Okan Aybar

Euro / Dolar Paritesi Önce Yükselebilir

2 Haziran 2008
Son aylara bakıldığında genel itibarıyla yatay bir hareket sergileyen Euro / Dolar paritesi, özellikle volatilitenin gerilediği dönemlerde hemen öncesindeki haftalık hareketlerinin tekrar etmesine neden olmuş.
Dolayısıyla önceki haftalar içinde baskı altında kalan Euro / Dolar paritesinin volatilitesindeki düşüş, Euro’nun haftalık bazda gerilemesine devam edebileceğini gösteriyor. Ancak tabi bunu söylerken şunu da belirtmekte fayda var. Euro / Dolar paritesindeki gerilemenin devam edebilmesi için hafta içinde test edilebilecek 1.5660-15700 aralığının geçilip geçilmemesi de son derece önemli. Bu nedenle olası satış pozisyonlarının alınması ancak yükselişlerin olmasını fırsat bilerek yapılmalıdır.
 
Bunun dışında makro-ekonomik duruma bakacak olursak geçen haftaki durum bu hafta da devam edebilir çünkü konjonktürde herhangi bir değişim ya da sapma olacağı görülmüyor. Bunun anlamı Avrupa ekonomisi yavaşlayan küresel ekonomiyle birlikte baskı altında kalmaya devam edebilir. Bu da yüksek Euro, Euro faizleri ve enflasyon ortamında petrol Euro olumlu haberlerin gelebileceğini işaret değil. Son olarak ABD’den bu hafta içinde açıklanacak tarım dışı istihdam verileri son derece önemli ve Dolar’ın yükselişinin devam edip etmemesine karart verecek.
 
Benim tahminim hafta içinde Dolar’ın tarım dışı istihdam verilerinin açıklanması öncesinde bir miktar gerileyeceği. Bugün belki yatay bir piyasayla karşı karşıya olabiliriz ama yarın bir miktar Dolar’da değer kaybının yaşanacağını ve bununun hafta sonuna kadar devam edeceğini tahmin ediyorum. Ancak Dolar’daki asıl yükseliş hareketi, eğer olursa, hafta sonuna doğru olur. Dolayısıyla hafta ortasına kadar genelde hafif yükselme eğiliminde olan bir Euro / Dolar paritesi görebiliriz.
 
Altın Kısa Vadeli Faizlere Göre Yön Bulabilir
 
Geçtiğimiz hafta faiz piyasasına son derece duyarlı olan altın fiyatları bu hafta içinde de belirsiz petrol piyasası ve Dolar’ın yarattığı belirsizlik karşısında faizlere göre yön bulma eğiliminde olabilir. Yavaşlayan ekonomi ortamında enflasyon yükseliyorsa bu durumun yatırımcıların elde ettiği reel getirilerin ne olacağı nominal faizlere göre belli olurken, enflasyona karşı korunma isteğinin altını hareketlendirdiğini bildiğimiz için bu aralar faizlere altın arasında sıkı bir ilişki görebiliriz. Bu nedenle hafta içinde bir gözünüz faizlerde olsun.
 
Genel kanı şu ki, son zamanlarda olumsuz senaryolar azalırken, ekonomik yavaşlamanın bir miktar azalacağının düşünülmesi ister istemez düşmüş faizlerin toparlanmasına neden olamaya devam edebilir. Bu da altın fiyatlarının hafta içinde gerilemesine neden olabilecek bir faktör. Ancak petrol fiyatlarının olası toparlanması ve Dolar’da görülebilecek gerilemeler, hafta ortasına kadar altının güçlü kalmasına neden olabilir.
 
Altın aslında çok kritik 850 Dolar seviyelerine yakınken bu seviyenin altında 830 Dolar’ın ulaşılması çok kolay olur. Ancak ben Dolar’ın hafta başında gerileyebileceğini ve petrolün de bir miktar toparlanacağını beklediğimden altındaki gerilemeler sınırlı kalabilir.
 
Petrol Dalgalanarak Geriler
 
Geçen hafta petrol stoklarındaki azalmaya rağmen petrol ürün stoklarındaki artış petrole olan talebin azaldığını gösterdi. Diğer yandan Dolar’ın da değer kazanmaya başlaması petrol fiyatının gördüğü zirve seviyeler olan 134’ten 126’lı seviyelere kadar gerilemesine neden oldu.
 
Bence zaten oldukça yüksek olan petrolün önce 123, ardından da 117 Dolar’a kadar bu hafta içinde gerilemesi mümkün ancak genel konjonktürü yaratan, petrol arzının sıkıntılı olabileceği beklentisi var olmaya devam ettiği sürece bu hafta içinde gerilemeler olacak olsa da zaman zaman sert yükselişler de görülebilir. Bu nedenle serbest düşüş beklememek gerektiğini düşündüğümden, hafta içindeki 130 Dolar’a doğru oluşabilecek yükseliş hareketleri bir satış fırsatı yaratabilir. Tabi bunu yaparken petrol ürün stoklarının da yükselmeye devam ettiğini görmek lazım.
Yazının Devamını Oku

Dolar Faizleri Dolar’a Destek Veriyor

30 Mayıs 2008
Dün Avrupa’dan açıklanan neredeyse tüm veriler Avrupa’da daralma eğilimi gösteren verilerin, başta perakende sektörü olmak üzere, tam aksini gösterdiğini gördük.

Bu durum Euro açısından oldukça olumluydu ancak Petrol fiyatlarındaki gerileme ve ABD’den gelen ekonomik veri açıklamaları çok olumlu olmasa da faizlerdeki yukarı yönlü hareketlenmeler Dolar’a destek verdi.

Dolar bariz bir şekilde yükselme eğilimi göstermeye devam ediyor ve bu sanırım petrol fiyatların aşağı yönlü hareket edecek olmasıyla birlikte devam eder. Benim öncelikli tahminim ekonomik verilerde olumsuz bir veri açıklanmazsa Dolar’ın bugün de toparlanma ihtimali yüksek diyebilirim.

Bugün ABD’den çok önemli veriler peşi sıra açıklanacak. Enflasyon, kişisel tüketim ve gelirler, piyasayı oldukça belirgin şekilde etkileme kabiliyetine sahip olan Chicago satın alma müdürleri endeksi ve Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi açıklanacak.Ancak buradaki en önemli konu petrol fiyatları. Petrol fiyatlarının ilk etapta 123’e doğru hareketlendiği bugünlerde Euro bir miktar daha geriler ama sonraki günlerde yerini yukarı yönlü düzeltmelere bırakabilir.

Altın Düşebilir Ama Dikkat Edilmesi Gerekir

Düşen petrol, yükselen Dolar ve düşen emtia fiyatları altın üzerinde baskı yapamaya devam ederken bir de faizlerin yukarı yönlü hareket ediyor olması altın üzerindeki baskıların iyice artmasına neden oldu. Hafta sonuna girerken petrol fiyatlarında yukarı yönlü hareketler olursa altın güçlü kalmak isteyebilir ama öyle görülüyor ki 870’in altı kırılacak olursa ilk etapta 852 Dolar’a kadar gerileme devam edebilir. Dolayısıyla teknik kırılmalara çok dikkat etmek gerekir yukarıda açıkladığım konjonktür altının düşmesine neden olabilecek ir durum ama unutmayalım ki altın 1030 Dolar’ı gördüğünde de petrol, Euro ve Dow Jones bulunduğu seviyelere yakındı. Dolaysıyla faizleri düşürecek herhangi bir faktör altının yeniden yükselmesine nede olabilir. Bu nedenle dikkat etmekte fayda var.

Petrol Manipülasyonunun Sonuna Gelirken

Dün açıklanan petrol stokları, stokların düştüğünü gösterdi. Bununla birlikte petrol fiyatları 133 Dolar’a kadar bir yükseliş yaptı ancak petrol ürün stoklarındaki yükseliş, artık petrol talebinin azaldığını ancak buna rağmen petrol ürünü stoklarını karşılamak amacıyla stoklardan kullanılan petrolle ürün yapıldığını gösterdi. Bu da petrol üzerindeki baskıyı artırdı. Dün teknik olan 126.60 seviyesine kadar geriledi ve bugün bu gerileme devam ediyor. Bu düşüşün ilk hedefi 123 Dolar. Ama daha düşüş için uzun ir yol olduğu için asıl olarak 117 Dolar’ın altında olmadan düşüşlerin devam edeceğini söylemek zor.

Yazının Devamını Oku

Güçlü Euro Avrupa’ya Zarar Veriyor

29 Mayıs 2008
Avrupa’dan açıklanan dünkü veriler, yüksek Euro ve azalan global talebin Avrupa’nın temel verilerine nasıl zarar verdiğini gösterdi.

Cari işlemler dengesi olumsuz bir şekilde eksi yönde hareket ederken, perakende piyasanın olumsuz etkilendiği gözlenirken bunun da tam aksine gerilemiş Dolar’ın yavaşlamış dünya ekonomisinde ABD’ye destek verdiğini gösteriyor.

Petrol fiyatlarındaki yüksek seviyeler Avrupa’yı belli ki rahatsız etmeye başladı ve Avrupa Euro’nun yüksek kalmasına daha fazla dayanamaz diye düşünüyorum. Bugünlerde düşüşlerin devam etmesini beklemiyorum ama yük sekişlerin sonuna gelindiği daha büyük bir ihtimal. Sanırım artık Euro için düşüşler yakındadır. Hafta içinde 1.5530’a kadar gerilemeler olabilir.

Altın Kritik Seviyelerde Ama Sessiz

Altın güçlenen Dolar’la birlikte gerileme hareketine dün de devam etti. Petrol fiyatlarındaki gerileme ve gıda emtialarındaki fiyat düşüşleri enflasyonist baskıların azalmasında ve bununla birlikte finansal piyasalarda hisse senetlerinin değerlenebilecek olması altının satılmasına neden oldu.

Bugün de Dolar’ın değerlenip değerlenmemesine göre piyasada hareketler devam edecek. Altın fiyatlarının dün yapmış olduğu dip seviyelerden gelen toparlanma oldukça güçlü bir hareketti. Ancak yine de bugün yukarı yönlü hareketin devam etmesini beklemiyorum. Bu nedenle altın bugün çok fazla düşmeyebilecek olsa da baskı altında kalmaya devam edebilir. Ancak 880 Dolar’ın altında dikkatli olmak gerekir çünkü bu seviyenin geçilmesi önce 850’nin sonra da 830’un önünü açar.

Petrolün Hareketi Çok Düzensiz

Nijerya’da petrol üretim istasyonlarına yeni saldırılar konusunda tehditler gelmeye devam ederken ve arz sorunlarının devam edeceği beklenirken piyasanın 125 Dolar’a kadar geriledikten sonra 130 Dolar’a çıkması bu piyasadaki hareketlerin ne kadar düzensiz ve ekonomik kuramlardan uzak işlediğini dün bir kez daha gösterdi. ABD OPEC ülkelerine ekonomik büyümenin artan petrol fiyatları nedeniyle risk altında olduğunu devamlı olarak telkin edip fiyatların düşmesini sağlıyor gibi gözükse de buradaki asıl durum OPEC ülkeleri ABD’deki spekülatörlerin fiyatları yükselttiğini söylerken, ABD de bu duruma OPEC’in sessiz kaldığı konusunda OPEC’i suçluyor. Bu nedenle de piyasada alıcı satıların rakam olarak azaldığı bir ortamda petrol her yere gidebiliyor.

Ama gerçek şu ki herkesin petrolün 140 Dolar’a yükseleceğini söylediği ve hatta 200 Dolar’a gideceğini söylemesi ve bunların içinde devlet yetkililerinin olması bile petrolün düşeceğini gösteriyor.

Yazının Devamını Oku

Emtia Fiyat Düşüşleri Dolar’a Yarıyor

28 Mayıs 2008
Dün ABD’den gelen konut sektörüyle ilgili veriler ABD’de konut fiyatlarının son 16 yılın en düşük seviyesine düştüğünü gösterdi.
Buna karşın Avrupa’da ekonomik büyümenin devam ettiğinin görülmesine rağmen Euro / Dolar paritesinde gerileme oldu. Kısaca Dolar olumsuz ve Euro olumlu bir günde Dolar’ın yükselmiş olması pek beklenen bir şey değildi ama petrol fiyatlarındaki gerileme gerileyen gıda emtia fiyatlarıyla birlikte gelince bu durum Dolar’a yarayan bir hal aldı.
 
Emtia fiyatlarının geneli eğer yükselme eğilimine girecek olursa Dolar toparlamaya devam eder ama yakın zamanda emtialarda yukarı yönlü düzeltmelerin gelebileceğine bağlı olarak bugün paritede yukarı yönlü hafif bir yükseliş görebiliriz. Diğer yandan Avrupa Merkez Bankası yetkililerinin, dün Liebscher’in dediği gibi “yüksek enflasyona karşın hala faizleri yüksek tutarız” yaklaşımı geri tepmeye devam edecek olursa paritedeki asıl geri çekilmeler daha sonraları görülebilir.
 
Artan Petrol, Düşen Gıda Fiyatları Altını Dururdu
 
Gerileyen petrol fiyatları, dün altın fiyatlarına da aynı şekilde yansırken, gıda emtialarındaki gerilemenin de Dolar’a yaramış olması ABD’de stagnasyon ihtimalini yaratan enflasyon yükselişini kırabileceği için dün altın fiyatlarında sert geri çekilmeler yaşandı. Ancak Dolar’ın bugün gerileyebilecek olması ve petrol fiyatların henüz aşağı yönlü hareketi teyit etmemiş olması yani kısaca bugün yukarı yönlü oluşabilecek petrol fiyatı hareketleri altın fiyatlarının gün içinde bir miktar toparlanmasına neden olabilir. Gün sonu itibarıyla yatay bir piyasa bekliyorum. Asıl sert gerileme 985 Dolar’ın altına gerileme durumunda gelir ama bunun olması için petrol fiyatının da belirgin bir şekilde geri çekilmesi gerekiyor.
 
Petrol Bugün Stok Verilerine Bağlı Hareket Edebilir
 
Petrolün arz sorunlarına bağlı olarak talebi karşılayamama ihtimalinin belirgin bir şekilde piyasada hakim olan beklentiyken, ekonomik faaliyetlerdeki yavaşlama beklentilerinin oluşmasına bağlı olarak petrol fiyatlarında aşağı yönlü hareketler oldu. Bu durum daha da aşağı yönlü hareketlerin gelip gelmeyeceği konusunda henüz bir fikir oluşturmuş değil. Bundan önce çok durumlar oldu ki petrol fiyatları verdiği kayıpları bir iki günde yerine koydu. Bugün açıklanacak stok verilerinde düşüş devam edecek olursa petrol fiyatlarının düşüş durur ancak petrol stoklarında yükseliş olması durumunda aşağı yönlü hareketler beklenebilir. Eğer bu hafta petrol stokları yüksek açıklanacak olursa petrol fiyatlarının 123 Dolar’a kadar gerileme ihtimali çok yüksek.
Yazının Devamını Oku

Kötünün İyisi Hangisi?

27 Mayıs 2008
Avrupa ekonomisi üzerinde yüksek enerji maliyetleri, yüksek faizler, yavaşlayan global ekonomi, güçlü Euro gibi nedenlerin yarattığı olumsuz etkiler her gün görülmeye devam ediyor.
Bu durumda paritenin ne olacağını bilmek için Dolar’ın mı yoksa Euro’nun mu daha kötü olacağını anlamamız gerekiyor. Yani kötünün iyisi kim?
 
Şu sıralar Avrupa ekonomisinden olumlu haberleri ve yükselen Euro’ya fazla alışageldiğimiz için Euro’nun düşüş senaryoları belki aklımızda oluşmuş değil ancak eğer Avrupa üzerinde yukarıda bahsettiğim olumsuz durumlar varlığını hissettirmeye devam edecek olursa, ABD’deki vergi geri iadelerinin ve faiz indirimlerinin yarattı olumlu etkilerin ekonomiye yansımaya başlayacağı bugünlerde Dolar kötünün iyisi olabilir. Bu da paritenin yukarı yönlü hareketlerinin sınırlanmasına nende olabilir. Bu sabah Almanya’dan açıklanan düşük tüketici güveni Euro üzerinde baskı yaptı. Aynı şekilde bu akşam üstü ABD’den açıklanacak Richmond ED endeksi ve konut fiyatları verisi beklentilerden olumlu açıklanırsa durum oldukça Dolar algılanabilir ve bu da paritenin gerilemesine neden olur. Bu nedenle öncelikle verileri beklemek lazım ama benim beklentim paritenin ABD’den gelecek verilerin yeterli olmayacağı ve bugün bir momentumun piyasada oluşmayacağı yönünde. Yani nispeten yatay bir hareket görebiliriz.
 
Artan Petrol, Düşen Gıda Fiyatları Altını Dururdu
 
Altın fiyatları uzunca bir süredir oldukça sesiz kaldı. Daha doğrusu petrol fiyatlarındaki yükseliş ancak buna karşın tarım ürünleri emtialarındaki geri çekilmeler enflasyonun yükselmesine neden olsa da tarım ürünlerinin fiyatlarındaki geri çekilmeler önümüzdeki aylarda enflasyonun yavaşlayacağını gösterdiği için altın fiyatları petrolü hemen takip etmiyor. Bu arada Dolar’ın da güçlü kalması, daha doğrusu Dolar dışındaki diğer ekonomilerinde artan enerji maliyetleri yüzünden dengelerinin sarsılmaya başlaması Dolar haricindeki para birimlerinin zayıflamasına neden olunca Dolar’ın göreceli yükselişi altının sesini kıstı.
 
Burada altının 930 Dolar’ın üzerinde nasıl hareket edeceği önemli. 935 Dolar’ın üzerinde olabilecek bir kapanış, altının rahatlıkla 980’e çekebilir. Ama eğer petrol fiyatlarında bir gerileme olursa bu durum tersine dönebilir. Benim beklentim 935 Dolar’ın üzerindeki fiyat hareketlerinin önümüzdeki hafta altını 980 Dolar’a kadar yükselteceği yönünde ama yine de alım yapmak için teknik kırılmaları beklemek lazım.
 
Petrol, Kurtlar Piyasası
 
Nijerya’da petrol kuyularına yalpan saldırılar petrolün arzının günlük 150 Bin varil azalmasına neden olunca petrol fiyatları dünkü kısa seansında 133 Dolar’ın üzerinde kalmaya devam etti. OPEC başkanının, petrol fiyatlarının yükselmeye devam edeceğini savunması da petrol fiyatının beklentilerini yukarı çekerken, ekonomik faaliyetlerdeki olası yavaşlama şu an petrol fiyatının aşağı hareketine neden olabilecek tek faktör. Öyle görülüyor ki bu nedene bağlı olarak petrol fiyatlarının aşağı yönlü hareketini ön görmek bugüne kadar biraz saf bir duruş olmuş. Ne ayı ne boğa piyasası, petrol piyasası bugünlerde kurtların elinde ve ne olacağı hiç belli olmaz.
Yazının Devamını Oku

Euro / Dolar’da Hafta İçinde Gerilemeler Olabilir

26 Mayıs 2008
Geçtiğimiz hafta yüksek enflasyon, yüksek faizler ve yüksek Euro'nun Avrupa ekonomisi üzerindeki olumsuz yavaşlatıcı etkileri açıklanan ekonomik anketlerle, sanayi üretiminin yavaşlamasıyla ve perakende sektöründeki büyümenin belirgin şekilde azalmasıyla gördük.

 Bu arada FED tutanakları da faizlerin gerileme eğiliminde kaldığını ve yakın zamanda faiz artırmaktan uzak olduğunu bir defa daha göstermişti. Petrol fiyatları artık Euro ve Dolar üzerinde de olumsuz etkiye devam ediyor. Ancak bu yüksekliğin AMB yetkililerinin, “yükselen enflasyon ortamında faiz artırırız” şeklinde gelecek açıklamaları, Euro'nun ataklarının gerçekleşmesine neden olabilecek olsa da artık bunun etkileri daha az görülebilir. Bu hafta içinde Euro / Dolar paritesinde aşağı yönlü hareketlenmeler olacaktır ancak bu  gerilemelerin sınırlı kalacağını tahmin ediyorum.

Geçen hafta 1.5680 önemliydi ama bu haftanın önemli destek seviyesi 1.5630. Bu seviyesinin altındaki günlük kapanışlar Euro / Dolar paritesinin yükselişini sınırlandırabilir. Ancak petrol fiyatlarındaki yükselişi ve altının geçe haftaki yükselme eğiliminin güçlü oluşu, Euro’nun gerilese de 1.5630 desteğinde tutunacağını gösteriyor. Yeni bir alım yapmak için bence bugün erken. Bence bu hafta başında geçen haftalardan gelen alıp pozisyonları geçici bir süre kapatılablir ve yeni bir alım yapmak için gerilemeleri beklemekte fayda olduğunu düşünüyorum.

Altın, Yükseliş Öncesi Düzeltme Yapabilir

Geçtiğimiz hafta petrol fiyatları kadar çok yükseldi ki altın fiyatları da yükselen petrolle birlikte gerileyen Dolar’ı da arkasına alarak 938 Dolar direncini test etti. Bu hafta içinde altının güçlü kalmaya çalışacağını düşünüyorum. Eğer bu hafta içinde petrol fiyatları yeni rekorlar kırma deneleri yapacak olursa 950 Dolar seviyesi kaçınılmaz olur ancak Dolar’ın hafta içinde bir miktar toparlama eğiliminde olabilecek olması ve petrol fiyatlarının gelen kar realizasyonlarıyla bir miktar gerilemesi altın yeninden 910 Dolara kadar gerilemesine neden olabilir. Ancak hafta içinde 935 Doların üzerinde olabilecek gecelik kapanış 950 Doları kaçınılmaz kılar.

Petrol Belirsizliğini Koruyor

Doların düşüşü yavaşlasa da, ekonomi durgunlukta olsa da petrolün arzında bir düşüş olmasa da petrol fiyatlarını yükselmeyi bırakmıyor. Belli ki petrol fiyatları birkaç grubun elinde istendiği yere götürülebiliyor. Petrol bence bir varlık transferi emtia haline geldi ve bu yolla petrol sahibi ülkeler zengin edilmeye politik bir baskıyla devam ediyor. Durum bu olunca hiçbir ekonomik kuram çalışmaz ancak düşüşü beklemek lazım. Yani petrolün bu seviyelerde kalması ekonomileri durdurabilir. Petrol bu hafta her yere gidebilir ama 130 Dolar’ın altının görülmesi gerekiyor.

Yazının Devamını Oku

Euro da Yüksek Petrolden Etkileniyor

23 Mayıs 2008
Petrol fiyatlarının dün yeni rekorlar kırmasıyla güçlenen Euro, petrol fiyatlarındaki gerileme ve AB’den açıklanan verilerin çok parlak olmaması nedeniyle bir miktar gerileyerek 1.5680 desteği civarında kaldı.

Petrol fiyatları görüldüğü gibi sadece Dolar üzerinde değil aynı zamanda Euro üzerinde de etkili olabiliyor. Bunun nedeni, Çin ekonomisinin yavaşlaması Avrupa’dan Çin’e giden ihracat kalemlerini azaltınca bu sefer yavaşlayan küresel ekonomiden Avrupa da olumsuz etkileniyor. Bu durum dün açıklanan verilerle kendisini gösterdi. Hem artan enflasyon tüketici talebini azaltmışken, yine petrole bağlı olarak yükselmiş maliyetler, kredi risklerinin yüksek olduğu bir dönemde kredi arzını da olumsuz etkileyince bu sefer sanayi ve imalat sektöründe de daralmalar görülüyor. Bu nedenle petrol fiyatlarının yükselişi artık Dolar üzerinde olduğu gibi Euro üzerinde de olumsuz etkisini göstermeye başlarsa o zaman, Euro / Dolar’ın yükselişleri sınırlanabilir.

Petrol Volatilitesi Tahmini Güçleştiriyor

Petrol dün 135 Dolar’ın üzerine yükselerek yeni bir rekora daha neden oldu. Ne global yavaşlama, ne gerileyen imalat ve sanayi faaliyetler, ne de azalan tüketici talebi petrolün yükselişini durdurmuyor. Burada gerçek olan fiyatların yükseliyor olması. 1970’lerdeki petrol krizinin bir başka formatı bugün yaşanırken devlet müdahalesi olmaksızın petrol yükselişi durmaz. Bu nedenle olası gerilemeler çok uzakta değil. Bu sene olur mu olmaz mı bilinmez ama vade olarak çok uzun olmayan bir zaman sonra petrol fiyatları 80 Dolar’ın altına bile gerileyecek. Benzin fiyatlarındaki yükseliş tüm dünyada perakendeyi artık bu kadar etkilerken daha nereye kadar yükselebilir.

Bugün hafta sonuna girerken düşüşler sınırlı olur ama petrol tahmin edilmesi çok güç hareketler yaptığı için gerileme ihtimali de yüksek çünkü haftalık volatilite çok yüksek.

Altın Güçlü Kalmaya Devam Eder

Petrol fiyatlarının yükselişi altın fiyatlarının güçlü kalmasına neden olmaya devam ediyor. Bu arada Dolar’ın üşüşlerinin aşka nedenlere bağlı olarak sınırlı kalmış olmasıyla altın fiyatlarının yükselişinin kolay gerçekleşmesine izin vermiyor. Yani altın fiyatları artan enflasyon ortamında, Dolar’ın yükselmesine bağlı olarak yükselişleri kısır kalıyor.

Eğer enerji fiyatları bu seviyelerde kalaya devam edecek olursa, yavaşlayan ekonomik ortam ABD’yi de sıkıntıya sokacaktır. Bu da temel göstergelerinin olumsuz olduğu ABD’de Dolar’ın yeninden satılmasına neden olursa ve bir de gıda fiyatlarının yükselişi öncesinde eğer hareketlenmeler bu piyasalarda (mısır, soya fasulyesi, buğday ve özellikle de şeker gibi) da başlarsa o zaman altının güçlü kalmaya devam etme ihtimalinin yüksek olduğunu söyleyebilirim.

Yazının Devamını Oku

Euro Güçlü Kalır

22 Mayıs 2008
Petrol fiyatlarının rekor kırmasıyla birlikte satış baskısı altına giren Dolar ve Euro bölgesinden dün gelen son derece Euro olumlu veri açıklamaları Euro’nun yükselmesine neden oldu.

Almanya ve Avrupa’nın IFO verileri sürpriz bir şekilde ekonomik faaliyetlerin önümüzdeki günlerde toparlanacağını gösteriyor. Bu da yükselen emtia fiyatlarının yarattığı yüksek faiz olasılığıyla birlikte FED’in faizleri düşürmeye devam edeceği beklentisinin tutanaklarda görülmüş olması bir araya gelince Euro'nun güçlü kalmasını bekleyebiliriz.

Bugün açıklanacak iş başvuruları verileri dün açıklanan tutanaklarda belirtildiği gibi işsizlik artabilir beklentisiyle örtüşecek olursa bunun sonucunda Dolar geriler. Buna ek olarak konut fiyat endeksinin para arzının gerilediği ve sıkışık kredi imkanlarının olduğu bir ekonomide, yani ABD’de fiyatların yükselmesine neden olmayacak. Bu da Dolar üzerindeki baskıyı iyice artırır. Eğer emtia fiyatlarında yükselişler devam etmezse o zaman bugün içinde belki Euro / Dolar paritesinde gerilemeler olabilir ama bu sadece bir alım fırsatı yaratır.

Altın 954’e Yükselebilir

Petrol fiyatlarındaki yükselişler ve ABD’de faizlerin düşmeye devam edebilecek olması ve tabi ki Dolar’ın baskı altına girmesi altın fiyatlarının yükselmesine enden oldu. Petrol fiyatlarındaki yükseliş devam etmese bile 130 Dolar’ın üzerinde kaldığı sürece öncelikle 950 Doları görmemiz mümkün. Özellikle de 130 Dolar üzerindeyken bir de ekonomik verilerin olumsuz açıklanmasıyla birlikte endeksler de gerilemeye başlarsa o zaman bunun anlamı stagnasyonist bir durumun varlığından kaynaklandığı yeninde akıllara gelir ve altın daha da yukarılara ile gidebilir. Bu nedenle bugün ve yarın ABD’den açıklanacak verileri ve bunların borsa endekslerindeki etkilerini iyi izlemek gerekiyor.

Petrol Durmuyor

Dün açıklanan stok verilerindeki beklentilerin dışındaki düşüş, petrol fiyatlarının yükselmesine bir neden daha oluşturdu. Zaten ne zaman petrolün düşmesine neden olan bir açıklama gelse bile petrol önce düşüp ardından güm içinde yükselebiliyor. Petrolün yükselmesine yönelik bir durum oluşmasıysa petrolün yükselmesi için en güzel ortamı hazırlıyor. Petrol fiyatlarındaki yükseliş yavaşlayan ekonomik faaliyetler ortamında doğal değil. Bu bir gerçek. Çin’de bile ekonomik faaliyetler artsa bile artan enerji fiyatları enflasyonu onca üretim bolluğuna rağmen artırmış. Bu durumda petrol fiyatlarının düşmesinin gerektiği kadar açık bir şey yok ama gerçek olan petrol fiyatlarının yüksek olması. Bazen yanlışlar da gerçek olabiliyor.

Yazının Devamını Oku