Okan Aybar

Petrol euro’yu kurtaramıyor

8 Mayıs 2008
Bir süre petrol fiyatlarındaki yükseliş, Euro’nun da güçlenmesine neden oluyordu ancak son günlerde Avrupa’dan gelen verilerin olumsuzluğu temel nedenlere bağlı olduğundan ekonomide yapısal bozukluklara neden olabilecek bir takım gelişmeler belirmeye başladı.
Daha açık söylemek gerekirse, daha önceden Avrupa’da perakende sektör ya da iç ekonomide daralma varken ve Euro yükseliyorken özellikle Çin’den gelen taleple Avrupa şirketleri faaliyetlerini canlı tutabiliyordu. Bu da ekonominin büyümeye devam etmesine neden oluyordu.
 
Şimdi petrol fiyatları yükseldi ve global daralma belirginleşirken Avrupa’nın perakende sektörü önce vuruldu ve ardından ekonomik yavaşlama da beraberinde Çin talebinin düşmesine neden oldu. Bu konjonktür içinde durum elbette Euro olumsuz ancak aynı zamanda unutmamalı ki Dolar için de olumsuz çünkü global yavaşlama neticesinde ABD’nin ekonomisinde de yavaşlama görülürse ABD’nin de perakende sektörü vurulur. Peki burada belirleyici faktör ne olacak?
 
Son günlerde Dolardaki yükseliş, artan enerji ve gıda maliyetleri nedeniyle artabilecek enflasyona karşı FED’in faiz indirimini durdurabileceği beklentisi oldu. Böyle bir durumda elbette ilk etapta Dolar yükselir ama aynı nedenler, yani enerji ve gıda fiyatlarındaki yükseliş ABD’nin ekonomik canlanma paketi dahilinde devletin vatandaşın cebine koyduğu nakit paranın büyük bir kısmını zaten yedi. Ve zaten yine aynı nedenden dolayı da ABD ekonomisinin güçlenmesini istemeyenler petrol fiyatlarını patlatıyor. Şimdi Euro petrole değil ama Dolar petrole daha bağımlı olacak. Asıl gelmek istediğim nokta da bu. Petrol fiyatlarındaki olası gerileme Euro’nun düşüşün hızlandırabilir ama petrol fiyatlarının yatay kaldığı her gün Euro yukarı doğru 1.5530’a doğru düzeltme yapabilir. Bugün AMB’den açıklanacak faiz kararını da iyi dinlemek lazım. Enflasyon hedeflenmiş bir görünüm oluşursa Euro bugün yükselebilir.
 
Altın kararsız
 
Doların güçlenmesi devam ederken petrol fiyatlarının yükseliyor olması altın fiyatlarının dün yatay hareket etmesine neden oldu. Bugün Avrupa’dan ve İngiltere’den faiz kararları bekleniyor. Emtia fiyatlarındaki yükseliş enflasyona neden olduğu için Avrupa’dan gelecek olan açıklamalar faizleri yüksek tutma eğiliminde olacaklarını gösteriyor. Bu durumda altın fiyatlarının gerilemesi gerekiyor ama emtia fiyatları o kadar yüksek ve petrol o kadar güçlü ki, buralarda bir gerileme görülmeden altında aşağı yönlü bir hareket beklememek lazım. Ancak 862 Dolar ve altında düşüşler beklenmeli ama bugün Dolar’da olabilecek bir aşağı yönlü düzeltme altını yeninden 880’e götürebilir. Oldukça yönsüz birkaç gün geçirebiliriz. Piyasadaki dengeler iyice bozulmuş durumda.
 
Petrol stokları yükseliş durdurur mu?
 
Petrol fiyatları dün yeni rekorlar kırmaya devam ederken bunun hiçbir ekonomik sebebinin olmadığını her zaman olduğu gibi belirtmek istiyorum. Bu yükselişler öyle sanıyorum ki ABD’nin yaptığı vergi geri ödemelerinin büyük bir kısmını yeninden geri almak için yapılan ve ekonomiyi baskı altında tutulması için başka ülkelerin yaptığı hareketler olarak algılıyorum. Eğer ekonomik neden yoksa bunu bu şekilde siyasi nedenlere bağlamak lazım ama bugün açıklanacak olan petrol ve petrol ürün stok verileri beklentilerin üzerinde açıklanacak olursa büyük olasılıkla her gün yaptı gibi bir zirve denemesi yapar ama sonrasında geriler diye düşünüyorum.
Yazının Devamını Oku

AMB’nin duruşu belirleyici olacak

7 Mayıs 2008
Dün petrol fiyatlarında yeni rekorların kırılmaya devam etmesi ve bu hareketlenmenin hızlanarak artması Dolar üzerindeki baskıların da artmasına neden oldu.
Ancak Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) faiz kararı öncesinde Trichet’in söyleyecekleri önemli. Eğer AMB’nin faizlerle ilgili duruşunun faizlerin düşmesi gerektiğini gösterirse durum bir anda Euro olumsuza dönebilir. Bu nedenle Euro / Dolar paritesinde kritik destek seviyelerinin iyi takip edilmesi gerekiyor. Eğer Trichet faizlerin düşmesine yönelik bir konuşma yapacak olursa unutmayalım ki bu durum enflasyonun zirve yapmaya devam etti bir dönemde olması Euro üzerindeki baskıların artmasına neden olabilir.
 
Tabi ki kısa zamanda AMB’nin duruşunu değişeceğini beklememeliyiz. Ben enflasyonun çok yüksek olduğu bir ortamda AMB’nin kolay kolay faiz indirim yönünde konuşacağını pek sanmıyorum ama bir durum var ki o da FED’in faiz indirimlerini durdurabilecek olması. Enflasyon o kadar yükseldi ki, FED bir noktada faizlerin artık düşmesini artık istemeyebilir. Bu sabaha karşı FED’den Hoenig2in yaptığı açıklamalar da aynen bu yönde olduğundan Dolar’ın gerilemesinde duraklama yaşanabilir.
 
Bugün petrole fiyatlarına göre hareketler görmek mümkün. Ama yarına kadar fazla bir yukarı hareket beklememek lazım. Yükselişler satış fırsatı olarak kullanılabilir ama alım ve satım pozisyonların kar ve zararı kısa tutulmalıdır.
 
Teknik seviyeler önemli
 
Dün Dolar’daki gerileme ve petroldeki yükseliş altın fiyatlarının kritik 881 Dolar’ın biraz üzerinde çıkmasına neden oldu ancak daha sonra sert bir satış baskısı altına girerek 881’in altında kapandı. ABD’de faizlerin artık düşüşünde duraklama olacağı piyasada daha belirgin oldukça petrol fiyatlarının yükselişine rağmen altının yukarı yönlü hareketlerinin sınırlı olduğunu görüyoruz.
 
Bugün 871 ve 883 Dolar seviyeleri önemli. Volatilitenin yeniden yükseldiğinin görüldüğü bir ortamda kritik destek ve diren seviyeleri daha da önemli olacağından bahsettiğim bu iki seviyeden hangisi kırılırsa o yöne doğru bir hareket olabilir çünkü henüz temel faktörler altın ve petrol ve buna bağlı olarak diğer emtialarda kendini göstermeye hazır değil ö çünkü faiz politikaları belli değil. Bu nedenle teknik göstergelere göre hareket etmekte fayda var.
 

Petrol zirve mi yapıyor? yoksa yeni bir ralli mi?
 
Nijerya’da petrol boru hatlarına yapılan saldırlar petrol arzını sıkıntıya soktuğu için fiyatlar yükselmeye devam ediyor. Artan talep veya azalan arz henüz yok ama petrol fiyatlarını yükseltecek her hareket fiyatlara yansırken, fiyatların düşmesine yönelik olan hiçbir gelişme fiyatlara girmiyor bu da petrolün olması geren fiyatıyla oldu fiyat arasındaki farkın gittikçe artmaya başlamasına neden oluyor. Eğer petrol fiyatlarında bir düşüş olacaksa bu çok sert bir hareket olacak. Bu nedenle petrolün uzun vadeli bir zirve mi yapıp yapmadığı bugünlerde bekli olacak. Bence şu anda petrol fiyatlarında kurumsal bazda devam eden bir manipülasyon var. Bunu bir aracı kurumun aşağı yönlü beklentilerini söylerken, Goldman Sachs’ın a 200 Dolar beklentilerini söylemesinden bile görebiliriz. Aynı şekilde OPEC başkanı bile bu spekülasyonlara giriyorsa o zaman manipülatif hareketlerin içindeyiz diyebiliriz. Dün Benchmark CO araştırma şirketinden Mark Gilman adında bir analist petrolün bugünkü arz ve talep eğrisine göre asıl fiyatının 40 Dolar olması gerektiğini söylemesi de oldukça dikkat çekiciydi.
Yazının Devamını Oku

Petrol euro’ya güç verdi

6 Mayıs 2008
Dün Avrupa’dan açıklanan olumsuz yatırımcı güveni verilerine ve ABD’den açıklanan Dolar olumlu hizmet sektörü verilerine rağmen, petrol fiyatlarındaki yükselişe bağlı olarak Dolar değer Euro karşısında değer kaybetti.
Ancak Dolar tararındaki verinin Dolar olumlu ve buna karşın Avrupa verisinin Euro olumsuz olması Euro / Dolar paritesinin yükselişinin sınırlı kalmasına neden oldu.
 
Şu anda görülen petrol fiyatlarındaki yükseliş sonrasında herhangi bir geri çekilmenin görülmemesi ve altın fiyatlarının da yükselme eğilimine olması Euro / Dolar paritesinin bugün içinde yükselmeye devam edeceğini gösteriyor.
 
881’in üzerinde hedef 905 olur
 
Petrol fiyatlarının aniden yeniden rekor kırmış olması ve Dolardaki değer kaybı altın fiyatlarının yükselmesine neden oluyor. BU durum zaten beklediğim teknik toparlanma dahilinde olduğu için ilk etapta 871 Dolar hedefine ulaştı ve eğer bu hafta içinde 881 Dolar ve üzerinde bir gecelik kapanış olursa o zaman altın yeninden 900 Dolar’ın üzerine gelebilir. İlk etapta 905 Dolar hedefi var ki bu seviyenin üzerinde oluşacak haftalık kapanışsa hareketin daha da ilerlemesine neden olabilir. Bunun nasıl bir şekil alacağı biraz petrole biraz da Dolara bağlı. Eğer artan petrol fiyatları faiz artışlarına neden olacaksa ya da faiz indirim politikalarının bir kenara itilmesine neden olursa o zaman Dolardaki düşüş yavaşlar ve petrol fiyatlarının yukarı yönlü etkisi azalır. Bu durumda benim daha uzun vadeli beklentime göre bu hafta 905’e yükselse de onun üzerindeki yükselişlerin oldukça sınırlanacağını düşünüyorum ama bugün için yukarı hareket devam eder. 881’e Dikkat.
 
Petrol kontrolü kaybetti
 
Petrol arzının Nijerya’daki olaylara bağlı olarak yavaşlayabilecek olması petrol fiyatların dün yeninde rekor kırmasına neden oldu. Beklentiler petrolün uzun vadede yükseleceği yönünde ama ekonomik faaliyetlerin yavaşlamaya devam ediyor olması ve hatta artık faiz indirimlerinin sonuna yaklaşıldığının düşünüldüğü bir dönemde petrol fiyatlarının yeni rekorlar kırmak yerine artık biraz durulması gereği ortada. Ancak ne artan petrol stokları ne de yavaşlayan ekonomilere rağmen talepteki azalış her fırsatta bence suni olarak petrolün manipüle edilmesine neden oluyor. Bu manipülasyon durmadıkça petrol fiyatının ne olacağını tahmin etmek güç ama bir noktada teoriler ve dengeler yeniden yerine oturacak ve petrol fiyatları gerileyecektir. Artık “petrol fiyatlarının yükseleceğini bekliyorum” demek çok kolay bir tahmin yöntemi haline geldi ama bu durum her teoriyle zıt düşüyor. Bu nedenle petrol fiyatları gerileyecek. Ama eğer bu gerileme yarın akşama kadar olmazsa 125’e de gitmeden gerilemeyebilir.
Yazının Devamını Oku

Euro / dolar momentum bekliyor

5 Mayıs 2008
Geçtiğimiz hafta Dolar faizlerinin düşüş beklentilerinin iyice kırılmasına neden olan ekonomik verilerin açıklanmasından sonra Dolar’ın toparlanmasıyla birlikte Euro / Dolar paritesinde belirgin bir düşüş yaşandı.
Teknik olarak yaşanan düşüşün yüzde 38’lk düzeltmesini tamamlamış olması bu hafta içinde geçen haftanın dibinin altında gecelik kapanış olmaması durumunda, paritenin bu hafta içinde 1.5720’ye kadar yükselebileceğini gösteriyor. Petrol fiyatlarının yüksekliğini de göz önünde bulunduracak olursak, Dolar’ın hafta içinde bir miktar gerilemesini beklemek mümkün.
 
Bu hafta içinde FED eski başkanı Alan Greenspan’in açıklamaları olacak. Bunun dışında AMB’den faiz kararı açıklanacak ve AMB’nin faiz politikası daha da belirginleşecek. Bugünse ABD’den açıklanacak olan hizmet sektörü Tedarik Yönetimi Enstitüsü (ISM) verileri önemli. Geçen haftanın ISM verileri beklentilerin altıda gelmiş ve özellikle de istihdam alt verisinin düşüklüğü Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verisinin de eksi değerlerde açıklanmasına neden oldu. Bugünkü veri de istihdam konusunda önemli, ip uçları verebilir. Eğer ISM verisi beklentilerin oldukça altında açıklanırsa bu haftaki yukarıdaki hedef olan 1.5720’ye yükseliş hızlanır ama verinin beklentilerin üzerinde gelmesi durumunda paritenin 1.5430 civarında yatay hareket ederek günü tamamlayacağını düşünüyorum.
 
Benim nihai beklentim bugün açıklanacak ABD ISM verisinin çok parlak bir görünüm sergilemeyip paritenin yükseleceği yönünde.
 

Hafta ortasına kadar toparlamaya devam eder
 
Dolardaki yükselişin geçen Cuma günü itibarıyla yavaşlamış olması ve petrol fiyatlarındaki yükseliş, Dolar faizlerin ne kadar yükselebileceği konusunda piyasanın daha seçici pozisyonlar almasına neden olabileceği için hafta ortasına kadar altının bir miktar yükselmesini bekleyebiliriz. İlk etapta 870 Dolar birinci hedef olarak gözükse de 870 Dolar’ın üzerinde yükselişler zorlanabilir. Bu durumda hafta içinde 885’e kadar yükselse de bu seviyelerden belirgin satış baskısı oluşabilir ama bu seviyelere kadar yani 870 ve biraz üzerine kadar hareketleri yukarı yönlü beklemek mantıklı. Ancak Dolar’ın yükselerek, örneğin Euro / Dolar paritesinin 1.5360’ın altına geçmesi durumunda ve petrol fiyatlarının 114’ün altına gelmesi durumunda 830’a kadar gerilemelerin olacağını düşünüyorum.
 
Petrolde yükseliş yavaşlar yerini düşüş alır
 
Geçtiğimiz hafta petrol fiyatları 115.30’un altına geçtiğinde 108 seviyesi hedef olarak görülüyordu ancak 116 ve üzerine kadar hafta sonuna girerkenki sert yükseliş bu senaryosunu bozmuş gibi gösterse de benim beklentim petrol fiyatlarının aşağı yönlü trendinin başladığı yönünde olduğu için yükselişlerin sınırlı olacağını düşünüyorum. Zaten petrol fiyatlarının öyle bariz bir şekilde ani göstere göstere 108’e nasıl gideceğini kendi kendime sorguluyordum ki petrol fiyatları göz açıp kapayana kadar 116’lara ulaştı. Petrol fiyatlarının bu yükselişi benim aklıma düşüş öncesi bir hareket gibi geliyor. Yani eğer 120 Dolar seviyesi ulaşılmayacaksa o zaman petrol fiyatlarında gerileme görmek mümkün. Düşüş senaryosunu bozacak tek durum petrolün yeninden 120’nin üzerine yükselmesi ki ben bunu beklemiyorum. Bu hafta içinde gerilemeler mutlaka gelecektir.
Yazının Devamını Oku

Euro düşme eğilimine girebilir

1 Mayıs 2008
FED, gecelik borçlanma oranını 25 baz puan indirerek yüzde 2.25’ten yüzde 2.00’a kadar indirerek ekonomik faaliyetlerdeki daralmayla ilgili olumsuz beklentilerin artık yavaş yavaş sonuna geldiğini öngördüğünü gösterdi.
FED’den iki yetkilinin faiz indirmeme yönünde oy kullanmış olmasıysa oldukça Dolar olumlu olsa da bunun asıl içeriğini önümüzdeki haftalarda açıklanacak toplantı tutanaklarında göreceğiz.
 
Avrupa’da duruma bakacak olursak AMB faiz artırım yönündeki eğilimini göstermeye devam ederken ekonomik veri açıklamaları her geçen gün ekonomik büyümenin yüksek faizler ve Euro nedeniyle zora gireceğini gösteriyor. Bu nedenle Avrupa’dan gelen açıklamalarda global ekonomik faaliyetlerdeki gerilemenin gölgesinde olduğu için Euro olumsuz.
 
Bugün ABD’den açıklanacak olan istihdam verileri Euro’ya yön verecek. Öyle görülüyor ki, geçen haftaki olumlu istihdam verileri sonrasında iş başvurularında bir artış olabilir, ancak eğer bunun aksine bir veri açıklanacak olursa paritenin düşmeye devam etmesini bekleyebiliriz. Ancak benim tahminim olası bir gerilemeden önce paritenin 1.5780 seviyesine kadar yükseldikten sonra başlayacak düşüş hareketi 1.53’e kadar devam edebilir. Tabi bu bugünlük bir beklenti değil ancak haftalık bazlı bir beklenti. Günlük açıdan düşündüğümüzde petrol fiyatlarındaki yatay duruş, bugün Euro’nun düşüşlerinin kısa süre olduktan sonra yeniden yükselişlerin geleceğini gösteriyor.
 

Faizler baskı Yapabilir
 
Uzun bir süredir faizlerdeki düşüşün devam edecek beklentisine bağlı olarak dün altın fiyatları beklediğimiz 860 Dolar seviyesine doğru geriledikten sonra borsa endekslerindeki yükselin yerini geçici bir düşüşe bırakmasıyla birlikte bir miktar yükselerek kapandı. Burada altın fiyatlarının ana hedefi 850 Dolar seviyesi. Faizlerdeki düşüş beklentisinin azalması ve borsalarda yaşanabilecek yükselişler ve Dolar'ın toparlayabilecek olması altın fiyatları üzerinde baskı yapmaya devam edecek. Zaman zaman yükselişler olabilir ama bu yükselişlerin kısa vadeli olup bir satış fırsat olabileceğini düşünüyorum. Örneğin 890 Dolar ve üzerindeki fiyatlarda yapılabilir ama 905 Dolar ve üzerinde satış pozisyonları kapatılmasıdır.
 
Petrolde düşüş devam eder ama önce bir yükselir
 
Dün açıklanan petrol stokları beklendiği gibi yükselirken, benzin stoklarındaki düşüş beklentilerin altında kaldığı için oldukça olumlu br durum oluştu ve petrol fiyatları gün içinde 113 Dolar’a kadar geriledi.Petrol fiyatlarında son günlerde yaşanan düşüş teknik olarak 1132n altında kapanması durumunda 108 Dolar’ın kaçınılmaz olduğunu gösterebilir ama öncesinde benim tahminim yukarı yönlü atakların gelebileceğini düşünüyorum. Çünkü eğer piyasa gerçek anlamada bir satış yapmak üzere hazırlanıyorsa fiyatlarının bugün yükselmesi gerekiyor. Özellikle Dolar’ın da bugün gevşeyebilecek olması petrol fiyatları yeninden 116’nın üzerine gitmesine enden olabilir. Bundan sonra yeninden düşüş hareketi başlar.
Yazının Devamını Oku

Euro / dolar teknik gücünü kaybediyor

29 Nisan 2008
Geçtiğimiz hafta 1.5780’nn altını geçerek aşağı yönlü güçlü bir sinyal veren euro/dolar paritesi, ABD’den gelen şirket karlılıklarının artmasıyla Dolar lehine hareketin güçlenmesine neden oldu.
Diğer yandan yükselen enflasyon nedeniyle FED’in artık faiz indirimlerini yavaşlatacağı ancak buna karşın Avrupa Merkez Bankası'nın  faiz artırmayabilecek olması, Euro üzerindeki baskıların artmasına neden oluyor.
 
Her ne kadar petrol fiyatlarında dün OPEC 200 Dolar gibi bir spekülasyon yaptıysa da dün petrol önceki zirvesini geçemedi ve trendin üst seviyesinden itibaren inişe geçti. Dolayısıyla her ne kadar petrol de güçlü gözükse de altın fiyatlarının zayıflığı Euro’nun potansiyel zayıflığını ortaya koymaya devam ediyor. Ben bu hafta içinde 1.55 seviyesinin altına geçileceğini tahmin ediyorum ama olası sürprizlere de dikkat etmekte fayda var. Bu hafta açıklanacak tarım dışı istihdam ve onun öncesinde açıklanacak olan tedarik yönetimi enstitüsü endeksinin alt endeksi olan istihdam endeksine dikkat etmek gerekiyor. Bu veri çok olumsuz gelmezse düşüş devam edebilir. Yükselişler satış fırsatı olarak değerlendirilmeli diye düşünüyorum. 1.5550’nin altında olabilecek gecelik bir kapanış paritenin 1.53’e kadar inmesine neden olabilir.
 
Altın zayıf
 
Doların yükselme eğilimine girmiş olması petrol fiyatları rekorlar kırsa da altın alınmaması için yeterli bir neden olmaya devam etti. Dolardaki yükseliş artık faizlerdeki gerilemenin sonuna gelindiği kanısının yaygın olmasıyla oluşması, altın fiyatların iyice baskı altında kalmasına neden olabilir. Bir de bu dönem içinde yani bugün veya yarın petrol stoklarında yukarı yönlü sürprizler oluşursa altın fiyatlarının yeninde gerilemesi mümkün. Bu hafta içinde eğer çok sürpriz bir durum olmazsa altın en fazla 905 Dolar seviyesine kadar yükselir. Bunun haricinde aşağı yönlü ilk kademede 870 ve ardından 850 Dolar hedefinin haftaya kadar ulaşılabileceğini düşünüyorum.
 
Petrol trendini tamamladı
 
OPEC dün petrol fiyatının 200 Dolar’a kadar yükseleceğinden bahsederken aslında bir yandan petrol alan gelişmiş ülkeleri tenkit etmek istedi. Petrol fiyatlarının yüksekliğinden devamlı bir yakınma içinde olduğunu ancak petrolün yükselmesinin nedenin vergiler ve petrol dışındaki diğer nedenlere bağlı olduğu bilindiği için OPEC’in 200 Dolar hedefini hemen yanlış algılamamak lazım.
 
Petrol bugünlerde ekonomik faaliyetlerdeki yavaşlamayla talebi gün geçtikçe azalmaya devam ediyor. Sadece arz tarafındaki sıkıntılara bağlı olarak nedeniyle yüksek kalan petrol fiyatları kısa vadede gerilemeye başlayabilir. Teknik olarak direnç seviyesinin iki defa dendikten sonra trendini tamamlayan petrolün bugünlerde ilk etapta 112 Dolar’a kadar gerilemesi mümkün.
Yazının Devamını Oku

Dolar faizleri ve petrol belirleyici olacak

28 Nisan 2008
Geçtiğimiz hafta Avrupa’dan açıklanan olumsuz IFO verileri ve buna karşın ABD’de likidite krizinde en kötünün sonuna gelindiği inancıyla faizlerde görülen yükselişler Dolar lehine oldu.
Bir süredir 1.60 civarlarında oluşan direnç seviyesinin kırılması yerine sıkışmanın yaşandığı 1.5780 seviyesinin altı geçilerek sıkışma aşağı yönlü kırıldı.
 
Bu hafta içinde ABD’den açıklanacak tarım dışı istihdam ve satın alma müdürleri endeksi, konut piyasasıyla ilgili veriler yanında faiz kararı açıklanacak. Faiz kararı ve sonrasında FED gelen açıklamalar oldukça öneli olduğundan ve petrol fiyatlarının arzın tehlikeye girmesiyle birlikte yeninden yükselerek rekor seviyelerde bulunmasından paritenin hafta ortasına kadar yükselme eğiliminde olmasını bekleyebiliriz.
 
FED’den açıklanacak faiz kararına göre ve tabi petrol fiyatlarına bağlı olarak paritenin 1.55 hedefine doğru yönelip yönelmeyeceğini sanırım bu hafta görebiliriz. Bugün içinde Avrupa’dan açıklanacak banka sektörü karlılıkları piyasaya yöne verebilir. Deutsche Bank’ın son be yıl içinde ilk defa zarar açıklaması beklendiği için bu durum paritenin yükselişini sınırlı tutabilir.
 
Altın kısa vadede toparlayabilir
 
Petrol fiyatlarındaki yükseliş ve hafta ortasına kadar FED’in faiz indirme beklentilerine bağlı olarak Dolar’ın bir miktar düşme eğiliminde olabilecek olması, altın fiyatının artmasına neden olabilir. Geçtiğimiz hafta 896 seviyesinin geçilmesiyle birlikte altın fiyatları 850 hedefini oturtmuş oldu ancak bu hafta içinde geçen haftanın destek seviyeleri bu hafta direnç seviyeleri olarak denenebilir. Emtia fiyatlarının güçlü olduğunu göz önünde bulundurursak çok kısa vadede 905 Dolar’a kadar bir tırmanış olabilir ama bundan sonra altının yeniden aşağı hareketlenmesi muhtemel.
 
Petrol başına buyruk yükselmeye devam ediyor
 
Nijerya’da petrol boru hatlarına yapılan saldırılar ve BP çalışanlarının grev yapmasına bağlı olarak petrol fiyatları geçtiğimiz hafta düşüşünü yarıda kesip yeniden yükselerek bugün rekorlar kırmaya devam ediyor. Bu hafta içinde açıklanacak ABD’nin stok verileri ve bu son gelişmeler çerçevesinde petrol fiyatları yön bulacak. Ancak petrol fiyatlarındaki bu durmak bilmeyen yükseliş sonunda talebin kesilmesiyle sonuçlanabileceği için petrol fiyatlarının düşme ihtimali var ama bu dinamiğin ne zaman devreye gireceğini sadece olduğu zaman göreceğiz.
Yazının Devamını Oku

Hedef 1.55 ama bugün ulaşılmaz

25 Nisan 2008
Uzunca bir süredir 1.58 – 1.60 arasında hareket eden Euro / Dolar paritesi düşen volatiliteyle birlikte nihayet br yöne doğru kırılma kararı verdi.
Bu kırılma Avrupa’dan gelen oldukça olumsuz IFO endekslerine ve ABD’den gelen son derece olumlu istihdam verilerine bağlı olarak gerçekleşti. Avrupa’da IFO beklentiler ve bugünkü durum endeksi beklentilerin altında açıklanınca Avrupa’nın yüksek Euro ve faizlerde olumsuz etkilendiğini ortaya koydu. Diğer yandan ABD'den açıklanan iş başvurularının sert bir şekilde azalma göstermesi, ABD’de perakende sektörünü yakından ilgilendiren istihdamın toparlanmasına neden oldu.
 
Bu kırılma 1.5780’den itibaren başladı ve ulaşması gereken hedef ilk etapta 1.55 olarak gözüküyor. Ancak bugün Cuma günü olması dolayısıyla genelde ters hareketlerin görülebileceği ir gün olması dolayısıyla düşüşler sınırlı kalabilir ve eninden 1.5780 seviyesine doğru ataklar olabilir. Bunun olmasını tetikleyecek olan faktör Michigan Üniversitesi tüketici güven anketi olabilir. Eğer bu anket geçen haftalarda olduğu gbi olumsuz açıklanırsa yukarı yönlü ataklar gelebilir. Çünkü dikkat ederseniz petrol fiyatlarında henüz belirgin aşağı yönlü hareket olmamışken, Dolar / Yen paritesi de 105’in üzerini geçemedi. Kısaca piyasalar arası gelişmeler Euro / Dolar’ın henüz aşağı yönlü ir momentum kazanmadığını gösteriyor. Bu nedenle bugün düşüşler devam edebilir ama eğer özellikle petrolde aşağı yönlü hareket devam etmezse, parite sonradan yeniden yükselebilir.
 
Altın da petrole ve dolar’a bağlı
 
Petrol fiyatlarının gerilemesi ve Dolar’ın değer kazanması, 896 seviyesinin kırılmasıyla birlikte dün altının 850 Dolar hedefiyle gerilemesine başlamasına neden oldu. Eğer bugün Dolar gerilemezse, o zaman ilk etapta 870 Dolar kısa vadeli kaçınılmaz hedef olacaktır. Bunun da altında 850 Dolar ulaşılabilir. Bunun dışındaki senaryoda yani Dolar’ın bugün değer kaybetmesi durumunda ki eğer petrol fiyatlarının yükselmesiyle birlikte olursa o zaman, yeninde 905 seviyesi direnç olarak denenebilir. Michigan Üniversitesi tüketici güven anketi ve petrol fiyatları bugün neredeyse tüm piyasaları etkileyeceği için altını da etkileyebilir.
 
Beni beklentim o ki, Dolar faizlerinin dünkü sert yükselişi altının yükselişini sınırlı tutabilir. Bu da aşağı yönlü baskıların artmasına neden olacaktır.
 
Dolar’ın yükselişi petrolü düşürdü
 
Bir süredir Dolar’ın gerilemesine bağlı olarak yükselen petrol fiyatları, dün Dolar’ın kendi dinamikleriyle yani faizlerindeki yükselişle birlikte yükselmeye başlaması, petrol fiyatının düşmesine neden oldu. Ancak bu hafta içinde petrol stoklarının artması petrolün olası düşüşünü muallakta bıraksa da, son günlerde Bush yönetiminin Orta Doğu’yla ilgili bir anlaşmanın olacağını söylemesi en azıdan jeopolitik risklerin azalmasına neden olduğundan hafta sonuna girerken eğer Dolar’daki toparlanma devam edecek olursa petrol de istemeyerek gerileyebilir. Kısaca bir düşüş olursa bu sınırlı olur ve yükselme ihtimali düşme ihtimalinden daha yüksek kalmaya devam ediyor.
Yazının Devamını Oku