Borçlanmanın maaşa etkisi olmaz

Soru: İlk işe giriş tarihim 1.9.1992. 1977 doğumluyum, 8824 prim ödeme günüm var. Askerliği uzun dönem 550 gün olarak yaptım. Askerlik borçlanmamı tavandan 550 gün olarak yaparsam bağlanacak olan emekli aylığım tahmini ne kadar olur? Cem S.

Haberin Devamı

Cevap: Askerlik borçlanmasının emeklilik maaşına katkısı çalışanın ilk sigortalı olduğu tarihe göre değişiyor. 2000 yılı öncesi sigortalı girişli olduğunuz için askerlik borçlanması emekli maaşınızı artırır ama bu artış çok fazla olmaz. Borçlanma ile ödeyeceğiniz tutarı hesaba katarsak alacağınız emekli maaşına yaratacağı katkı yüksek olmaz.

Borçlanmanın maaşa etkisi olmaz

 

ESKİ EYT’LİLER ETKİLENMEYECEK

Soru: Geçen ay emekli olmuş eski bir EYT’liyim. EYT değişikliği ben ve benim gibi mağdurları da kapsayacak mı? Yeni düzenleme ile eğer başlangıç hakları elde edilecekse bu işin mağduru biz bekleyenler mi olacak? Mahmut İsmet A.

Haberin Devamı

Cevap:  EYT düzenlemesi 1999 Eylül öncesi sigorta girişi olup da prim gün sayısı ve çalışma yılı şartlarını yerine getiren, ancak yaşa takılanlara emeklilik hakkı verilmesine yönelik düzenleme olacak. Sosyal hakları etkileyecek ya da maaşı etkileyecek bir düzenleme olmayacak. Bu çerçevede geçmişte EYT’li olup da emekli olanlara ilgilendiren bir düzenleme olmayacak.

 

 

YENİ DÜZENLEMEDEN YARARLANAMAZSINIZ

Soru: Eşim 1982 yılında sigorta girişli ama inşaat sektöründe. Eşimin şuan 2400 prim günü var. Yeni yasayla emekli olma ihtimali var mı? Ayfer Y.

Cevap:  Normal şartlarda eşiniz 25 yıl çalışıp, 5150 prim gün ile 47 yaşında emekliliğe hak kazanıyor. Eşiniz her ne kadar 99 Eylül öncesi sigorta girişli olsa da çalışma yılı da prim gün sayısı da fazlasıyla eksik. Bu durumda EYT’ye yönelik bir düzenleme çıksa da yararlanamaz. 

 

EYT’DEN YARARLANIRSINIZ

Soru: Hizmet sürem 20 yılı geçti. Prim gün sayım 5.000 günü geçti ama henüz 7.000 değil. Ancak EYT bu şartlarda mı çıkacak yoksa 1999 sonrası belirlenen 7.000 gün olarak mı çıkacak? Burcu Günsel Y.

Cevap:  7000 prim gün sayısı Eylül 1999’dan sonra sigorta başlangıcı olan kadın çalışanlar için geçerli. Çalışma yılı şartı aranmadan 7000 günü doldurup, 58 yaşında emekli olunuyor. Ancak EYT’de Eylül 1999 tarihinden önce sigorta başlangıcı olup da sizin gibi 20 çalışma yılını ve 5000 ila 5975 prim gün sayısını (sigorta başlangıç tarihine göre değişiyor) doldurarak, yaşa takılanlara emeklilik hakkı tanınacak. Siz de Eylül 1999 öncesi sigorta başlangıcınız varsa EYT düzenlemesinden yararlanırsınız. 

 

Haberin Devamı

SÜRENİZ DOLDUYSA EMEKLİLİĞİ ERTELEMEYİN

Soru: 29.11.2022 tarihinde SGK’dan emekliliği hak ediyorum. Emeklilik dilekçemi 29.11.2022 tarihinde mi yoksa 2.1.2023 tarihinde mi vermem avantajlı olur?

Cevap:  Emekli maaşı hesaplamasında gösterge rakamı için çalışanın yıllık ortalama kazancı hesaplanıyor, aylık bağlama oranının yüzde 60’ı, katsayı için de 12000 alınıyor ve emekli maaşı belirleniyor. Bu maaş da geçmiş enflasyon oranında artırılıyor. Enflasyon artışında da ocak-haziran ve temmuz-aralık dönemlerindeki 6 aylık enflasyon etkili oluyor. Şimdi emekli olursanız bu yılın ocak-haziran enflasyon oranı maaşınıza yansır. Seneye bırakırsanız temmuz-aralık enflasyonu maaşınıza yansır. Enflasyonun da yüksek olması, yararlanılacak maaş zammının yüksek olmasını sağlayacak. Ancak şartları yerine getirdiğinizde emekli olmanızda fayda var.

 

Haberin Devamı

3600 EK GÖSTERGE 2023’TE UYGULANACAK

Soru: 15 Kasım’da emekliliğim geliyor. Ek göstergem 3000. Bu durumda ek gösterge düzenlemesinden yararlanabilir miyim? Ocak ayını mı beklemeliyim? Rıfat K.

Cevap:  3600 ek gösterge düzenlemesi 2023’ün ocak ayında uygulamaya girecek. Ek gösterge ödemeleri de bu tarihten itibaren yatırılacak. Şimdi emekli olursanız ikramiye ve maaşınız ek gösterge olmadan hesaplanacak. Eğer olabiliyorsa emekliliğinizi 2023’ün başına ertelemenizde fayda var. 

Yazarın Tüm Yazıları