Euro / Dolar Paritesi Önce Yükselebilir

Son aylara bakıldığında genel itibarıyla yatay bir hareket sergileyen Euro / Dolar paritesi, özellikle volatilitenin gerilediği dönemlerde hemen öncesindeki haftalık hareketlerinin tekrar etmesine neden olmuş.

Dolayısıyla önceki haftalar içinde baskı altında kalan Euro / Dolar paritesinin volatilitesindeki düşüş, Euro’nun haftalık bazda gerilemesine devam edebileceğini gösteriyor. Ancak tabi bunu söylerken şunu da belirtmekte fayda var. Euro / Dolar paritesindeki gerilemenin devam edebilmesi için hafta içinde test edilebilecek 1.5660-15700 aralığının geçilip geçilmemesi de son derece önemli. Bu nedenle olası satış pozisyonlarının alınması ancak yükselişlerin olmasını fırsat bilerek yapılmalıdır.
 
Bunun dışında makro-ekonomik duruma bakacak olursak geçen haftaki durum bu hafta da devam edebilir çünkü konjonktürde herhangi bir değişim ya da sapma olacağı görülmüyor. Bunun anlamı Avrupa ekonomisi yavaşlayan küresel ekonomiyle birlikte baskı altında kalmaya devam edebilir. Bu da yüksek Euro, Euro faizleri ve enflasyon ortamında petrol Euro olumlu haberlerin gelebileceğini işaret değil. Son olarak ABD’den bu hafta içinde açıklanacak tarım dışı istihdam verileri son derece önemli ve Dolar’ın yükselişinin devam edip etmemesine karart verecek.
 
Benim tahminim hafta içinde Dolar’ın tarım dışı istihdam verilerinin açıklanması öncesinde bir miktar gerileyeceği. Bugün belki yatay bir piyasayla karşı karşıya olabiliriz ama yarın bir miktar Dolar’da değer kaybının yaşanacağını ve bununun hafta sonuna kadar devam edeceğini tahmin ediyorum. Ancak Dolar’daki asıl yükseliş hareketi, eğer olursa, hafta sonuna doğru olur. Dolayısıyla hafta ortasına kadar genelde hafif yükselme eğiliminde olan bir Euro / Dolar paritesi görebiliriz.
 
Altın Kısa Vadeli Faizlere Göre Yön Bulabilir
 
Geçtiğimiz hafta faiz piyasasına son derece duyarlı olan altın fiyatları bu hafta içinde de belirsiz petrol piyasası ve Dolar’ın yarattığı belirsizlik karşısında faizlere göre yön bulma eğiliminde olabilir. Yavaşlayan ekonomi ortamında enflasyon yükseliyorsa bu durumun yatırımcıların elde ettiği reel getirilerin ne olacağı nominal faizlere göre belli olurken, enflasyona karşı korunma isteğinin altını hareketlendirdiğini bildiğimiz için bu aralar faizlere altın arasında sıkı bir ilişki görebiliriz. Bu nedenle hafta içinde bir gözünüz faizlerde olsun.
 
Genel kanı şu ki, son zamanlarda olumsuz senaryolar azalırken, ekonomik yavaşlamanın bir miktar azalacağının düşünülmesi ister istemez düşmüş faizlerin toparlanmasına neden olamaya devam edebilir. Bu da altın fiyatlarının hafta içinde gerilemesine neden olabilecek bir faktör. Ancak petrol fiyatlarının olası toparlanması ve Dolar’da görülebilecek gerilemeler, hafta ortasına kadar altının güçlü kalmasına neden olabilir.
 
Altın aslında çok kritik 850 Dolar seviyelerine yakınken bu seviyenin altında 830 Dolar’ın ulaşılması çok kolay olur. Ancak ben Dolar’ın hafta başında gerileyebileceğini ve petrolün de bir miktar toparlanacağını beklediğimden altındaki gerilemeler sınırlı kalabilir.
 
Petrol Dalgalanarak Geriler
 
Geçen hafta petrol stoklarındaki azalmaya rağmen petrol ürün stoklarındaki artış petrole olan talebin azaldığını gösterdi. Diğer yandan Dolar’ın da değer kazanmaya başlaması petrol fiyatının gördüğü zirve seviyeler olan 134’ten 126’lı seviyelere kadar gerilemesine neden oldu.
 
Bence zaten oldukça yüksek olan petrolün önce 123, ardından da 117 Dolar’a kadar bu hafta içinde gerilemesi mümkün ancak genel konjonktürü yaratan, petrol arzının sıkıntılı olabileceği beklentisi var olmaya devam ettiği sürece bu hafta içinde gerilemeler olacak olsa da zaman zaman sert yükselişler de görülebilir. Bu nedenle serbest düşüş beklememek gerektiğini düşündüğümden, hafta içindeki 130 Dolar’a doğru oluşabilecek yükseliş hareketleri bir satış fırsatı yaratabilir. Tabi bunu yaparken petrol ürün stoklarının da yükselmeye devam ettiğini görmek lazım.
Yazarın Tüm Yazıları