Çocuğunuza ‘üstün zekâlısın’ demeyin!

Yaşından büyük sözler söylemesi ya da akıllı telefonu çok iyi kullanması çocuğunuzun üstün yetenekli ya da ileri zekâlı olduğunu göstermiyor. ‘Üstün’e Titre adlı kitabın yazarı Batuhan Nar’la gerçekten öyle bir durum varsa nasıl anlaşılabileceğini ve yapılması gerekenleri konuştuk.

Haberin Devamı

Öncelikle sizi tanıyalım…

Sınıf öğretmeniyim. Üstün ve özel yetenekli öğrencilere yönelik destek eğitim uygulamaları üzerine araştırmalar yapıyorum. Çocuklar için felsefe, eğitimde teknoloji kullanımı gibi konularda çalışıyorum.

Çocuğunuza ‘üstün zekâlısın’ demeyin

Bu kitabı yazmak nereden aklınıza geldi?

Üstün yetenekli çocuklarla ilgili olarak Türkiye’de maalesef ki çok büyük eksikler var. Elimizdeki kaynaklar hep yabancı, yerli kaynak çok az. Oysaki ayaklarını bu topraklara basan araştırmalar yapmak çok önemli. Bizde 2000 yılından sonra bu alana ilgi görülüyor. Örneğin ABD’de de 1960’larda başladı araştırmalar. Ancak biz de önemli bir yol kat ettik. Örneğin Prof. Dr. Uğur Sak, Anadolu Sak Zekâ Ölçeği (ASİS) hazırladı. Bu, alandaki ilk çalışmadır.

Haberin Devamı

Günümüz anne babaları çocuklarını ‘süper zekâ’ olarak mı görüyor peki?

Maalesef… Bütün anne babalar çocuğunun üstün yetenekli ve ileri zekâlı olmasını ister ama bu mümkün değil. Zaten yapılan araştırmalar, parlak ve üstün yetenekli çocukların oranının sadece %2 olduğunu gösteriyor. Yani çocuk yaşından büyük sözler söyledi, akıllı telefonu çok iyi kullandı veya bizim düşünemediğimiz düzeyde davranışlar gösterdi diye o ‘üstün zekâlı’ filan olmuyor.

Çocukları ‘zekâ testlerine’ sokmak doğru mu?

Türkiye’de anne babaların çok büyük bir çoğunluğu, zekâ testi yapan kurumların kapısında soluğu alıyor. Batı’da bunun örnekleri çok az. Yani bu tür kurumların olması alan açısından değerli, ama işi ticarete dökmüş olanlar da var. Çocukların bir test unsuru değildir. Bu yarış çok anlamsız. Zaten çocuk üstün yeteneklere sahipse bunun sinyallerini verir.

Nasıl?

Sürekli gördükleri objelere karşı ilgisizdirler, uzun dikkat süresine sahiptirler, çok soru sorarlar, zengin kelime hazinesine sahiptirler, erken yürüme ve konuşma özellikleri vardır. Ancak bunlar yetmez. Bunlardan biri veya birkaçına sahip diye o çocuk ‘üstün zekâlı’ demek değildir.

Haberin Devamı

Ne yapılmalı peki?

Anne babalar öncelikle çocuklarının mutluluğunu temel almalı. Hiçbir şey mutluluktan daha önemli değil! Özellikle 0-6 grubu çocuklar anne babaları tarafından çok iyi gözlemlenmeli. Çocuklarının ilgi alanlarını, yeteneklerini keşfetmeli. Sonrasında da çocuğunu yetenekler çerçevesinde yönlendirmeli, eğitim aldırmalı. Çocuklarına ‘üstün zekâlısın, dehasın’ vb. şeyler de söylemesinler! O zaman da çocukta ‘çok farklıyım, üstünüm’ algısı gelişiyor. Bu da başka sorunları beraberinde getiriyor. Sevgiyi, mutluluğu ve vicdan duygusunu odak noktasına koymamız gerekiyor.

Çocuğunuza ‘üstün zekâlısın’ demeyin

Cinius Yayınları, 153 Sayfa, 20 TL 

ÇOCUK EĞİTİMİNDE YARATICI DRAMANIN FAYDALARI

Haberin Devamı

Çocuk eğitiminde ‘yaratıcı drama’ teknikleri kullanmak neden önemli? Drama Eğitmeni İbrahim Zeki Karabulut açıklıyor…

Haberin Devamı

HADİ ANNE GİDELİM

Tuhaflıklar defteri

Çocuklar mükemmelin değil, özgün olanın peşinde keşfe çıkıyor. Atölyede, birbirinden ilginç, abartılı, tuhaf figürler tasarlayarak insanlığın tarih boyunca ürettiği figürleri keşfedecekler.

Yer: İstanbul-İstanbul Modern
Tarih: Bugün/Yarın
Saat: 13.00/15.00
Fiyat: 35 TL
Tel: (0212) 334 73 00

Çocuğunuza ‘üstün zekâlısın’ demeyin

Botanik atölyesi

Bu atölyede çocuklar bitkilerin önemini öğrenip, birbirinden farklı ağaçlarla, çiçek ve bitki türleriyle tanışacak.

Yer: İstanbul-Cevahir
Tarih: Bugün/Yarın
Saat: 17.30
Fiyat: Ücretsiz
Tel: (0212) 368 69 00

Çocuğunuza ‘üstün zekâlısın’ demeyin

Rafadan Tayfa’dan müzikli gösteri

Çocukların çok sevdiği Rafatan Tayfa ekibi, eğlenceli şarkıları, şakaları ve birbirinden keyifli atışmalarıyla sahnede.

Haberin Devamı

Yer: Muğla-Bodrum Heredot Kültür Merkezi
Tarih: Bugün
Saat: 21.00
Fiyat: 40 TL
Tel: (0 252) 319 48 57

Çocuğunuza ‘üstün zekâlısın’ demeyin

Resim atölyesi

Bu atölyede çocuklar, birbirinden renkli boyalarla hayallerindeki resimleri yapacak, daha sonra da 40x60 cm boyutundaki tuvallere aktarıp sevdiklerine hediye edecekler.

Yer: İzmir-Artim Projects
Tarih: Yarın
Saat: 11.00
Fiyat: 65 TL
Tel: (0505) 030 91 31

Çocuğunuza ‘üstün zekâlısın’ demeyin

HAFTANIN FİLMİ

Amerikalı yazar Lack London’un aynı adlı romanından uyarlanan ‘Beyaz Diş’ filmi dün gösterime girdi. Beyaz Diş, yarı kurt olan bir köpeğin farklılıklarla mücadelesini anlatıyor.

Çocuğunuza ‘üstün zekâlısın’ demeyin

HAFTANIN KİTABI

İki kitaptan oluşan ‘Çılgın Sörfçüler’ denizi ve rüzgâr sörfünü yaşamlarının bir parçası haline getirmiş çocukların hikâyesini anlatıyor. Macerayı seven çocuklar bayılacak.

Yayınevi: Artemis Çocuk
Yazar: Defne Ongun Müminoğlu
Tür: Roman
Sayfa: 119
Fiyat: 29 TL

Çocuğunuza ‘üstün zekâlısın’ demeyin

Yazarın Tüm Yazıları