Kötünün İyisi Hangisi?

Avrupa ekonomisi üzerinde yüksek enerji maliyetleri, yüksek faizler, yavaşlayan global ekonomi, güçlü Euro gibi nedenlerin yarattığı olumsuz etkiler her gün görülmeye devam ediyor.

Bu durumda paritenin ne olacağını bilmek için Dolar’ın mı yoksa Euro’nun mu daha kötü olacağını anlamamız gerekiyor. Yani kötünün iyisi kim?
 
Şu sıralar Avrupa ekonomisinden olumlu haberleri ve yükselen Euro’ya fazla alışageldiğimiz için Euro’nun düşüş senaryoları belki aklımızda oluşmuş değil ancak eğer Avrupa üzerinde yukarıda bahsettiğim olumsuz durumlar varlığını hissettirmeye devam edecek olursa, ABD’deki vergi geri iadelerinin ve faiz indirimlerinin yarattı olumlu etkilerin ekonomiye yansımaya başlayacağı bugünlerde Dolar kötünün iyisi olabilir. Bu da paritenin yukarı yönlü hareketlerinin sınırlanmasına nende olabilir. Bu sabah Almanya’dan açıklanan düşük tüketici güveni Euro üzerinde baskı yaptı. Aynı şekilde bu akşam üstü ABD’den açıklanacak Richmond ED endeksi ve konut fiyatları verisi beklentilerden olumlu açıklanırsa durum oldukça Dolar algılanabilir ve bu da paritenin gerilemesine neden olur. Bu nedenle öncelikle verileri beklemek lazım ama benim beklentim paritenin ABD’den gelecek verilerin yeterli olmayacağı ve bugün bir momentumun piyasada oluşmayacağı yönünde. Yani nispeten yatay bir hareket görebiliriz.
 
Artan Petrol, Düşen Gıda Fiyatları Altını Dururdu
 
Altın fiyatları uzunca bir süredir oldukça sesiz kaldı. Daha doğrusu petrol fiyatlarındaki yükseliş ancak buna karşın tarım ürünleri emtialarındaki geri çekilmeler enflasyonun yükselmesine neden olsa da tarım ürünlerinin fiyatlarındaki geri çekilmeler önümüzdeki aylarda enflasyonun yavaşlayacağını gösterdiği için altın fiyatları petrolü hemen takip etmiyor. Bu arada Dolar’ın da güçlü kalması, daha doğrusu Dolar dışındaki diğer ekonomilerinde artan enerji maliyetleri yüzünden dengelerinin sarsılmaya başlaması Dolar haricindeki para birimlerinin zayıflamasına neden olunca Dolar’ın göreceli yükselişi altının sesini kıstı.
 
Burada altının 930 Dolar’ın üzerinde nasıl hareket edeceği önemli. 935 Dolar’ın üzerinde olabilecek bir kapanış, altının rahatlıkla 980’e çekebilir. Ama eğer petrol fiyatlarında bir gerileme olursa bu durum tersine dönebilir. Benim beklentim 935 Dolar’ın üzerindeki fiyat hareketlerinin önümüzdeki hafta altını 980 Dolar’a kadar yükselteceği yönünde ama yine de alım yapmak için teknik kırılmaları beklemek lazım.
 
Petrol, Kurtlar Piyasası
 
Nijerya’da petrol kuyularına yalpan saldırılar petrolün arzının günlük 150 Bin varil azalmasına neden olunca petrol fiyatları dünkü kısa seansında 133 Dolar’ın üzerinde kalmaya devam etti. OPEC başkanının, petrol fiyatlarının yükselmeye devam edeceğini savunması da petrol fiyatının beklentilerini yukarı çekerken, ekonomik faaliyetlerdeki olası yavaşlama şu an petrol fiyatının aşağı hareketine neden olabilecek tek faktör. Öyle görülüyor ki bu nedene bağlı olarak petrol fiyatlarının aşağı yönlü hareketini ön görmek bugüne kadar biraz saf bir duruş olmuş. Ne ayı ne boğa piyasası, petrol piyasası bugünlerde kurtların elinde ve ne olacağı hiç belli olmaz.
Yazarın Tüm Yazıları