İlginç bir satın alma hikâyesi

Sizlere ilginç bir satın alma hikâyesi anlatacağım. İçinde yabancı sermaye var, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) var; var da var. Hadi başlayalım.

Haberin Devamı


2013 yılında Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), ağırlıklı seyahat sigortaları satmak için Turins adı altında sigorta şirketi kurdu. Kurulduğunda Turins’in; yüzde 58 hissesi TÜRSAB’a, yüzde 25 hissesi de FETÖ’ye ait olan ve sonradan el konulan Bank Asya’nın iştiraki Işık Sigorta’ya, geri kalan hisseler de şahıslara aitti. O dönem, Işık Sigorta’nın yönetimi, aynı zamanda Turins’in de yönetiminde yer aldı. Açıkça söyleyeyim; Turins, özellikle turizme yönelik yaptığı sigortalarla başarılı bir şirketti ve bu alanda yaşanan birçok mağduriyetin de giderilmesinde etkin rol oynadı. Öyle ki, hac ve umreye gidenlere bile özel sigortalar sundu. 17-25 Aralık’ta yaşananlardan sonra da 2014’te TÜRSAB, önce Işık Sigorta’nın hisselerini, ardında da 2015’de diğer şahısların hisselerini satın aldı ve Işık Sigorta’nın yönetimi de Turins’ten ayrıldı.

Haberin Devamı


GIG, TURİNS’İ SATIN ALDI


Bu yılın Haziran ayında ise TÜRSAB, Turins Sigorta’yı,
Gulf Insurance Group’a (GIG) sattı. Satış bedelinin ise 25-30 milyon TL arasında olduğu tahmin ediliyor.


Burada biraz durup, size, Gulf Insurance Group hakkında bilgi vereyim. GIG, Kuveytli sermaye grubu Kuwait Projects Company ile Kanadalı Fairfax Financial Holdings’in ortaklaşa kurduğu bir şirket. Şirketin yüzde 44 hissesi Kuveytlilere, yüzde 41 hissesi de Kanadalılara ait. Kuwait Projects Company, dünyada finansal hizmetler, gayrimenkul gibi alanlarda yatırım yapan bir grup. Fairfax ise yine dünyada çeşitli ülkelerde ağırlıklı sigorta yatırımları yapan bir grup.

 

İşte, bu iki sermaye grubun ortaklaşa kurduğu Gulf Insurance Group, Haziran ayında Turins Sigortayı’yı satın alarak, Türk sigorta pazarına girdi. İşin ilginci, GIG’nin ortaklarından Fairfax, bundan dört yıl önce FETÖ’nün sahibi olduğu Işık Sigorta’yı satın almak için Bank Asya ile masaya oturmuş, uzun süren pazarlıklar sonucu anlaşma sağlanamamıştı. Işık Sigorta’yı istemelerinin nedeni ise Bank Asya’nın şubelerini kullanarak, sigorta satışı yapmaktı. Yani, bir anlamda banka ile ortaklık kurmaya çalışıyorlardı. Bugün gelinen noktada eminim, ‘iyi ki o dönem Işık Sigorta’yı almamışız’ diyorlardır.

 

Haberin Devamı

İlginçlik bu kadarla da bitmiyor. Geçtiğimiz haftalarda yine GIG’nin ortağı Fairfax, American International Group’u (AIG), satın aldı. Malum, AIG Sigorta, yaklaşık 40 yıldır Türk sigorta pazarında faaliyet gösteriyor. Böylece Fairfax, AIG Sigorta’yı satın alarak, Türk pazarına girdi.  

 

 

AIG SİGORTA FAIRFAX’A GEÇTİ

 

Daha açık bir anlatımla, Gulf Insurance Group, artık Türk pazarında, Turins Sigorta ve AIG Sigorta olmak üzere iki şirketin sahibi. Bu şirketler ileride birleşir, tek şirket mi olur; yoksa Fairfax, AIG Sigorta ile, GIG’de Turins ile mi yoluna devam eder, bilinmiyor. Ama şu var, GIG, üç gün önce, Turins Sigorta’nın adını değişti; Gulf Sigorta yaptı.

 

Haberin Devamı

Hazır yeri gelmişken sizlerle şu bilgiyi de paylaşayım. FETÖ’ye yönelik operasyonlar kapsamında Işık Sigorta ve yine Bank Asya’nın iştiraki olan Asya Emeklilik, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) geçmişti ve TMSF, iki şirketin satışı için ihaleye çıktı. İhalenin son günü 31 Ekim’di ama duyduğuma göre biraz ertelenmiş. Her iki şirketin de talipleri varmış ki, yine duyduğuma göre Asya Emeklilik ile Tarım Kredi Kooperatifleri de ilgileniyormuş.

 

Yazarın Tüm Yazıları