IFO verileri belirleyecek

Geçtiğimiz hafta ABD’den açıklanan verilerin ardından yükselerek kapanan kapanış yapan Euro / Dolar paritesi ABD’deki ekonomik faaliyetlerin yavaşlamasının görülmesine bağlı olarak baskı altında kalmaya devam edebilir.

Haberin Devamı

Ancak asıl baskı Avrupa tarafından bu hafta içinde açıklanacak olan IFO ve satın alma müdürleri endeksi verileri olacak. Bir süredir enflasyonun yükselmesine bağlı olarak ekonomik faaliyetlerdeki yavaşlamaya rağmen baskı altında kalan Euro, bu hafta içinde açıklanacak enflasyon, beklentiler anketleri, bugünkü durum endeksiyle ne yöne gideceğine karar verecek. Öyle görülüyor ki bir süredir Euro’nun güçlü olmasının olumsuz etkileri ekonomiye yansıdı. Bundan sonra piyasa katılımcıların beklentileri açıklanacak IFO endekslerinle kendisini gösterecek. Eğer IFO verileri beklentilerin altında ya da olumsuz bir görünüme işaret edecek olursa o zaman Euro / Dolar paritesinin yükselişleri sınırlı kalabilir.

Benim beklentim hafta içinde, geçtiğimiz hafta yükselmiş petrol fiyatlarının etkisiyle birlikte gıda emtia fiyatlarının da yükselişlerinin geleceği ve bunu da Dolar’ı baskı altında tutmaya devam edeceği yönünde. Bu nedenle hafta içinde ilk etapta sıkışık seyirler izleyebiliriz ancak hafta ortasına doğru yukarı yönlü hareketlerin gelmeye başlayacağını tahmin ediyorum. Düşüşlerin sınırlı kalacağını düşündüğümden, olası düşüş hareketleri alım fırsatı olarak değerlendirilebilir. Örneğin hafta içinde 1.5450’nin altı kırılmadıkça 1.5480 şu an için yi bir alım seviyesi olabilir.

Haberin Devamı

Altın Bu Hafta da Yükselebilir

Dolar’ın geçen haftaya kadar olan değer artışına bağlı olarak yükselen petrol fiyatları karşısında oldukça sessiz kalan altın fiyatları şimdi artan petrol fiyatı yanında gerileyen Dolar’a ve artması olası tarım ürünlerinin fiyatlarına bağlı olarak yükseliş eğiliminde kalmak isteyebilir. Bu durumda 905 Dolar’ın üzerinde oluşabilecek yükselişler bu direnç seviyensin kırıldığına işaret edecek gibi görünüyor. O halda hafta ortasına kadar eğer petrol fiyatları yüksek kalmaya devam edecek olursa altının 930 Dolar’a kadar tırmanması ile muhtemel. Ancak benim beklentim o ki, altın fiyatları bu hafta içinde 917 Dolar’a kadar tırmanışını sürdürdükten sonra Euro’nun yükselişleri ardından gelebilecek satışlar nedeniyle yükselişin bu seviyede sınırlanabileceği. Yükselişler kapıda ancak sınırlı kalabilir.

Haberin Devamı

Petrolde Belirsizlik Ortamı Devam Ediyor

Geçtiğimiz hafta Bush’un Suudi Arabistan kralıyla yaptığı görüşmede petrol arzının artmasıyla ilgili Bush’un kralı telkin ettiği söylendi. Öncelikle bir ABD başkanı eğer petrol arzının artmasını isteyecek olsa bunu daha kolay yapabileceği Kanada’dan ister. Onların asıl konuştuğunun petrol fiyatları olmaktan çok Arap şirketlerinin ve fonlarının ABD’nin açıklarını fonlanmasıyla ilgili konular olması yeterli. ABD’de zaten Irak’ta petrolün üzerinde otururken, petrol arzının artırılması için Suudi kraldan rica etmesine gerek olmayacak daha onlarca neden var. Asıl sorun petrol fiyatlarındaki kasten yapılan yükselişin ne zaman düzeltmesinin geleceği. Artık her hafta içinde açıklanan petrol stokları verisi de çok fazla önemli olmayabilir dolayısıyla petrolün hareketini beli edecek olan faktörler sanırım öncelikle Dolar’ın değer kazanmaya başlamasıyla kendisini gösterecek. Şu anda da böyle bir durum söz konusu değil.

 

Yazarın Tüm Yazıları