Euro / Dolar’da Hafta İçinde Gerilemeler Olabilir

Geçtiğimiz hafta yüksek enflasyon, yüksek faizler ve yüksek Euro'nun Avrupa ekonomisi üzerindeki olumsuz yavaşlatıcı etkileri açıklanan ekonomik anketlerle, sanayi üretiminin yavaşlamasıyla ve perakende sektöründeki büyümenin belirgin şekilde azalmasıyla gördük.

Haberin Devamı

 Bu arada FED tutanakları da faizlerin gerileme eğiliminde kaldığını ve yakın zamanda faiz artırmaktan uzak olduğunu bir defa daha göstermişti. Petrol fiyatları artık Euro ve Dolar üzerinde de olumsuz etkiye devam ediyor. Ancak bu yüksekliğin AMB yetkililerinin, “yükselen enflasyon ortamında faiz artırırız” şeklinde gelecek açıklamaları, Euro'nun ataklarının gerçekleşmesine neden olabilecek olsa da artık bunun etkileri daha az görülebilir. Bu hafta içinde Euro / Dolar paritesinde aşağı yönlü hareketlenmeler olacaktır ancak bu  gerilemelerin sınırlı kalacağını tahmin ediyorum.

Geçen hafta 1.5680 önemliydi ama bu haftanın önemli destek seviyesi 1.5630. Bu seviyesinin altındaki günlük kapanışlar Euro / Dolar paritesinin yükselişini sınırlandırabilir. Ancak petrol fiyatlarındaki yükselişi ve altının geçe haftaki yükselme eğiliminin güçlü oluşu, Euro’nun gerilese de 1.5630 desteğinde tutunacağını gösteriyor. Yeni bir alım yapmak için bence bugün erken. Bence bu hafta başında geçen haftalardan gelen alıp pozisyonları geçici bir süre kapatılablir ve yeni bir alım yapmak için gerilemeleri beklemekte fayda olduğunu düşünüyorum.

Haberin Devamı

Altın, Yükseliş Öncesi Düzeltme Yapabilir

Geçtiğimiz hafta petrol fiyatları kadar çok yükseldi ki altın fiyatları da yükselen petrolle birlikte gerileyen Dolar’ı da arkasına alarak 938 Dolar direncini test etti. Bu hafta içinde altının güçlü kalmaya çalışacağını düşünüyorum. Eğer bu hafta içinde petrol fiyatları yeni rekorlar kırma deneleri yapacak olursa 950 Dolar seviyesi kaçınılmaz olur ancak Dolar’ın hafta içinde bir miktar toparlama eğiliminde olabilecek olması ve petrol fiyatlarının gelen kar realizasyonlarıyla bir miktar gerilemesi altın yeninden 910 Dolara kadar gerilemesine neden olabilir. Ancak hafta içinde 935 Doların üzerinde olabilecek gecelik kapanış 950 Doları kaçınılmaz kılar.

Petrol Belirsizliğini Koruyor

Doların düşüşü yavaşlasa da, ekonomi durgunlukta olsa da petrolün arzında bir düşüş olmasa da petrol fiyatlarını yükselmeyi bırakmıyor. Belli ki petrol fiyatları birkaç grubun elinde istendiği yere götürülebiliyor. Petrol bence bir varlık transferi emtia haline geldi ve bu yolla petrol sahibi ülkeler zengin edilmeye politik bir baskıyla devam ediyor. Durum bu olunca hiçbir ekonomik kuram çalışmaz ancak düşüşü beklemek lazım. Yani petrolün bu seviyelerde kalması ekonomileri durdurabilir. Petrol bu hafta her yere gidebilir ama 130 Dolar’ın altının görülmesi gerekiyor.

Yazarın Tüm Yazıları