Dolar Faizleri Dolar’a Destek Veriyor

Dün Avrupa’dan açıklanan neredeyse tüm veriler Avrupa’da daralma eğilimi gösteren verilerin, başta perakende sektörü olmak üzere, tam aksini gösterdiğini gördük.

Haberin Devamı

Bu durum Euro açısından oldukça olumluydu ancak Petrol fiyatlarındaki gerileme ve ABD’den gelen ekonomik veri açıklamaları çok olumlu olmasa da faizlerdeki yukarı yönlü hareketlenmeler Dolar’a destek verdi.

Dolar bariz bir şekilde yükselme eğilimi göstermeye devam ediyor ve bu sanırım petrol fiyatların aşağı yönlü hareket edecek olmasıyla birlikte devam eder. Benim öncelikli tahminim ekonomik verilerde olumsuz bir veri açıklanmazsa Dolar’ın bugün de toparlanma ihtimali yüksek diyebilirim.

Bugün ABD’den çok önemli veriler peşi sıra açıklanacak. Enflasyon, kişisel tüketim ve gelirler, piyasayı oldukça belirgin şekilde etkileme kabiliyetine sahip olan Chicago satın alma müdürleri endeksi ve Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi açıklanacak.Ancak buradaki en önemli konu petrol fiyatları. Petrol fiyatlarının ilk etapta 123’e doğru hareketlendiği bugünlerde Euro bir miktar daha geriler ama sonraki günlerde yerini yukarı yönlü düzeltmelere bırakabilir.

Haberin Devamı

Altın Düşebilir Ama Dikkat Edilmesi Gerekir

Düşen petrol, yükselen Dolar ve düşen emtia fiyatları altın üzerinde baskı yapamaya devam ederken bir de faizlerin yukarı yönlü hareket ediyor olması altın üzerindeki baskıların iyice artmasına neden oldu. Hafta sonuna girerken petrol fiyatlarında yukarı yönlü hareketler olursa altın güçlü kalmak isteyebilir ama öyle görülüyor ki 870’in altı kırılacak olursa ilk etapta 852 Dolar’a kadar gerileme devam edebilir. Dolayısıyla teknik kırılmalara çok dikkat etmek gerekir yukarıda açıkladığım konjonktür altının düşmesine neden olabilecek ir durum ama unutmayalım ki altın 1030 Dolar’ı gördüğünde de petrol, Euro ve Dow Jones bulunduğu seviyelere yakındı. Dolaysıyla faizleri düşürecek herhangi bir faktör altının yeniden yükselmesine nede olabilir. Bu nedenle dikkat etmekte fayda var.

Petrol Manipülasyonunun Sonuna Gelirken

Dün açıklanan petrol stokları, stokların düştüğünü gösterdi. Bununla birlikte petrol fiyatları 133 Dolar’a kadar bir yükseliş yaptı ancak petrol ürün stoklarındaki yükseliş, artık petrol talebinin azaldığını ancak buna rağmen petrol ürünü stoklarını karşılamak amacıyla stoklardan kullanılan petrolle ürün yapıldığını gösterdi. Bu da petrol üzerindeki baskıyı artırdı. Dün teknik olan 126.60 seviyesine kadar geriledi ve bugün bu gerileme devam ediyor. Bu düşüşün ilk hedefi 123 Dolar. Ama daha düşüş için uzun ir yol olduğu için asıl olarak 117 Dolar’ın altında olmadan düşüşlerin devam edeceğini söylemek zor.

Yazarın Tüm Yazıları