Tüketici için büyük kolaylık fiyata etkisi ise tartışılır

HAZİNE, trafik sigortası primlerinin beklendiği gibi düşmemesi üzerine yeni bir model geliştirdi ve bunu da Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek kamuoyuna duyurdu.

Haberin Devamı

 Öncelikle şunu belirteyim, trafik sigortası primleri düşmüyor değil. Mayıs ayında 571 lira olan ortalama trafik fiyatı, ağustos sonunda 513 liraya geriledi. Yani, dört ayda primler yüzde 12’ye yakın düştü. Ancak Mehmet Şimşek’in de söylediği gibi, fiyatlardaki bu düşüş beklentileri karşılamadı. Karşılamadığı için de Hazine, yeni bir uygulama başlattı.

 

UYGULAMA NASIL OLACAK?

 

Yeni model, fiyatları düşürür mü, düşürmez mi; bunu zaman gösterecek, ama tüketicinin hayatını kolaylaştıracağı kesin. Şöyle ki; sigorta şirketleri, uyguladıkları trafik primini, internet sitelerinden, yasal olarak yayınlamak zorundaydılar. Tüketiciler de TC kimlik numarasını ve araç plakasını girerek, hangi sigorta şirketinin, kaç paraya sigorta yaptırdığını öğrenebiliyordu. Böylece en ucuz trafik poliçesini yaptırabiliyordu. Ancak bu sistemin, 30 şirketin internet sitesine ayrı ayrı girilip, ayrı işlem yapılması gibi zorluğu vardı.

 

Haberin Devamı

İşte yeni model, bu zorluğu ortadan kaldıracak. Tüketici, Sigorta Bilgi Merkezi’nin (SBM), internet sitesine girecek, kimlik numarasını ve aracının plakasını yazacak ve 30 şirketin fiyat teklifini aynı anda görecek, en ucuzunu yaptırabilecek. Dediğim gibi, vatandaş açısından büyük kolaylık, ancak fiyatların düşmesine etkisi ne kadar olur, tartışılır.

 

ACENTELİK MESLEĞİNİ BİTİRİR

 

Şunu da belirteyim, bana göre yeni modelin şirketlere değil ama sigorta acentelerine etkisi olumsuz olacak. Bir adım daha ileri gideyim, bu model, sigorta acenteliğinin bitirir. Mevcut durumda vatandaşın önünde iki alternatif vardı. Fiyat araştırması yapmak istemeyen tüketici, en yakın sigorta acentesine gidip, en ucuz sigortayı yaptırabiliyordu, çünkü acenteler bu hizmeti veriyordu. Fiyat araştırmasını kendi yapan da, ‘daha ucuzu var mı?’ diyerek, yine acenteden sigorta satın alıyordu.

 

Haberin Devamı

Yeni modelde vatandaş, tek bir internet sitesi üzerinden tüm şirketlerin fiyatlarını göreceğinden, artık acenteye ihtiyaç duymayacak, acentelerin bu hizmeti vermesinin de anlamı kalmayacak. Bir adım sonrasında ise tüketici, en düşük fiyatı veren şirketin internet sitesi üzerinden ya da o şirketin anlaştığı bankanın interneti üzerinden poliçesini satın alacak. Hal böyle olunca da trafik sigortası açısından acentelere hem iş düşmeyecek hem de ihtiyaç duyulmayacak. Nitekim konuştuğum birkaç şirket yöneticisi, trafik sigortasında artık acenteye ihtiyaç duyulmayacağından komisyon ödenmesine de gerek kalmayacağını, ödenen komisyonun tüketiciye indirim olarak yansıtılmasının daha doğru olacağını söylüyor.

Yazarın Tüm Yazıları