Her çocuk anaokullu olacak

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 5 yaş grubunda okul öncesi eğitim hedefinin yüzde 100 olduğunu söyleyerek 40 bin ana sınıfı açılacağını açıkladı. Bakan Özer, eğitim editörleriyle yaptığı toplantıda şunları söyledi:

Haberin Devamı

İSTEYEN HERKES İÇİN ÜCRETSİZ

* “Tüm çocukların okul öncesi eğitime erişimini sağlamak zorundayız. Hedef 5 yaş için yüzde 100. Zorunlu olmayacak ama isteyen herkesin hiçbir ücret vermeden gidebileceği okulları hazır edeceğiz.

* 3 bin yeni anaokulu, 40 bin ana sınıfı yapacağız. Bu konuda İstanbul’un dezavantajlı bölgelerine ağırlık verilecek, halen 157 anaokulu var, 1000 yeni okul yapılacak.

* Son 20 yıl içinde 5 yaşın okullaşmasına ağırlık verilmiş. 5 yaşta yüzde 78 olan okullaşma oranını yüzde 100’e, 4 yaşta yüzde 35 olan okullaşma oranını yüde 70’e, 3 yaşta yüzde 14 olan okullaşma oranını yüzde 50’ye çıkarmayı hedefliyoruz.

* 2022 sonunda 1000 anaokulumuz olacak. Dezavantajlı bölgelere ve Doğu Anadolu Bölgesi’ne ağırlık vereceğiz.

TATİL ÖNCESİ 521 SINIFA KARANTİNA

Haberin Devamı

* Ara tatil öncesinde 521 sınıf karantinadaydı. En büyük avantajımız öğretmenlerimizin aşılı olması. İkinci doz aşı olup antikor oluşturanların oranı yüzde 92. Öğretmenlerimiz örnek teşkil ettiler.

* Birinci öncelik okulları yüz yüze eğitime açık tutabilmek. Okulların öğrenme dışında anlamlar taşıdığı salgınla ilk defa görüldü çünkü mağduriyetler oluştu. Okullar, toplumdaki eşitsizliklerin ortadan kalktığı yerlerdir.

Her çocuk anaokullu olacak

* Okullar, ancak tüm okullardaki tüm sınıfların karantinada olması ya da salgınla ilgili olağanüstü gelişmeler yaşanması halinde kapanabilir, aksi takdirde açık kalacak. Okullar açık kalmaya devam edecek ve buna çok ihtiyacımız var.

* Okullarda temizlik elemanındaki eksikliği tamamlamaya çalışıyoruz. Toplam 115 bin temizlik elemanı var. 10 bin daha alacağız 125 bine çıkaracağız.

6 VE 10’A DA KURS GELİYOR

Yüz yüze eğitim yapılmadığı dönemde tüm sınıf seviyelerinde öğrenme kayıpları yaşandığına dikkat çeken Özer, 8. ve 12. sınıfların yanı sıra 6. ve 10. sınıf öğrencileri için de destekleyici kurslar açılacağını söyledi. Özer, pandeminin olumsuz etkilerini azaltmaya yönelik çalışmalarla ilgili de şöyle konuştu: “Okullar arasındaki başarı farkı giderek azalıyor. Amacımız fırsat eşitliğini artırmak, okullar arası başarı farkını en aza indirmek, herkesin en nitelikli okula erişmesini sağlamak. Öğretmenlere yönelik de kapsamlı bir eğitim programı aralıkta başlayacak. Eğitim paketinin odak noktası eğitim sistemine yeni giren öğretmenler olacak.

Haberin Devamı

KAYIPLAR GİDERİLECEK

İlkokulda tüm sınıf seviyelerinde kayıplar var. Okuma yazma ile ilgili yardımcı kaynaklar devreye girdi, yetiştirme kursları açtık, açmaya devam ediyoruz. Öğrencilerin öğrenme kayıplarını kaldırmak için onları destekliyoruz. Aynı zamanda psikososyal gelişimleri özel eğitim rehberlik hizmetleri kapsamında takip ediliyor. Yaklaşık 10 milyon öğrenci ve 4 milyon velimiz bundan yararlandı.”

 

 

Yazarın Tüm Yazıları