıkılmasını önler hem de bu zor günlerde sanatın rahatlatıcı gücünü hissederler. Uzaktan eğitimle enstrüman öğrenmek zor olsa da imkânsız değil. Üstelik şu an pek çok ücretsiz kursa erişmek mümkün.

8. Oyun ve oyuncak araştırması: Boş zamanlarında oyuncak tarihi araştırması yapmayı hedefleyebilir. Çocuklar oynamaktan keyif aldıkları oyuncakların nasıl ortaya çıktığını öğrenirlerse onlara farklı bir gözle bakarlar. Entelektüel bakış tarzına sahip olurlar.

Haberin Devamı

Ayşe Şule Bilgiç-Düşyeri kurucusu, Pepee’nin yaratıcısı

9. ‘Şaşırtı’ kutusu: Birlikte bir ‘şaşırtı kutusu’ hazırlayın. Onunla yapmaktan en çok hoşlandığınız etkinlikleri, oynamayı en sevdiğiniz oyunları birer parça kâğıda yazın, bir kutuya atın. Her canınız sıkıldığında bir kâğıt seçin ve çıkan etkinliği yapın. Çeşitli işleri de yazıp bu kutuya atabilirsiniz. Örneğin; odayı toplamak, şiir yazmak, dolabı düzeltmek, kek pişirmek veya kitap okumak gibi…

10. Aileye sunum: Çok merak ettiği konuları her ay bir sunum yapacak şekilde listelesin. Konu hakkında araştırma yapsın, bilgiler, fotoğraflar toplasın. Sonra evde bir ‘sunum saati’ düzenleyin, çocuğunuz size merak ettiği konuyla ilgili sunumunu yapsın. Oğlum Çağrı Manas en son bize “Neden bol bol ayran içmeliyiz” diye bir sunum yapmıştı.

Yazarın Tüm Yazıları