Okan Aybar

Euro’nun Yükseliş Durabilir

21 Mayıs 2008
Dün petrol fiyatlarının yeni rekorlar kırmaya devam etmesi Dolar üzerindeki baskıların artmasına neden olunca Dolar’daki gerileme devam etti.

Avrupa tarafında açıklanan veriler de yükselen petrol, yüksek faizler ve Euro nedeniyle Euro olumsuz olmasına rağmen, petrol fiyatlarındaki olumsuz baskının Dolar üzerindeki etkisinin daha belirgin olması Euro’yu yükseltti. Ne var ki bu baskı Dolar üzerinde kalmaya devam edecek olsa da, artık yavaş yavaş yüksek enflasyon yüksek faiz ve global yavaşlama ortamında Euro’ya zarar vermeye başlayabilir. Bu da Euro’nun gerilemesi ya da yükselişinin duraksaması anlamına gelir.

Önceleri Çin’den gelen ihracat talebi Avrupa’yı ayakta tutuyordu. Artık bu talepte de azalma görülmeye başlayınca Euro’nun yükseliş kolay olmaz. Benim tahminim Dolar cephesinden eskiden neredeyse her gün olumsuz gelirken artık zaman zaman düşük Dolar’ın ve faizlerinin etkisiyle Dolar olumlu havanın artabileceğini düşünüyorum.

Düşmeden Önce 930 Görülebilir

Dolar’ın gerilemeye devam ettiği bugünlerde petroldeki yükselişler altın fiyatlarını yukarı iten faktörlerken, faiz indirimlerinin ABD’de ve İngiltere’de bugüne kadar devam etmesi de altın fiyatlarının yükselmesine neden olmuştu. Artık enflasyon verileri o kadar artış gösterdi ki bunu çekirdek enflasyonda da görmeye başladık. Bu nedenle ilk etapta faizlerdeki yükseliş senaryoları altın üzerinde aşağı yönlü baskı yapacak olurken Dolar’ın da toparlayabilecek olması altının petrol nedeniyle yükselmesine devam edecek olmasına rağmen sonradan gerilemesine neden olur. Bu nedenle ilk etapta 930 Dolar seviyesi görülebilir ve ardından satışlar oluşabilir.

Petrolde Bu Haftanın Yeni Rekoru da Oldu

Her hafta mutlaka rekor kırmaya devam eden petrol fiyatları dün bu haftanın rekorunu da denemiş kırmış oldu. Bugün açıklanacak petrol stokları mutlaka piyasaya etki edecek ama petroldeki yükseliş momentumunun hızı o kadar belirgin ki stok verilerinin yükselişi olsa bile çok etki etmeyebilir. Açıkça bir zorlama ve kasten yapılan fiyat artışları var ve bir zaman sonra piyasa bu yüksek fiyatları reddetmeye başlayacak ama bunu zamanını bilmek çok zor. Öyle sanıyorum ki ekonomik veriler açıklanmaya devam ettikçe petrol fiyatlarının yavaşlatıcı etkisinin petrol talebini kısabilecek olması, petrolün belini kırabilir ama asıl soru ne zaman. Öyle sanıyorum ki bu durum faiz artırımlarının başlaması ve Dolar’ın değer kazanmaya başlamasıyla olacak. Yoksa Araplar yüksel petrolle fonladıkları ABD şirketlerini alımları için sıraya girmezlerdi.

Yazının Devamını Oku

Euro Artık Faiz Gazı Yemiyor

20 Mayıs 2008
Aylardan beri Avrupa Merkez Bankası (AMB) faiz artıracak mı artırmayacak mı meseleleri tartışıladursun, AMB yetkililerinin her enflasyon rakamından sonra kalkıp “gerekirse faiz artırılır” demeçlerinin Euro üzerindeki yükseltici etkiler gittikçe azalmaya başladı.

Bunun yanında ABD’den son zamanlarda açıklanan Dolar olumlu veriler Dolar olumsuz verilerin yanında belirginleşmeye başladığı için Dolar’da Euro’ya karşı yukarı yönlü hareketlenmeler oluşuyor.

Genel durum buyken dün Avrupa ve ABD’den açıklanan ekonomik veriler Avrupa’da enflasyona bağlı olarak ekonomik yavaşlamanın görüldüğü, ancak ABD’deyse düşen faizlerin ekonomiye olan faydaların görüldüğü ortaya çıkınca Dolar haftaya güçlü başladı. Ne var ki petrol fiyatları yine bu haftanın belirleyici faktörü olacak. Petrol fiyatları yüksek kalırsa Avrupa’dan gelecek Euro olumsuz ve Dolar olumlu verilere Euro düşerek cevap vermeyebilir. Belli ki Dolar FED’in Haziran ayındaki toplantısına kadar aşırı bir düşüş yaşamayacağı. Sadece bu durum bile önümüzdeki haftalarda Euro / Dolar’ın gerileyeceği günlerin geldiğini gösteriyor olabilir ama bun öncesinde dalgalanmaların her iki yöne doğru olacağını da düşünmek lazım çünkü dediğim gibi petrol fiyatları Dolar’ın şimdi hemen güçlenmesi için çok fazla yüksek.

Benim tahminim petrol fiyatlarının rekor seviyelerde dolaşırken Euro / Dolar paritesinin en azından yatay veya yukarı yönlü bir duruş sergileyeceği yönünde.

Altın Kısa Vadeli Yükseliş Peşinde

Dolar’ın değer kazanıyor olması, buna karşın petrol fiyatlarının yüksek değerlerde gezinmesi altın fiyatının dünkü sert yükselişinden sonra bir miktar gerileyerek günü hafif bir çıkışla tamamlamasına neden oldu. Beklediğimiz gibi 917 seviyesi görülmese de 914 Dolar seviyesinden gelen satışlar piyasayı 905 Dolar civarındaki destek bölgesine doğru itti. Bugün Dolar’da oluşabilecek olsa da gerilemeler altın fiyatlarının gün içinde yeninden yukarı ataklar yapmasına ve 911 Dolar seviyelerine kadar yükselmesine neden olabilir. Yarınki petrol stokları verileri öncesinde petrol fiyatlarının yüksek değerlerde beklemesi de altının yükselmesine neden olabilir. Ancak emtia tarafında bakıldığında özellikle gıda fiyatlarının dünkü gerilemesi altın fiyatlarının yükselmesinin önünü bir miktar kısabilir. Buna ek olarak faiz indirimlerinin de sonuna gelinmiş olma olasılığı, ki bunu ABD ve İngiltere’de görüyoruz, altın fiyatlarının yükselişlerini sınırlandırabilecek diğer bir durum. Bu durumda yükselişlerin devam edeceğini ancak gün geçtikçe yükseliş hareketlerinin sınırlanacağı bir hafta geçirebiliriz. Olası bir düşüş sanırım haftaya olur.

Ekonomik Faktörler Petrolü Desteklemiyor

127.30 civarındaki rekor seviyelerde dolaşan petrol öyle görülüyor ki bir haber beklentisi içinde. Bu haber sanırım kısa vadede petrol stokları olabilir. Yarın açıklanacak stok verileri acaba çok mu düşük açıklanacak sorusu var ki bu nedenle piyasa petrol satmaktan çekiniyor. Bush’un petrol fiyatlarını düşürmek amacıyla Suudi Arabistan Kralıyla görüşmesinin başarısızlık olarak görülmesi de petrol fiyatlarının yüksek kalmasına neden oluyor ama bütün bu spekülasyonların yanında temel faktörlere bakıldığında petrol fiyatının yükselmesine neden olabilecek bir ekonomik faktör yok. Ekonomik yavaşlama kendini Avrupa’da da gösterirken bunun 3 kıtaya yayılmış olması petrolün talep kıtlığı nedeniyle düşme ihtimalini hala saklı tutarken manipülatif görüşlere bağlı olarak hareket etmeyi sürdürüyor.

Yazının Devamını Oku

IFO verileri belirleyecek

19 Mayıs 2008
Geçtiğimiz hafta ABD’den açıklanan verilerin ardından yükselerek kapanan kapanış yapan Euro / Dolar paritesi ABD’deki ekonomik faaliyetlerin yavaşlamasının görülmesine bağlı olarak baskı altında kalmaya devam edebilir.

Ancak asıl baskı Avrupa tarafından bu hafta içinde açıklanacak olan IFO ve satın alma müdürleri endeksi verileri olacak. Bir süredir enflasyonun yükselmesine bağlı olarak ekonomik faaliyetlerdeki yavaşlamaya rağmen baskı altında kalan Euro, bu hafta içinde açıklanacak enflasyon, beklentiler anketleri, bugünkü durum endeksiyle ne yöne gideceğine karar verecek. Öyle görülüyor ki bir süredir Euro’nun güçlü olmasının olumsuz etkileri ekonomiye yansıdı. Bundan sonra piyasa katılımcıların beklentileri açıklanacak IFO endekslerinle kendisini gösterecek. Eğer IFO verileri beklentilerin altında ya da olumsuz bir görünüme işaret edecek olursa o zaman Euro / Dolar paritesinin yükselişleri sınırlı kalabilir.

Benim beklentim hafta içinde, geçtiğimiz hafta yükselmiş petrol fiyatlarının etkisiyle birlikte gıda emtia fiyatlarının da yükselişlerinin geleceği ve bunu da Dolar’ı baskı altında tutmaya devam edeceği yönünde. Bu nedenle hafta içinde ilk etapta sıkışık seyirler izleyebiliriz ancak hafta ortasına doğru yukarı yönlü hareketlerin gelmeye başlayacağını tahmin ediyorum. Düşüşlerin sınırlı kalacağını düşündüğümden, olası düşüş hareketleri alım fırsatı olarak değerlendirilebilir. Örneğin hafta içinde 1.5450’nin altı kırılmadıkça 1.5480 şu an için yi bir alım seviyesi olabilir.

Altın Bu Hafta da Yükselebilir

Dolar’ın geçen haftaya kadar olan değer artışına bağlı olarak yükselen petrol fiyatları karşısında oldukça sessiz kalan altın fiyatları şimdi artan petrol fiyatı yanında gerileyen Dolar’a ve artması olası tarım ürünlerinin fiyatlarına bağlı olarak yükseliş eğiliminde kalmak isteyebilir. Bu durumda 905 Dolar’ın üzerinde oluşabilecek yükselişler bu direnç seviyensin kırıldığına işaret edecek gibi görünüyor. O halda hafta ortasına kadar eğer petrol fiyatları yüksek kalmaya devam edecek olursa altının 930 Dolar’a kadar tırmanması ile muhtemel. Ancak benim beklentim o ki, altın fiyatları bu hafta içinde 917 Dolar’a kadar tırmanışını sürdürdükten sonra Euro’nun yükselişleri ardından gelebilecek satışlar nedeniyle yükselişin bu seviyede sınırlanabileceği. Yükselişler kapıda ancak sınırlı kalabilir.

Petrolde Belirsizlik Ortamı Devam Ediyor

Geçtiğimiz hafta Bush’un Suudi Arabistan kralıyla yaptığı görüşmede petrol arzının artmasıyla ilgili Bush’un kralı telkin ettiği söylendi. Öncelikle bir ABD başkanı eğer petrol arzının artmasını isteyecek olsa bunu daha kolay yapabileceği Kanada’dan ister. Onların asıl konuştuğunun petrol fiyatları olmaktan çok Arap şirketlerinin ve fonlarının ABD’nin açıklarını fonlanmasıyla ilgili konular olması yeterli. ABD’de zaten Irak’ta petrolün üzerinde otururken, petrol arzının artırılması için Suudi kraldan rica etmesine gerek olmayacak daha onlarca neden var. Asıl sorun petrol fiyatlarındaki kasten yapılan yükselişin ne zaman düzeltmesinin geleceği. Artık her hafta içinde açıklanan petrol stokları verisi de çok fazla önemli olmayabilir dolayısıyla petrolün hareketini beli edecek olan faktörler sanırım öncelikle Dolar’ın değer kazanmaya başlamasıyla kendisini gösterecek. Şu anda da böyle bir durum söz konusu değil.

 

Yazının Devamını Oku

Volatilite Düştü, Dikkatli Olma Zamanı

16 Mayıs 2008
ABD’den dün açıklanan ekonomik veriler son günlerde olumlu açıklanan diğer ekonomik göstergelerin, ki bunların başında yükselen gayri safi milli hasıla verisi vardı, gerçeği yansıtmayabileceğini gösterdi.

 Bu durumda geçmiş haftalardaki açıklanan ve enşasyonun artan faaliyetlerle birlikte yükseldiğini ön gören verilerin aslında maliyet enşasyonunun artmasından kaynaklandığını göstermiş olabilir. Zira aynı durum dün Avrupa’dan açıklanan gayri safi milli hasıla verilerinde de gerçekleşmiş olabilir, çünkü GSMH’nin alt verilerinin bazı öncü göstergeler Avrupa’da olumsuz açıklanmıştı.

Diğer taraftan ekonomik yavaşlamanın global ekonomide kendini gösteriyor olması, dün büyük fonlardan bir tanesinin sonunda petrol alım pozisyonlarının kapatmasına neden olmuş olması gerekiyor ki dün petrol 125 Dolar’dan 120 Dolar’a kadar bir satış yedi. Petrol kendi başına ayrı bir konu ancak piyasadaki kırılma noktalarına yakın da olmamız her türlü piyasa hareketine artık çok dikkat etmemiz gereğini ortaya koyuyor. Volatilitedeki gerileme yakın zamanda 1.53– 1.57 arasında sıkışan Euro / Dolar paritesinin kırılabileceğini gösteriyor. Benim tahminim o ki, bu hafta bir kırılma olması yerine önümüzdeki hafta açıklanacak önemli verileri bekledikten sonra piyasanın yön bulacağı. Ancak bugün için petrol fiyatlarının yeniden yükselmiş olması ve Dolar verilerinin de olumsuz açıklanacağı beklentisinin ağır basması, Euro / Dolar paritesinin 1.5530’ kırıp 1.5580’e kadar yükseleceği beklentisinin oluşmasına neden oluyor.

Altın Güçlenebilir

Son günlerde petrolden çok faizlerin ve dolayısıyla Dolar güdümünde hareket eden altın fiyatları dün AB’den gelen Dolar olumsuz açıklamalar ve faizlerdeki gerilemeyle birlikte altın fiyatlarının değer kazanmasına neden oldu. Elbette petrol fiyatlarının yükselişi de bu durumda etkili oldu. Ancak altın fiyatlarının çok yakın bir zamanda 850 Doların altını hak etmediğini düşündüğümden dünkü beklentim yukarı yönlüydü ve bu durum bugün içinde aynı şekilde geçerli. Petrol fiyatlarının zirve seviyelerinin hemen yakınında bulunuyor olması ve Dolar cephesinden Dolar olumsuz haberlerin gelebileceği beklentisi altının fiyatının yükselmesine ve 905’lere doğru olan kısa vadeli çıkışın habercisi olabilir.

Petrol Belirsiz

Acaba bazı fonlar çıkış yapıyorlar mı sorusu sanırım dün bazı kesimlerin aklındaydı. Global ekonomide görülen küçülmeler ve faaliyetlerdeki daralmalar bir şekilde petrole olan talebi azaltabilir. Özellikle kredi krizinin devam etiği dünyada insanların harcama yapacak parası yokken bir de enşasyondaki tırmanışın diğer emtialardan da kaynaklanıyor olması insanların ve sanayilerin enerji taleplerinde farklılaştırma yaratabilir ve bu olursa kesinlikle petrolün aleyhine bir durum ortaya çıkar. Bunu biz bildiğimiz gibi Stanford Üniversitesi veya Chicago Üniversitesi mezunu akıllı fon yöneticileri de mutlaka biliyordur.

Bu hafta içinde açıklanmış stok verilerinin en azından eksi değerlerde olmaması petrol fiyatının düşmesine neden olabilir ama asıl belirleyici faktör bugünün Cuma günü olması ve Dolar’ın düşebileceği bir gün olması. Dolar’ın düşebileceği bir gün petrolün yükselmesine neden olur. Hafta sonunun son işlem gününde hafta sonunun jeopolitik riskini almak istemeyen yatırımcılar petrol alabilir ama yine hiç bir hareketin normal olmadığı Cuma günlerinde bütün bunların tersi de olabilir elbette. Bugün ne olur diye sorarsanız bunun aslında cevabı “bilmiyorum” ama benim beklentime göre bu petrol fiyatlarının var olan ekonomik konjonktürde düşmesi gerektiği.

Yazının Devamını Oku

Euro Gücünü Şimdilik Koruyor

15 Mayıs 2008
Piyasanın tamamıyla faizlerin güdümünde hareketlendiği bugünlerde, dün açıklanan ABD’nin enflasyon verilerinin düşük açıklanması ki bu biraz sürpriz oldu, Avrupa’nın enflasyon verileriyle karşılaştırıldığında Euro’nun yükselmesini beklerdik ancak ABD’deki enflasyondaki yavaşlamanın stagnasyon beklentilerinin azalmasına neden olduğu için Dolar güçlenme şansını devam ettirdi. Diğer taraftan petrol fiyatlarında da çok hafif bir gerileme olunca Euro’nun yukarı yönlü hareketleri sınırlı kaldı.
Bugün, dünkü veriler sonrasında açıklanacak verilerle birlikte Euro / Dolar paritesinden yukarı yönlü ataklar olabilir ancak bu hareketlenmeler eğer petrol fiyatları yükselmezse sınırlı kalır diye düşünüyorum. Benim tahminim petrol fiyatlarındaki yükselişle karşı korunmak amacıyla Dolar satıldığı için bugün petrolde olabilecek yukarı yönlü hareketler az da olsa Dolar’ı bir miktar olumsuz etkileyebilir. Bu durumda gün içinde 1.5530’a kadar yükselişler olabilir ama bunun üzerinin kolay olmadığını ve ardından yine gerileme olacağını bekliyorum. Son olarak bugün ABD’den açıklanacak NY Eyaleti imalat sektörü verileri ve sermaye girişi verileriyle birlikte açıklanacak kapasite kullanımı ve sanayi üretimi gibi verilerin de Dolar olumlu açıklanabilecek olması ekonomik yavaşlamanın sonuna yaklaşıldığını gösterecek potansiyelde olması da yukarı hareketlerin sınırlı kalabileceğini gösteriyor.
 
Altın Fazla Gerilemez
 
Petrol fiyatlarındaki hafif gerileme ve Dolar’daki toparlanma dün altın fiyatının 880 Dolar civarındaki direncine dahi gelmeden 860’lara gerilemesine neden oldu. Görülen o ki son zamanlarda altın fiyatları Dolar’daki değer kazanmaya veya kaybetmeye bağlı olarak hareket ediyor. Bunun nedeni elbette faizler. Faizlerdeki düşüşün ABD’de duracağı beklentisinin o karda ağır basıyor ki petrol fiyatlarının çok yükseldiği ve borsa endekslerinin yükseldiği bir ortamda altın fiyatları gerilemeye devam ediyor.
 
Benim tahminim altın fiyatının 850 Dolar civarındaki desteğini yeninden test ederek bu seviyden itibaren daha sonra yeninden yükseleceği yönünde. Kısacası 830 Dolar hedefi şu an hala canlı olmasına rağmen benim tahminim bu seviyenin ulaşılmayıp 850 Dolar’dan yenden bir sekme olacağı ve altının bir süre 850’li seviyelerle 905 Dolar arasında dalgalanacağı yönünde.
 
Petrol Ancak 123’ün Altında Düşer
 
Dün açıklanan petrol stoklarındaki yükseliş beklentilerin altında olmasına rağmen fiyatlardaki gerileme daha çok Dolar’ın değer kazanmasıyla gerçekleşti demek mümkün ama artık her zaman dediğim gibi petrol fiyatları arz ve talebini ekonomik faktörlere bağlı olarak değil spekülasyona göre belirliyor. Aslına bakarsanız benzin stoklarının da etkili olduğu bugünlerde benzin stoklarının da genelde düşüş yaşamasına rağmen son zamanlar toparlanması rafineri faaliyetlerinin yüksel olduğunu gösteriyor olması açısından yaz ayların petrolü yükseltici etkisini azaltıyor. Diğer yandan kar realizasyonları petrolü baskı altında tutuyor olsa da petrolün düşmeye bugün fazla niyeti yok. 123 Dolar’ın altı görülmedikçe düşüşten bahsetmek zor ama 123 Dolar’ın altında 119 Dolar’a kadar ilk gerilemenin olması oldukça muhtemel.
Yazının Devamını Oku

Euro Gerileyebilir

13 Mayıs 2008
Petrol fiyatlarının dünkü gerilemesi ve daha da önemlisi ABD’de azalan istihdama rağmen bütçe dengesinde bir miktar iyileşmenin görülmesi dün oldukça Dolar olumlu bir gelişmeydi.

Euro’nun dün güçlenmesinin ardındaki en önemli neden petrol fiyatlarının yeniden rekor seviyelere tırmanmış olmasından kaynaklanıyordu ama aynı zamanda Trichet’in geçen haftaki faiz artırımına yönelik yatığı söylemler de Euro’nun güçlenmesi için yeterli nedenlerdi. Bugün durum aksine paritede bir miktar gerileme görmek mümkün. Öncelikle yüksek Euro, yüksek Euro faizleri ve artan enflasyon yanında yavaşlayan global ekonomik ortam aslna bakarsanız oldukça Euro olumsuz bir durum. Diğer yandan ABD’den hafta içinde açıklanacak perakende satışlar verisi geçen hafta ABD’nin durgunlukta olmadığını gösteren veriler sonrasında daha da önemli.Çünkü eğer perakende satışlar beklentilerden olumlu açıklanacak olursa o zaman ABD’nin durgunlukta olmadığı teyit edilebilir ki bu da faiz indirimlerinin sonu demek olur ve bu da Dolar rallisini başlatabilir. Bu nedenle perakende satışlar verisini yakından takip etmekte fayda var.

Altın Zayıflığını Teyit Etti

Dünkü yükseliş sonrasında yeninden gerileyen altın Cuma günkü yüksek seviyesinin üzerine bile çıkamadan geri dönerek zayıf görünümünü ilk defa dün teyit etmiş oldu. Eğer Dolarda yükseliş petrol fiyatının gerilemesiyle birlikte olursa o zaman altının hafta içinde 850 Dolar’a doğru hareketlenmesini bekleyebiliriz. Bu noktada emtia fiyatlarının da zayıf kaldığını düşünecek olursak, altın fiyatlarının 890 Dolar’ın üzerine çıkmadıkça 830 Dolar seviyesini hedef olarak belirlediğini söylemek mümkün.

Petrolün Çok İşi Var

Petrol artık o kadar gereksiz bir şekilde yükselme eğiliminde kaldı ki sonunda Bush Suudi Arapları uyararak adeta “bu kadar aç gözlülük yeter” dedi. Çünkü petrol fiyatlarındaki artış benzin fiyatları o kadar yükseltti ki bu durum durgunluk risklerini azaltmak isteyen ABD’nin halka verilen parayı petrol üzerinden adeta Arapların cebine gönderme operasyonunu daha belirgin hale getirdi. Petrol fiyatları manipüle edilmiş bir seviyede olduğundan beklenti olarak aşağı yönlü beklentimi korumaya devam ediyorum. Petrol stoklarındaki azalışlar veya artışlar da artık önemli değil. Petrol fiyatlarını bu seviyelerde kalmayacağı ve düşeceği çok açık.

Yazının Devamını Oku

Kar realizasyonu biterse

12 Mayıs 2008
Geçtiğimiz hafta yükselen petrol fiyatlarına ve emtia fiyatlarındaki artışa bağlı olarak Avrupa Merkez Bankası başkanı Trichet Euro faizlerinin güçlü kalması konusunda şahin duruş sergilemesine rağmen, Dolar tarafındaki olumlu gelişmelere bağlı olarak Euro / Dolar paritesinin gerilediğini gördük.
Bu hafta içinde açıklanacak ekonomik veriler ABD’den daha çok olsa bile, Avrupa verileri daha önemli çünkü Trichet’in geçtiğimiz haftaki açıklamaların ardından bu haftaki AB verileri AMB’nin faizleri yüksek tutma isteğini gerçek yönleriyle ortaya koyabilir.
 
ABD tarafına bakıldığında bu hafta içinde açıklanacak ekonomik veriler hem çok hem de önemli olmasına rağmen aslına bakarsanız ne şekilde açıklanacağı az çok beklentilere yansımış durumda ve bu durumda Dolar’ı fazla etkilemesini pek sanmıyorum. Açıklanacak olan sanayi üretimi, enflasyon, bütçe açığı ancak beklentilerin çok dışında gelirse ABD verileri pariteyi etkiler ancak dediğim gibi asıl sürprizler Avrupa tarafından gelirse gelir. Benim tahminim Avrupa verilerinden enflasyon, sanayi üretimi ve istihdamla ilgili verilerin güçlü kalmaya devam ederek petrol fiyatlarının da yükseldiğini dikkate aldığında yukarı yönlü atakların olabileceğini düşünüyorum. Hafta içinde 1.5280 seviyesinin altı kırılmazsa 1.5530’a doğru hareketler olabilir ama haftanın genelinde sıkışık ve yatay bir seyir izleyeceğimizi tahmin ediyorum çünkü yükselen petrol fiyatların yanında bir gerçek de yavaşlayan global ekonomi. Bu durumda paritenin yatay bir seyirde dalgalanacağını tahmin ediyorum.
 
Altında geri gekilmeler görülebilir
 
Dolardaki yükseliş olmasaydı şu belli ki altın bugün en az 930 Dolar civarında olması gerekirdi. Son günlerde petrol fiyatlarındaki yükselişler ve emtia fiyatlarının geneline bakıldığında görülen yükseliş hareketlerinin daha belirginleşmesi, özellikle gıda ürünlerindeki fiyatların gerilemesinin sadece kısa vadeli bir düzeltme olarak kalmasına neden olduğunu gösteriyor. Bu durumda emtia fiyatların yüksekliğinden kaynaklanan enflasyon beklentileri canlı kalaya devam ettikçe Dolar yükselse bile bu durum altın fiyatlarının yüksek kalmasına neden olabilir. Bu hafta içinde petrol fiyatlarında gelebilecek belirgin geri çekilmeler altın fiyatlarını zaman zaman baskı altında tutabilir. Bu durumda hafta içinde aşağı yönlü belirgin geri çekilmeler olsa da bu en azla 850 Dolar civarına kadar gelir. Ondan sonraki hareketler yukarı yönlü olabilir. Eğer alım yapılacaksa geri çekilmeleri beklemek lazım. Altın fiyatları şu an bulunduğu seviyeler olan 885 Dolar ve üzerine gitmesi için Doların belirgin bir şekilde düşmesi gerekiyor ama şu anda bu durum söz konusu olmadığından bugün için aşağı yönlü hareketler olabilir ancak hafta içinde gelebilecek yükselişler altını yatay kalmasına neden olur.
 
Petrol hane halkının cebine dokunmaya başlarsa
 
Petrol fiyatlarındaki yükseklik o kadar belirgin bir hal aldı ki bu durumda sadece sanayi kesimini değil hane haklı ekonomisini de olumsuz etkilemeye devam eder. Son zamanlarda petrol fiyatlarının düşmesine neden olabilecek neredeyse hiçbir faktör fiyata dahil edilmezken, petrol fiyatının yükselmesin neden olacak faktörler ki bunların başında hiç gerçekleşmeyen ancak beklentilerde varlığını sürdüren arz sıkıntısı beklentileri geliyor, petrol fiyatını nihayet 120 Doların üzerine oturmasına neden oldu. Belli ki bu ortamda bir manipülatif bir durum söz konusu. Çünkü büyük bir ihtimalle petrol fiyatını yakın bir zamanda çok aşağılarda göreceğiz ve o zaman kendimize madem bu kadar düşecekti de neden 126 Dolar’a kadar yükseldi diye sorabiliriz. Piyasa son zamanlarda arzdaki belirgin kısıtlamalara bağlı olarak petrolün yükseleceğini düşünürken acaba talepteki kısılmanın yaratacağı etkileri göz önüne alıyor mu bunu bilmiyoruz ama petrol fiyatlarındaki yükseklik en azından Doların yükselme senaryolarını desteklemiyor. Bu durumda ya Dolar gerileyecek ya da petrol fiyatları çok düşecek. Dolar gerilemesini bu hafta beklemediğimden o halde bu hafta içinde petrolde 120 Dolar’ın altına doğru oluşabilecek geri çekilmeler görebiliriz.
Yazının Devamını Oku

Avrupa Merkez Bankası'nın duruşu euro’yu güçlendiriyor

9 Mayıs 2008
Dün petrol fiyatlarındaki yükselişe rağmen bu yükselişe karşın korunmak amacıyla piyasanın Dolar satışı yapmayarak Euro’nun düşük kaldığını söyledim.
Ancak dün Avrupa Merkez Bankası’nın faiz kararından sonra gelen açıklamalarda faizlerin yavaşlayan ekonomik ortamda yüksek tutulmasının nedeninin yükselen enflasyona karşı korunmak olduğunun açıklanmasıyla birlikte AMB’nin şahin duruşu Euro’yu güçlendirdi.
 
Ancak temek ekonomik verilere bakıldığında global ekonomik yavaşlama ihracatla gücünü koruyan, iç piyasasıyla ayakta kalabilen Euro bölgesinin hemen olmasa da çok uzak olmayan bir zaman içinde başını derde sokabilir. Hele faizler yüksekken durumun bu şekilde olması özellikle petrol fiyatlarının yüksek kalmasının devam etmesi durumunda Avrupa’da belirgin kırılmalara neden olabilir. Bu nedenle benim beklentim kısa vadede yükseliş olsa da önümüzdeki haftalarda aşağı yönlü hareket devam edebilir.
 
Bugün içinde 1.5480 önemli bir direnç seviyesi. Piyasa AMB’nin duruşuna tepkisini zaten göstererek piyasa 1.6450’ye kadar geldi. Eğer 15480 kırılırsa gün içinde 1.5530’a kadar çıkar ama çıkış orada sınırlanabilir. Kısaca yatay bir gün geçirebiliriz.
 
Altın karmakarışık
 
Altın fiyatlarının petrol fiyatlarının çok güçlü olduğu bir günde, yukarı yönlü hareketine Dolar’daki düşüşle birlikte başladı. Bunun ardındaki asıl neden her zaman olduğu gibi aslında Avrupa Merkez Bankası ve  İngiltere Merkez Bankası’ndan gelen açıklamalar. Bankaların açık bir şekilde faizleri indirmek istediklerini söylemeleri yükselen enflasyon ortamında altının yükselmesine neden olur ama söylemin aksine faiz indirmeme aslında yakın bir zamanda enerji fiyatlarındaki düşüşün gerçekleşmesinden sonra başlayabileceği anlamına geliyor. Bu durumda da enflasyon azalacağı için altın düşebilir diyeceğiz ama görüldüğü üzere altın üzerindeki belirsizlik sadece ekonomik beklentiler ve merkez bankaların para politikasından dolayı değil aynı zamanda teorik olarak da büyük bir belirsizlik gösteriyor.
 
Bu belirsizlik şuradan belli. Daha önce petrol fiyatları 112 Dolar’ı görerek rekor kırdığında buna bağlı olarak 1030’a yükselen altın fiyatının bugün petrol fiyatı 124 Dolar’ın üzerindeyken ne oldu da  altın fiyatı 900 Dolar’ın altında? Bunun cevabı dediğim gibi faiz politikalarından kaynaklanıyor Merkez Bankaları şahin duruşlarını kesmezse altın fiyatlarının yükselişi yavaş kalır. Bu nedenle aşağı yönlü hareketler için de henüz hazır olunmadığını düşündüğümden bu karma karışık ortamda altın fiyatları yeninden 905 Dolar’a tırmanır ama bu yavaş olur.
 
Rasyonalite kayboldu
 
Dün açıklanan petrol ve petrol ürünü stoklarındaki yükselişe rağmen petrol fiyatları arz sıkıntılarının devam etme beklentisine bağlı olarak yükseldi . Her zamanki gibi petrol fiyatları beklentilere göre yükseldi ama gerçekle göre yükselmeyerek olması gereken primin çok üzerinde kalmaya devam etti. Ayrık petrol fiyatllarının124 Dolar’da olmasının hiç ir şekilde açıklamak mümkün değil zaten bu nedenle de çok ani düşüşler hiç beklenmeyecek sertlikte olabilir ama piyasadaki rasyonalitenin (akılcılığın) bozulması yukarı hareketleri de mümkün kılıyor. O halde biz piyasanın bugün rasyonel mi yoksa akıl dışı mı davranacağını tahmin etmeliyiz. Bu noktada ben her zamanki gibi ekonomik teorilere bağlı kalarak petrol fiyatlarının arz ve talebin aynı şekilde kalmasına, talebin gün geçtikçe yavaşlayan ekonomilere bağlı olarak yavaşlayacağına bağlı olarak düşmesi gerektiğini savunuyorum.
Yazının Devamını Oku