Euro Artık Faiz Gazı Yemiyor

Aylardan beri Avrupa Merkez Bankası (AMB) faiz artıracak mı artırmayacak mı meseleleri tartışıladursun, AMB yetkililerinin her enflasyon rakamından sonra kalkıp “gerekirse faiz artırılır” demeçlerinin Euro üzerindeki yükseltici etkiler gittikçe azalmaya başladı.

Haberin Devamı

Bunun yanında ABD’den son zamanlarda açıklanan Dolar olumlu veriler Dolar olumsuz verilerin yanında belirginleşmeye başladığı için Dolar’da Euro’ya karşı yukarı yönlü hareketlenmeler oluşuyor.

Genel durum buyken dün Avrupa ve ABD’den açıklanan ekonomik veriler Avrupa’da enflasyona bağlı olarak ekonomik yavaşlamanın görüldüğü, ancak ABD’deyse düşen faizlerin ekonomiye olan faydaların görüldüğü ortaya çıkınca Dolar haftaya güçlü başladı. Ne var ki petrol fiyatları yine bu haftanın belirleyici faktörü olacak. Petrol fiyatları yüksek kalırsa Avrupa’dan gelecek Euro olumsuz ve Dolar olumlu verilere Euro düşerek cevap vermeyebilir. Belli ki Dolar FED’in Haziran ayındaki toplantısına kadar aşırı bir düşüş yaşamayacağı. Sadece bu durum bile önümüzdeki haftalarda Euro / Dolar’ın gerileyeceği günlerin geldiğini gösteriyor olabilir ama bun öncesinde dalgalanmaların her iki yöne doğru olacağını da düşünmek lazım çünkü dediğim gibi petrol fiyatları Dolar’ın şimdi hemen güçlenmesi için çok fazla yüksek.

Haberin Devamı

Benim tahminim petrol fiyatlarının rekor seviyelerde dolaşırken Euro / Dolar paritesinin en azından yatay veya yukarı yönlü bir duruş sergileyeceği yönünde.

Altın Kısa Vadeli Yükseliş Peşinde

Dolar’ın değer kazanıyor olması, buna karşın petrol fiyatlarının yüksek değerlerde gezinmesi altın fiyatının dünkü sert yükselişinden sonra bir miktar gerileyerek günü hafif bir çıkışla tamamlamasına neden oldu. Beklediğimiz gibi 917 seviyesi görülmese de 914 Dolar seviyesinden gelen satışlar piyasayı 905 Dolar civarındaki destek bölgesine doğru itti. Bugün Dolar’da oluşabilecek olsa da gerilemeler altın fiyatlarının gün içinde yeninden yukarı ataklar yapmasına ve 911 Dolar seviyelerine kadar yükselmesine neden olabilir. Yarınki petrol stokları verileri öncesinde petrol fiyatlarının yüksek değerlerde beklemesi de altının yükselmesine neden olabilir. Ancak emtia tarafında bakıldığında özellikle gıda fiyatlarının dünkü gerilemesi altın fiyatlarının yükselmesinin önünü bir miktar kısabilir. Buna ek olarak faiz indirimlerinin de sonuna gelinmiş olma olasılığı, ki bunu ABD ve İngiltere’de görüyoruz, altın fiyatlarının yükselişlerini sınırlandırabilecek diğer bir durum. Bu durumda yükselişlerin devam edeceğini ancak gün geçtikçe yükseliş hareketlerinin sınırlanacağı bir hafta geçirebiliriz. Olası bir düşüş sanırım haftaya olur.

Haberin Devamı

Ekonomik Faktörler Petrolü Desteklemiyor

127.30 civarındaki rekor seviyelerde dolaşan petrol öyle görülüyor ki bir haber beklentisi içinde. Bu haber sanırım kısa vadede petrol stokları olabilir. Yarın açıklanacak stok verileri acaba çok mu düşük açıklanacak sorusu var ki bu nedenle piyasa petrol satmaktan çekiniyor. Bush’un petrol fiyatlarını düşürmek amacıyla Suudi Arabistan Kralıyla görüşmesinin başarısızlık olarak görülmesi de petrol fiyatlarının yüksek kalmasına neden oluyor ama bütün bu spekülasyonların yanında temel faktörlere bakıldığında petrol fiyatının yükselmesine neden olabilecek bir ekonomik faktör yok. Ekonomik yavaşlama kendini Avrupa’da da gösterirken bunun 3 kıtaya yayılmış olması petrolün talep kıtlığı nedeniyle düşme ihtimalini hala saklı tutarken manipülatif görüşlere bağlı olarak hareket etmeyi sürdürüyor.

Yazarın Tüm Yazıları