Emekliye temmuzda enflasyon farkı

TÜİK 5 aylık enflasyon rakamını açıkladı, emeklilerin enflasyon farkı alacağı da kesinleşti. Enflasyon rakamı değişmezse memur emeklileri temmuz ayında maaşlarını yüzde 5.89, SSK ve Bağ-Kur emeklileri ise yüzde 6.39 zamlı alacak.

Haberin Devamı

HAZİRAN ayında bu yılın ilk yarısına ait son maaşlarını alacak olan işçi, memur, Bağ-Kur emeklilerinin temmuzdaki zamlı maaşlarına enflasyon farkı da yansıyacak. Enflasyon farkı Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı ocak-haziran dönemine ait 6 aylık enflasyona göre belirleniyor ve fark, temmuzda emeklilerin maaşlarına yansıtılıyor. TÜİK, mayıs ayı enflasyon rakamını açıkladı ve buna göre 2018’in ilk 5 aylık enflasyonu yüzde 6.39 olarak gerçekleşti. Böylece emeklilerin enflasyon farkı alacağı da kesinleşti.

Emekliye temmuzda enflasyon farkıMEMURLARA YÜZDE 3.5 ZAM
Önce memur emeklilerinden başlayalım. Geçen yıl gerçekleştirilen toplu sözleşme çerçevesinde; görevdeki memurlar ile emeklilere, 2018’in ocak-temmuz döneminde yüzde 4, temmuz-aralık döneminde ise yüzde 3.5 zam ve 6 aylık dönemler halinde gerçekleşen enflasyon oranında öngörülen artışın da zamlara yansıtılması öngörüldü. Buna göre de memur ve emeklileri, ocak-haziran döneminde, 6 aylık enflasyonun yüzde 4’ü aşması halinde aşan tutar kadar fark alacaklar.

Haberin Devamı

Her ne kadar enflasyondan kaynaklı zam oranı temmuz ayının ilk haftası açıklanacak olsa da ilk 5 aydaki (Ocak-mayıs dönemi) enflasyon yüzde 6.39 oldu. Şimdiden enflasyon oranı yüzde 2.39 aşılmış durumda. Eğer enflasyonda bir değişiklik olmazsa, toplu sözleşmeden kaynaklı yüzde 3.5’luk zam cepte. Üzerine bir de yüzde 2.39’luk enflasyon farkı eklendiğinde memur emeklileri, temmuz ayında maaşlarını yüzde 5.89 zamlı alacaklar. Enflasyon daha da yüksek çıkarsa zam oranı da artacak. Tabii bu durum görevdeki memurlar için de geçerli.

Yeri gelmişken şunu da belirteyim, 2017’nin temmuz ayında memur ve emeklileri, toplu sözleşmeden kaynaklı yüzde 4 zammın üzerine yüzde 2.89 da enflasyon farkı da eklenince maaşlarını yüzde 6.89 zamlı aldılar. 2018’in ocak ayında ise toplu sözleşmeden kaynaklı yüzde 4 zammın üzerine bir de 1.69’luk enflasyon farkı eklenince memur ve emeklilerinin toplam zam oranı yüzde 5.69 oldu. Böylece bu yılın başında en düşük memur emeklisinin aylığı, ek ödeme hariç, 1978 liraya yükseldi.

Haberin Devamı

SSK, BAĞ-KUR EMEKLİLERİ
Gelelim, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin temmuz ayında alacakları zamlı maaşlarına. Hem Bağ-Kur hem de SSK emeklileri ocak ve temmuz olmak üzere senede iki kere zam alıyorlar. Zam oranı da bir önceki 6 aylık dönemde gerçekleşen enflasyona göre belirleniyor. TÜİK’in açıkladı ocak-mayıs dönemi enflasyonu yüzde 6.39. Enflasyonda bir değişiklik olmazsa işçi ve Bağ-Kur emeklileri temmuz ayında maaşlarını yüzde 6.39 zamlı alacaklar. Enflasyon artarsa zam oranı da buna göre yükselecek. 2017 yılında ise SSK ve Bağ-Kur emeklileri ocak-temmuz döneminde yüzde 4.73, temmuz-aralık döneminde de yüzde 5.89 zam almışlardı. Böylece 2017 yılında emeklilere toplam yüzde 10.62 zam yapılmıştı. Bu yılın başında ise SSK ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 5.69 zam aldılar. Ocak ayındaki zamla birlikte de en düşük SSK emeklisinin aylığı 1570 TL’ye, en düşük Bağ-Kur emekli aylığı 1405 TL’ye ve en düşük tarım emeklisinin maaşı da 1067 liraya yükseldi.

Haberin Devamı

Öte yandan, son yapılan düzenleme ile emeklilere her yıl bayramlarda 1.000 liralık emekli ikramiyesi ödenmesine de karar verildi. Bu kapsamda Ramazan Bayramı öncesi emekliler bin liralık ikramiye alacak. Yapılan açıklamaya göre de Bağ-Kur ve memur emeklileri ikramiyelerini 7 Haziran’da; SSK emeklileri ise 8 Haziran’da alacaklar. Ayrıca SSK ve Bağ-Kur emeklilerine maaşları 11-12-13 Haziran’da ödenecek.

Yazarın Tüm Yazıları