Maaşınızın içinde ek ödeme var

Soru: SSK emeklisiyim. Ocak 2021’den bugüne kadar 6.570 TL emekli maaşı alıyordum, temmuz yüzde 8.45’lik zamla 7.128 TL geçti hesabıma. Ek ödeme bende gözükmüyor, 2014 yılından beri ek ödeme almıyorum. Neden ek ödeme yatırılmıyor? Talat M.

Haberin Devamı

Cevap: Tüm emekliler ek ödeme alıyor. Emekliler genellikle maaş üzerinden değil bankaya yatan tutar üzerinden ek ödemesini hesaplıyor. Oysa bankaya yatan maaşınızın içinde ek ödeme de var. Yani, elinize geçen tutar ek ödemeli maaşınız.

EMEKLİLİK İÇİN 18 YIL ÇALIŞMALISINIZ

Soru: Yüzde 73 engelli raporum var. İlk işe giriş tarihim 14.11.2007. Emekli olabilmem için sigortalılık süresini doldurana kadar çalışmaya devam etmeli miyim? Şimdi işten çıkarsam sigortalılık süresi dolduğunda emekli maaşım daha mı düşük olur? Sercan Ş.

Cevap: Sigortalılık başlangıcı 2003 sonrası olup da yüzde 73 engeli olanlar 18 yıl çalışıp, 4 bin prim gün sayısı ile emekliliğe hak kazanıyor. Emekli maaşı alabilmeniz için prim gün sayısını doldursanız bile 18 çalışma yılını da doldurmanız
gerekiyor.

Haberin Devamı

ASKERLİK BORÇLANMASI YAPABİLİRSİNİZ

Soru: Babam 3 bin 600 günle emekli oldu. İnceleme sonrası babamın 60 günü geri çekildi ve babamın maaşı kesildi, şimdi borçlu çıkarıldık. Babam 20 ay askerlik yapmış. Ne yapmalıyız? Kara P.

Cevap: Babanızın emekliliği hesaplanırken süre açısından bir yanlış yapılmış ve 60 gün erken edilmiş. Eğer babanız askerde geçirdiği süre içinde sigorta primleri yatırılmamışsa askerlik borçlanması yaparak, emekli olabilir. Askerlik borçlanması en fazla askerlik süresi kadar yapılabilir. Babanız emeklilik için eksik prim günlerini borçlanarak, emekli olabilir.

PRİMİ SİZ ÖDEYECEKSİNİZ

Soru: Sigorta girişim 2012 yılı Ağustos ayı. 2021 yılı Mayıs ayında kamu görevinden çıkarıldım. Şu an herhangi bir sağlık güvencem yok. Bu zaman zarfında SGK’ya ödenen primlerimi geri alabilir miyim? Tekrar sigortalı olmam durumunda nasıl bir işlem yapılacak? Musa K.

Cevap:
Yaşınızı belirtmemişsiniz. Yaşı doldurmasına rağmen prim gün sayısı ve çalışma yılı nedeniyle emekli olamayıp maaş alamayanlar ödedikleri primleri toplu olarak alabilir. Ancak bunun için 60 yaşını doldurmanız gerekiyor. Sağlık güvenceniz yoksa aylık 107 lira ödeyerek, genel sağlık sigortası yaptırabilirsiniz. Ödeyecek gücünüz yoksa gelir testine girersiniz, primlerinizi devlet karşılar.

Haberin Devamı

YETİM AYLIĞI BAĞLANMAZ

Soru: Kamu kuruluşunda emekli sandığına tabi olarak çalışmaktayım.14 yıl önce boşandım. Babam SSK’lı işçi emeklisiydi ve 1991 yılında vefat etti. Müracaat edersem yetim aylığı bağlanabilir mi? Esma A.

Cevap: Yetim aylığı alınabilmesi için kişilerin kendi sigortalılığı nedeniyle gelir ya da aylık bağlanmamış olması ve çalışmıyor olmaları gerekir. Çalıştığınız için yetim aylığına başvuramazsanız.

Yazarın Tüm Yazıları